InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kdo patří mezi nejlepší v anketě Sportovec roku Táborska? Vyhlášení proběhne už tuto sobotu na Střelnici

Kdo získá poháry pro nejúspěšnější sportovce Táborska za rok 2022? Za rok 2021 zvítězil veslař Jan Čížek a mezi kolektivy uspěli druholigoví fotbalisté Táborska. , Autor: Josef Janda

Kdo získá poháry pro nejúspěšnější sportovce Táborska za rok 2022? Za rok 2021 zvítězil veslař Jan Čížek a mezi kolektivy uspěli druholigoví fotbalisté Táborska.     Autor: Josef Janda

TÁBOR - Loňský rok nabídl řadu skvělých sportovních výkonů a výsledků sportovců z táborského regionu. Ani za rok 2022 tak nepřijdou sportovci o populární anketu Sportovec roku okresu o nejúspěšnějšího sportovce Táborska. Slavnostní vyhlášení se uskuteční tuto sobotu 15. dubna od 16 hodin na Střelnici, poté bude od 20 hodin následovat tradiční ples. Za rok 2021 se mezi jednotlivci radoval veslař Jan Čížek, který odešel z VS Tábor na hostování do Dukly Praha, titul tedy za rok 2022 neobhajuje. Mezi kolektivy se radovali druholigoví fotbalisté Táborska. Kdo ovládne anketu letos?

 

Pořadatelé z táborské pobočky České unie sportu posbírali nominace do jednotlivých kategorií, kterými jsou jako obvykle jednotlivci, kolektivy, síň slávy a talenti. Do hlavních kategorií se probojovalo 21 jednotlivců a 10 kolektivů, z nichž vznikla finálová desítka mezi jednotlivci a trojice mezi kolektivy.

V průběhu slavnostního vyhlášení udělí pořadatelé z České unie sportu také Cenu města Tábora pro nejlepšího tělocvikáře a vstup do síně slávy tělocvikářů. Titul trenér roku tradičně udělí a vyhlásí redakce Týdeníku Táborsko, jelikož Jihočeské týdeníky jsou dlouhodobým partnerem táborské pobočky České unie sportu.

Představujeme abecedně finálovou desítku jednotlivců, kteří prozradili, koho tipují na vítězství a jak si myslí, že sami skončí. U nejúspěšnějších sportovců Táborska uvádíme jejich největší úspěchy, na které v hodnoceném roce 2022 dosáhli. Na závěr přinášíme i trojici kolektivů bojujících o celkové prvenství.

Jednotlivci:

Adam Bočánek (softbal)

Bočánek byl členem vítězného týmu, který vybojoval na softbalovém mistrovství Evropy mužů U23 v Sezimově Ústí zlaté medaile. V anketě se umístil v top desítce už potřetí. „Nevím, kolikátý skončím, ale byl bych rád za 8. místo, jelikož 9. a 10. místo už doma mám," říká Bočánek, jehož hlavní favoritkou na vítězství je atletka Lurdes Gloria Manuel. „Slyšel jsem, že má velký talent, je to výborná běžkyně. Velký potenciál mají určitě také sourozenci Vaňkovi, kteří přivezli domů z různých závodů už mnoho medailí."

Jakub Homola (triatlon)

Homola vybojoval na dorosteneckém mistrovství Evropy v triatlonu 11. místo mezi jednotlivci a 9. místo ve smíšených štafetách. V průběhu sezony získal prvenství v celkovém pořadí ČP a zlato na MČR v aquatlonu. „Odhaduji, že skončím na 7. místě. Tipuji, že vyhraje atletka Lurdes Gloria Manuel," vzkazuje Homola, který se kvůli účasti na reprezentačním soustředění nebude moci vyhlášení osobně zúčastnit.

Lurdes Gloria Manuel (atletika)

Manuel vybojovala na atletickém mistrovství Evropy U18 v izraelském Jeruzalému stříbrnou medaili v běhu na 400 m. Na domácím šampionátu do 22 let získala v běhu na 400 m mistrovský titul. Čtyřstovku ovládla i na dorosteneckém MČR a stejně úspěšná byla i na MČR v hale. „Netroufám si tipnout přesné umístění, ale byla bych ráda, kdybych se umístila v první pětce. Myslím, že vyhraje veslař Ondřej Pecival, protože dosáhl na skvělé výsledky."

Klára Mazalová (ploutvové plavání a rychlostní potápění)

Mazalová vybojovala na juniorském MČR tři tituly a jedno stříbro. Ve Světovém poháru stála během čtyř kol desetkrát na stupních vítězů, přičemž čtyřikrát vyhrála. V celkovém pořadí SP obsadila 3. místo. Na ME v Poznani vytvořila nové české juniorské rekordy, které stačily na 4. místo v závodu na 1 500 metrů PP, 5. místo na 800 metrů PP a 6. místo na 400 metrů PP. Na MS v dálkovém ploutvovém plavání na volné vodě brala 6. místo v závodu na 5 km. „Skončím nejhůře desátá," říká s úsměvem Mazalová, která tipuje na vítěze kanoistu Matěje Vaňka.

Ondřej Pecival (veslování)

Pecival zažil v roce 2022 naprostý vrchol kariéry. Jako veslovod juniorské reprezentační párové čtyřky vyhrál vše, co se dalo. S kolegy vytvořili posádku, kterou nedokázal porazit nikdo v Evropě ani na světě. Vybojovali titul juniorských mistrů Evropy i juniorských mistrů světa. Pecival získal titul mistra republiky na MČR juniorů na čtyřce s kormidelníkem. „Věřím si na první trojku a myslím, že by mohla vyhrát atletka Lurdes Gloria Manuel nebo kanoistka Klára Vaňková."

Petr Svoboda (atletika)

Svoboda vybojoval na MČR ve vícebojích v desetiboji juniorů 1. místo výkonem 7 428 bodů, což znamenalo i dosažení nominačního výkonu na MS juniorů. Na šampionátu v Kolumbii nepřipsal v tyči platný pokus a bez bodového zisku v této disciplíně získal celkem 6 454 bodů a obsadil 21. místo. Na MČR v hale mezi juniory bral 2. místo ve skoku dalekém a 2. místo ve skoku o tyči. Na MČR ve vícebojích v hale obsadil v sedmiboji juniorů 2. místo. „Myslím, že bych mohl v anketě dosáhnout na 5. místo. Vyhraje atletka Lurdes Gloria Manuel," míní Petr Svoboda, který by měl být v době vyhlášení ankety na reprezentačním soustředění.

Matěj Vaněk (kanoistika, sjezd na divoké vodě)

Vaněk byl úspěšný nejen v domácích divokých vodách, ale i na vrcholných světových a evropských akcích. Na MR juniorů kategorie U23 a dospělých nasbíral čtyři tituly, pět stříbrných a tři bronzové medaile. Na juniorském ME přidal pět zlatých a dvě stříbrné medaile (jedna v kategorii U23). Na MS reprezentoval i v kategorii dospělých. V kategorii C1 ve sprintu obsadil 4. místo a v dlouhém sjezdu dojel na 8. místě. „Věřím, že se umístím na předních pozicích, protože mám za sebou nejúspěšnější sezonu. Chtěl bych, aby vyhrála moje sestra Klára Vaňková, která získala titul vicemistryně světa," říká Matěj Vaněk.

Šimon Vaníček (cyklokros, silniční cyklistika)

Vaníček obsadil na MČR v cyklokrosu 6. místo, dále vybojoval premiérové vítězství v Toi Toi Cupu, díky čemuž zvítězil v celkovém pořadí ČP v cyklokrosu. Zúčastnil se i šesti závodů Světového poháru, přičemž na nejlepší výsledek 28. místo dosáhl doma v Táboře. Představil se i na silnici. Na MČR v Mladé Vožici skončil na 17. místě a v celkovém pořadí ČP obsadil 6. místo. „Nedokážu odhadnout, jak bych mohl skončit. Jsem rád, že jsem se do nejlepší desítky dostal. Na vítězství tipuju kanoistu Matěje Vaňka."

Klára Vaňková (kanoistika, sjezd na divoké vodě)

Vaňková sbírala v loňské sezoně medaile téměř v každém závodu. Na MČR vybojovala v kategorii U23 a dospělých tři tituly a jedno stříbro, poté přidala i prvenství v Českém poháru ve sjezdu na divoké vodě. Na ME v kategorii U23 získala dvě zlaté medaile v závodě hlídek – ve sprintu a sjezdu. Představila se i na MS dospělých, kde získala tři medaile. Stříbro ve sprintu a dva bronzy v závodě hlídek – ve sprintu a sjezdu. „Prožila jsem svou nejúspěšnější sezonu, proto si přeju skončit na předních příčkách. Myslím, že vyhraje můj brácha Matěj Vaněk. Přála bych mu to, je pětinásobným mistrem Evropy juniorů. Také Matěj má za sebou svou nejúspěšnější sezonu," vzkazuje Klára Vaňková.

Adam Zadražil (fotbal)

Zadražil vychytal za kalendářní rok 2022 v druhé nejvyšší soutěži osmkrát nulu a velkou měrou se podílel na umístění svého klubu uprostřed tabulky FNL. Svými výkony upoutal mistrovskou Viktorii Plzeň, do které od ledna letošního roku přestoupil na půlroční hostování. „Pro mě je úspěchem samotná nominace do ankety, které si moc vážím, takže umístění moc neřeším. Vyhrát může opravdu kdokoliv a tipovat si netroufám, vítěz si to ale za své úspěchy zaslouží," říká Adam Zadražil.

Kolektivy:

ČEZ Cyklo Team Tábor – cyklistika, cyklokros

Svěřenci trenéra Michala Bednáře ovládli přesvědčivě cyklokrosový Český pohár družstev v kategorii mužů. O úspěch se zasloužili Šimon Vaníček, Tomáš Bakus, Pavel Jindřich, Matyáš Fiala, Václav Dostál a Matěj Vik.

FC Silon Táborsko – fotbal

Druholigoví fotbalisté Táborska skončili na jaře 2022 ve druhé nejvyšší soutěži na 8. místě z 16 účastníků. Na podzim 2022 obsadili před zimní přestávkou 9. místo. Táborsko se probojovalo do 3. kola MOL Cupu, v němž vypadlo po dramatickém průběhu s prvoligovou Zbrojovkou Brno. Druholigové Táborsko vedli v průběhu kalendářního roku 2022 trenéři Sergejs Golubevs, Radoslav Kováč a Roman Nádvorník.

HC Tábor – lední hokej

Druholigoví hokejisté Tábora se stali v roce 2022 absolutním vítězem 2. ligy, když prošli vítězně celým play-off a kvalifikací. Podlehli až v baráži o Chance ligu profesionálům ze Šumperka a v nezapomenutelné sportovní a společenské atmosféře byli táborští hokejisté krůček od vysněného postupu do první ligy. Celek vedl jako hlavní trenér Arpád Györi. Na podzim 2022 rozjeli kohouti úspěšně další sezonu, za kormidlem týmu působil jako hlavní trenér Radek Bělohlav, kterého vystřídal v závěru kalendářního roku Aleš Krátoška.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Robert Bidmon 

    Reagovat

     

    Moc se mne libyl Pecival

    Vloženo 14.4.2023 13:49:47

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace