AI Startup Incubator otevírá nový fond pro startupy z oblasti umělé inteligence. Investovat chce půl miliardy

Partneři AISI, zleva: Martin Dostál, Martin Havlík a Angelo Burgarello

Partneři AISI, zleva: Martin Dostál, Martin Havlík a Angelo Burgarello

Pražský AI Startup Incubator (AISI) otevírá první fond v České republice exkluzivně zaměřený na startupy z oblasti umělé inteligence, Look AI Ventures. Cílová částka fondu je 20 milionů eur (v přepočtu 480 milionů korun), které budou směřovat do AI startupů v rané fázi vývoje se zaměřením na projekty původem z Evropy.

V posledních pěti letech AISI vybudovalo vlastní síť na vyhledávání startupů, unikátní metodu evaluace a procesy cíleně přizpůsobené specifikům AI. Své investice směřovalo do inovativních startupů, u kterých vyhodnotilo vysoký potenciál růstu a uplatnění technologie umělé inteligence v klíčových sektorech.

Na základě studie společnosti PwC by umělá inteligence mohla přinést globální ekonomice až 15,7 bilionu dolarů do roku 2030. Díky stále rostoucímu počtu zajímavých investičních příležitostí v oblasti AI se partneři AISI rozhodli založit fond kvalifikovaných investorů a vyzdvihnout tak potenciál projektů na evropském trhu se zaměřením na střední a východní Evropu. "Umělá inteligence je v unikátní situaci. Na jednu stranu jde o ověřený megatrend, ale zároveň není zdaleka vyčerpaný. S ohledem na ekonomickou situaci vidíme časování trhu jako mimořádně příznivé, kdy jsou na trhu velmi kvalitní projekty za mnohem lepších podmínek, než tomu bylo v posledních letech," říká Martin Dostál, Chief Science Officer a partner v AI Startup Incubator a člen investičního výboru Look AI Ventures.

Nový fond Look AI Ventures (LAIV) SICAV do své struktury začlenil veškeré AISI know-how, síť kontaktů, partnerů a stávající portfolio devíti startupů, mezi které se řadí úspěšné projekty, jako je například rakouský Trackbar a švýcarský Visense. Trackbar je poskytovatel technologií pro výrobce fitness zařízení, který vytváří zcela nové datově orientované prostředí pro posilovny. S touto unikátní technologií mají jednotlivci možnost být vedeni prostřednictvím strukturovaného, účinného a bezpečného tréninku s aplikací a klienti trenérů mají přístup k lepším analýzám svých tréninků. Visense vytvořil systém diagnostiky chyb pro širokou škálu průmyslových strojů, který monitoruje a hledá zdroje závad. Startup využívá pokročilé technologie k zajištění vysoké kvality procesu a provozu stroje, což z něj činí průkopnické řešení v oblasti automatizace.

"Fond zaměřený na AI je dobrou zprávou pro startupy, které vyvíjí deeptech a hledají investory, kteří jim rozumí i z hlediska technologie. Takový strategický partner dokáže lépe pochopit potenciál a hodnotu startupu. Zároveň může přinést do růstu startupů nejen finance ale i know-how z oboru," říká Ivo Denemark, ředitel divize startupů a inovativních MSP v CzechInvest.

Za založením fondu stojí zkušený tým manažerů, podnikatelů, a odborníků na technologie a umělou inteligenci. Zakladatelé fondu jsou přední čeští investoři s více než 20 lety zkušeností: Daniel Kunz, Pavel Rosendorf a Alexander Brányik. Tým dále tvoří partneři AISI Martin Havlík, Martin Dostál a Angelo Burgarello, kteří jsou také členové investičního výboru LAIV a řídí scoutingové a evaluační procesy investic.

LAIV se zaměřuje na AI startupy v pre-seed a seed stádiích. Cílená výše investice do jednoho startupu je 250 tisíc eur s možností reinvestice až 1 milionu eur. Tým plánuje portfolio LAIV sestavit z alespoň 35 startupů během následujících tří let a svůj fond otevírá kvalifikovaným investorům. Fond je v současné době v procesu fundraisingu.

Klíčová slova ČR-počítače-internet-fondy-startupy-AI Startup Incubator

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika
IT, telekomunikace

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.