Domů     Šílený Mel: Když je v afektu, nejde pro ránu daleko
Šílený Mel: Když je v afektu, nejde pro ránu daleko
13.4.2023

Ve filmu Statečné srdce učaruje celému světu jako zosobnění čestného hrdiny, ve Smrtonosné zbrani zase odbourává svou odvahou proloženou vtipnými hláškami. Filmové tváře ale mají do reality daleko. Mel Gibson je ve skutečnosti problémový násilník.

Když z filmových pláten zazářily na přelomu 70. a 80. let pomněnkové oči amerického herce Mela Gibsona (*1956), fanynky šly do kolen.

Tehdy se mohl herec v roli Šíleného Maxe vyřádit coby v kůži oblečený strážce pořádku, který jde po krku bandě nebezpečných motorkářů. Z Šíleného Maxe se stává trhák a z Mela Gibsona populární sympaťák, který si časem vydobude image bojovníka za spravedlnost. Svými excesy si ale zavaří.

Útěk před válkou

Přestože kolují zvěsti, že Mel Gibson pochází z Austrálie, není tomu tak. Narodil se v americkém státě New York do velké rodiny jako šesté dítě z jedenácti! Vyrůstá mezi římskými katolíky a tělem mu koluje i nemalá část irské krve.

Světem začne brzy otřásat rozjíždějící se válka ve Vietnamu. Melovi je 12 let, ale jeho starší bratr je v ohrožení, mohl by být povolán do služby. Proto se rodina rozhodne přesunout za svými příbuznými za velkou louži – do Austrálie.

Kuchař, nebo novinář?

Také v novém domově nezapomíná chlapec na dobré vychování a navštěvuje chlapeckou katolickou střední školu. Po jejím dokončení řeší první zásadní otázku – má se stát kuchařem, nebo novinářem?

Jeho sestra však již dlouho pozoruje bratrův dramatický talent a nehodlá dopustit, aby ho Mel promrhal. Rozhodne se podat Melovým jménem přihlášku na Národní institut divadelního umění v Sydney. A udělá dobře.

Statečné srdce patří k nejúspěšnějším filmům mela Gibsona. FOTO: impawards / Creative Commons / volné dílo
Statečné srdce patří k nejúspěšnějším filmům mela Gibsona. FOTO: impawards / Creative Commons / volné dílo

Přirozený talent

Konkurz dopadne na jedničku a Mel Gibson může rozjet svou hereckou kariéru. Bez jakýchkoliv předešlých zkušeností začíná zcela od nuly, na jeho studijních výsledcích i prvních vystoupeních to však není znát.

Hned po studiích se mu podaří ovládnout australská divadelní prkna a přicházejí i první filmové nabídky. Sláva se dostaví brzy. Vždyť postapokalyptický Šílený Max dává Gibsonovi šanci už v 23 letech.

Americké úspěchy

Také druhé pokračování Maxe má úspěch, dokonce o mnoho větší než první díl. Díky němu shlíží Gibson už i z amerických filmových pláten a okamžitě se stane miláčkem publika. Ženy ho chtějí, muži zase touží být jako on. Jeho herecká hvězda strmě stoupá.

Již v roce 1984 slaví jeho americký debut Řeka obrovský úspěch. Snímek je nominován rovnou na čtyři Oscary!

Statečné sexy srdce

Nejvíc sexy muž podle časopisu People? Mel Gibson! Hercova tvář obletí celý svět a jeho modré oči si podmaní Hollywood i miliony lidí. Přichází jedna velká role za druhou.

Série Smrtonosných zbraní nasadí herci masku svérázného sympaťáka, která vytvoří iluzi skutečnosti. Vždyť Mel Gibson musí být takový správný chlap i v reálu! Navíc jeho teprve druhý režijní pokus dopadne nad očekávání. Statečné srdce si vyslouží pět Oscarů.

Příběh odvážného Williama Wallace bojujícího za nezávislost Skotska i Mel Gibson samotný získá srdce diváků po celém světě.

Manželství a sedm dětí

Tou dobou však mají fanynky smůlu. Mel Gibson je již od roku 1980 ženatý s Robyn Denise Moorovou, která je v době natáčení Šíleného Maxe asistentkou zubaře.

Zatímco herec točí jeden film za druhým, jeho žena stejným tempem přivádí na svět jejich potomky. Vždyť za dobu jejich manželství počali jednu dceru a šest synů! Manželství se zdá pevné jako skála. Dokud neprojeví oscarový filmový tvůrce svou stinnou tvář.

Omluva, nebo výmluva?

Usměvavý muž totiž skrývá svou temnotu již velmi dlouho. „Začal jsem pít už ve 13,“ připouští Gibson v rozhovoru z roku 2002. „Byl jsem na tom vážně hodně dobře, ale taky moc moc špatně,“ vzpomíná na svá mladá léta a záhy se přizná k nedávnému zjištění:

„Jsem maniodepresivní.“ Může hercova diagnóza stát za skandály, které se začnou objevovat v novém miléniu? Nebo jde jen o výmluvu?

Opilý za volantem

Mel Gibson je totiž pořádný cholerik. To ukazuje v roce 2006, kdy opět povolí uzdu své lásce k alkoholu a pak bez rozmyšlení sedne za volant. Tolik nadávek si policejní hlídka v Miami, která jej zastavila, asi už dlouho nevyslechla.

Herec navíc jednoho policistu při zatýkání počastuje nevybíravými rasistickými urážkami a přilije olej do plamene svého prvního velkého hollywoodského skandálu. Následky na sebe nenechají dlouho čekat.

Konec pevného vztahu

Právě tento incident zřejmě odstartuje natolik závažné problémy v manželství, že i přes hercovu silnou katolickou víru dojde k rozvodu. Nakolik je však Gibson zarputilým křesťanem, lze pochybovat.

Vždyť za rozvodem nestojí jen jeho agresivní sklony a alkoholismus, ale i nevěra.

Mel Gibson se zaplete během natáčení filmu Na hraně temnoty s ruskou zpěvačkou Oksanou Pochepou (*1984) a nechá se fotografy nachytat při společných hrátkách na pláži.

Oxana Pochepa slavnému herci učarovala. FOTO: Darhangelsky / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Oxana Pochepa slavnému herci učarovala. FOTO: Darhangelsky / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Oksana za Oksanou

Která z hercových milostných afér je posledním hřebíčkem do rakve dlouholetého manželství s Robyn, není zcela jasné. Bulvární plátky se totiž záhy začaly zaplňovat zvěstmi o Gibsonově posedlosti Ruskami.

Měl mít poměr se čtyřmi po sobě, navíc se zdá, že se všechny ruské divy jmenují Oksana! Jedna z Oksan se však stává důležitější než všechny ostatní. Nosí v sobě totiž hercovo dítě.

Osminásobným otcem

Za rozvodem po 28 letech svazku stojí nejpravděpodobněji Oksana Grigorieva (*1970), ruská herečka a skladatelka. Že by však hercovým rozvodem vyhrála, se říct nedá.

Gibson sice okamžitě kupuje své těhotné milence sídlo v Kalifornii, idylický vztah ale nevydrží dlouho. Dcerka Lucia se narodí počátkem listopadu 2009, ale již pět měsíců nato oznámuje pár rozchod. Tím však válka teprve začíná.

Rekordně drahý rozvod

„Oba dva tvrdě pracují na svojí kariéře a pokoušejí se vychovat krásné dítě. Stále jsou přáteli,“ svěřuje tisku jeden společný známý. Gibson se svou bývalou milenkou však rozhodně kamarády nezůstávají.

Herec naplno projevuje své násilnické sklony, snad podpořené i frustrací z rozvodu, který ho stojí v přepočtu rekordních 8 miliard korun! Katolík Gibson si však své vztahy ničí sám, když všechny své partnerky podvádí. I vztah s Oksanou končí kvůli nevěře, tentokrát s jistou pornoproducentkou.

Od desíti k pěti

Není divu, že jednání o opatrovnictví dcery neprobíhá zrovna v přátelském duchu. Gibson se dokonce obrací na losangeleský soud se žádostí o zákaz styku s ex-přítelkyní!

Spory o dceru Luciu se náhle proměňují ve špinavou hru, jejíž průběh pomalu ale jistě mění hercův obrázek bojovníka za spravedlnost v agresivního násilníka, který nejde pro sprosté urážky daleko. Množí se i jeho útoky na fotografy a pořvávání po sousedech.

Nadávky a facky

Křik a drsné hádky jsou prý však již součástí vztahu Mela Gibsona a Oksany, matky jeho osmého dítěte. Společným hnízdečkem lásky se údajně často linou nadávky a občas přiletí i facka.

Oksana začíná mít strach o sebe i své dítě, a tak si začne divoké Gibsonovy výlevy nahrávat. „V těhle šatech vypadáš jako děvka, tak se nediv, až tě někde znásilní banda negrů!“ zní z honosné vily, jejíž luxusní fasáda skrývá ošklivou pravdu.

Zasloužila si to!

Roztržky vyvrcholí ve chvíli, kdy Gibson vyrazí své bývalé přítelkyni dva zuby! „Může si za to sama,“ tvrdí herec během vyšetřování policií z domácího násilí a přiznává, že Oksanu uhodil. Ovšem i bez přiznání by byla hercova vina jasná.

Nahrávky hádek totiž postupně zveřejňuje server RadarOnline.com. Také incident s vyraženými zuby zachytila Oksana na svůj mobil a doufá, že jí nahrávky pomohou vyhrát péči o dceru.

Co je Gibson za člověka?

„Co jsi to za člověka?“ zní Oksanin hlas z nahrávky. „Uhodit ženu, když drží v náručí dítě? Vyrazit jí dva zuby! Co jsi to za člověka?“ Gibsonův charismatický hlas získává rázem temný a zlověstný podtón.

„Jsi teď hodně rozčilená,“ odpovídá, „víš co, ty děvko, zasloužila sis to.“ Celá hádka je navíc podkreslena Luciiným nářkem. Ostatně pláč malé dcerky je v pozadí sprostých roztržek slyšet často.

Alkohol má v rodině

Také rasistický skandál a řízení v opilosti z roku 2006 není zdaleka prvním případem, kdy Mel Gibson usedá za volant v alkoholovém opojení.

Tři měsíce zákazu řízení dostává již v roce 1984 v kanadském Ontariu, a ačkoliv se pak snaží sekat latinu, od alkoholu se dál držet nedokáže. „Snídám pět piv,“ vytahuje se herec během natáčení Smrtonosné zbraně a šokuje tak své kolegy.

Nastoupí dokonce i do protialkoholní léčebny. „Chlast máme v rodině,“ vysvětluje herec. V té době si ještě drží svou pověst profesionála a skvělého herce. Rok 2006 ale všechno změní.

Uklidní se slavný bouřlivák s věkem? FOTO: Georges Biard / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Uklidní se slavný bouřlivák s věkem? FOTO: Georges Biard / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Život u konce

„Podělaní Židi. Židi jsou zodpovědní za všechny války na světě. Jste Žid?“ souká ze sebe opilý Gibson tváří v tvář policistovi v Miami. Když ho hlídka zastaví, slavný herec ví, že se jeho život od základu změní.

„Můj život je u konce,“ skučí Gibson během zatčení. A nemýlí se. Od osudové chyby se z idolu stává opovrženíhodná vyhaslá hvězda. Od jeho zatím posledního režijního počinu Apocalypto z roku 2006 se noviny plní spíš Gibsonovými průšvihy než profesními úspěchy.

Myšlenky na sebevraždu

Ve své podstatě byla jen otázka času, kdy bomba jménem Mel Gibson vybuchne. „Když mi bylo přes 30, uvažoval jsem o sebevraždě,“ svěřuje se a dodává, že musel vyhledat odbornou pomoc.

Na radu svého agenta se za rasistické nadávky omluvil, Hollywood od Gibsona dává však na pár let ruce pryč. Jeho osoba rozděluje osobnosti červeného koberce na dva tábory – ty, kteří se kolegy zastávají, a ty, kteří mu nemohou přijít na jméno.

Foto: Alan Light / Creative Commons / CC BY 2.0, mpawards / Creative Commons / volné dílo, Darhangelsky / Creative Commons / CC BY-SA 3.0, Georges Biard / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Související články
Lifestyle
Christian Slater: Od divokých skandálů k střízlivosti
Christian Slater, americký herec známý svými rolemi ve filmech jako „Robin Hood: Král zbojníků“ nebo „Jméno růže“, byl kdysi synonymem pro bouřlivé večírky, drogy a skandály. V 90. letech 20. století se jeho kariéra stala stejně známou pro skandály jako pro filmové úspěchy. Sexuální obtěžování, konflikty s policií, a dokonce i útoky na přítelkyni byly […]
Lifestyle
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Lifestyle
Nestihl dotančit k poslednímu vystoupení
Byl ikonou i kontroverzní osobností. Z Michaela Jacksona si lidé už za jeho života dělali legraci, že se „rozpadá“. Přesto byla jeho smrt šokem pro celý svět.   Čtvrtek 25. června 2009, 14.26 hodin v USA. Tehdy se spolu se srdcem popového krále zastavil svět milionům jeho fanoušků po celém světě. I když bylo evidentní, […]
Lifestyle
Jim Morrison: Básník rockerem, prokletý idol s tragickým koncem
Jim Morrison, básník, textař, zpěvák a frontman legendárních The Doors. Jeho extatická vystoupení, provokativní texty a rebelský životní styl uchvátily miliony fanoušků. Ale stín závislostí a temných myšlenek ho pronásledoval. Ve věku 27 let se stal další obětí „Klubu 27“, prokletého spolku slavných hudebníků, kteří zemřeli na vrcholu své kariéry.   Když umírá Brian Jones […]
reklama
svět zločinu
Slavný moderátor Wallace Souza: Vraždy v zájmu sledovanosti
Každý týden usedají před obrazovku statisíce brazilských diváků, aby sledovaly nejoblíbenější pořad o kriminalitě. Jmenuje se Canal livre a vysílá se už dvacet let. A jeho moderátor, ten ví o zločinu snad všechno. Možná až moc…   Není divu, že moderátor Wallace Souza (1958-2010) je v kriminalistice tak kovaný. Vždyť býval policistou, a kdyby nebyl […]
Temné stránky Rolfa Harrise: Oblíbený bavič a jeho zneužití důvěry
Rolf Harris, australský rodák, byl jednou z nejznámějších osobností britské zábavní scény. Jako zpěvák, bavič a malíř získal popularitu díky svým dětským pořadům na BBC, hitům jako „Tie Me Kangaroo Down“ a dokonce vytvořil oficiální portrét královny Alžběty II. pod záštitou Buckinghamského paláce. Za lesklým veřejným obrazem se však skrýval muž s pedofilními sklony, který […]
Simona Monyová: Manželství ukončené šesti ranami nožem
Záchranka má toho dne naspěch. Jede k pobodanému muži a ženě. I když jsou lékaři na místě za několik minut, nedokážou už pacientce pomoci. Její od skla pořezaný muž ještě na zdravotníky křičí: „Na mě se vykašlete, hlavně zachraňte ji!“ Záchranáři nevědí, že mrtvá je slavná spisovatelka dámských knížek, a že v péči mají i jejího […]
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“  Nasednou do automobilu a […]
reklama
zajímavosti
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velká postel, velké pohodlí
panidomu.cz
Velká postel, velké pohodlí
K dobrému spaní potřebujete mít prostor. Pro nohy, ruce a pro pohyb ve spánku. Postel proto vybírejte tak, abyste se do ní pohodlně vešli. Většinou rám postele bývá tím prvním, co nás zaujme. Dodává totiž celé ložnici styl. S designem rámu ale souvisí i rozměr postele. Měli byste si proto vyzkoušet, jestli korpus má dostatečnou
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
skutecnepribehy.cz
V zrcátku jsem spatřila cizí tvář
Před lety jsem našla kapesní zrcátko. Líbilo se mi, tak jsem si ho nechala. V odrazu jsem ale vídala tvář cizí vyděšené dívky. Celý život moc ráda chodím do kina. Jednou na sedadle v kinosále zůstalo ležet zdobené kapesní zrcátko. Moc se mi líbilo, tak jsem si ho nechala. Ale to jsem ještě netušila, co mě čeká.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Duchové na kolejích: Lidé zkouší získat otisky jejich rukou!
enigmaplus.cz
Duchové na kolejích: Lidé zkouší získat otisky jejich rukou!
V americkém státě Texas je od čtyřicátých let minulého století tradován temný duchařský příběh, který začal tragickou srážkou školního autobusu s vlakem. Místem nehody měl být jeden železniční přejezd
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Snaží se Prachař utajit,  že od něj Sandeva utekla?
nasehvezdy.cz
Snaží se Prachař utajit, že od něj Sandeva utekla?
Půvabná herečka ze seriálu Jedna rodina Sara Sandeva (26) podle mnohých spekulací nedávno opustila herce Jakuba Prachaře (40). Sice ho milovala, ale údajně neunesla nátlak na založení rodiny. Každý
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
historyplus.cz
7 nejtajemnějších rituálů starověkého světa: Zbití králové, tance s býky a faraoni na zabití
Velekněz mu vlepil do tváře políček a vytahal ho za uši! Následně babylonský král poklekne před bohem Mardukem, aby se vyznal ze své bezúhonnosti. Když odříká naučený text, velekněz ho potvrdí v královském úřadu. Vrátí mu odznaky jeho moci a ještě jednou ho prudce udeří do obličeje! Rituály doprovázejí lidstvo odnepaměti. Již ve starověku poskytovaly
Vyzkoušejte astrodietu!
nejsemsama.cz
Vyzkoušejte astrodietu!
Trápí vás kila navíc a nemůžete se jich zbavit? Vyzkoušejte speciální dietu podle slunečního znamení vašeho horoskopu. Sama poznáte, že výsledky se brzy dostaví! Hvězdy vám poradí, jak na to. Zkuste to spolu s námi. Beran 21. 3. – 20. 4. Jste netrpělivá, a když něco nevychází podle vašich představ, rychle ztrácíte zájem. To platí i pro diety. Proto jezte