Epizoda 1: Muž, piano a stan (1923)

14. duben 2023

Muž, piano a stan – tak vypadá pravděpodobně nejstarší rozhlasová fotografie. Kdo ji pořídil, kdo je onen muž na fotografii a jak to bylo se psem, který prý do rozhlasového vysílání ze stanu ve Kbelích vstoupil? Nejen na tyto otázky jsme hledali odpovědi v první epizodě podcastové série ke stému výročí Českého rozhlasu.

Fotografie, která seriál zahajuje, není nejkvalitnější, vlastně ani nezachycuje nějakou zásadní situaci, podle archiváře Českého rozhlasu Tomáše Pánka je ale významná tím, že jako jedna z mála dokumentuje vnitřek stanu, ze kterého rozhlasáci před sto lety začínali vysílat. Velmi dobře si tak můžeme představit polní podmínky, ve kterých pracovali.

„Ten legendární stan si rozhlasáci museli půjčit od skautů a půjčené bylo i piano,“ dodává Tomáš Pánek. Během vysílání se museli obezřetně pohybovat po paletách, aby nezahučeli do bláta na podlaze. Ti, kteří nevysílali, drželi ve větru stan, aby neuletěl. „Je fascinující, jaký obrovský skok rozhlas udělal během prvních deseti let.“

Autorka epizody: Kateřina Kubalová
Dramaturgie: Martina Rasch a Daniel Kupšovský
Autor projektu: Tomáš Dufka
Zvuk a hudba: Jonáš Rosůlek

„Kdo je onen muž na fotce, není jasné. Já si ale myslím, že je to jeden z prvních techniků Josef Vlach. Jeho úkolem bylo chytat zvuk,“ říká Tomáš Pánek. Vzhledem k tomu, že tehdy měli pouze jediný mikrofon, to nebylo nic jednoduchého. „Nebyly mixážní pulty, hudebníci se k sobě museli hodně tulit a zpěvák si musel občas třeba i lehnout pod piano, aby byl dobře slyšet,“ popisuje zvukař a archivář Českého rozhlasu Miloslav Turek.

Kromě hudby a mluveného slova tehdy pronikaly do vysílání i nechtěné záležitosti. Dlouho vysílání rušil nepřetržitý tón, slyšet byl každý poryv větru či zahřmění a rozhlasová legenda praví, že nechyběl ani pes…

Poslechněte si celou první epizodu podcastu RozhlaSTO v audiozáznamu.

autor: Kateřina Kubalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.