Do Prahy přijíždějí světoví skladatelé filmové hudby, poradí těm českým

foto Ilustrační foto - Mychael Danna s Oscarem za hudbu k filmu Pí a jeho život.

Praha - Setkání pro odborníky na filmovou hudbu i další lidi z audiovizuálního průmyslu a dva koncerty pro širokou veřejnost nabídne ode dneška Composers Summit Prague, který navštíví světoví skladatelé hudby ke slavným filmům. Ředitel pořádající společnosti Soundsgate Alexandr Smutný novinářům řekl, že smyslem akce je dostat do Prahy skladatelské špičky, umožnit tuzemským autorům se s nimi setkat a sdílet zkušenosti a hledat i cesty, kam se bude filmová hudba ubírat dál.

Na druhý ročník akce podle něj přijíždějí autor hudby k filmům Shrek a Letopisy Narnie Harry Gregson-Williams nebo držitel Oscara za film Pí a jeho život, držitel Grammy i Zlatého glóbu Mychael Danna. Workshopů a masterclass se zúčastní na 120 skladatelů, uvedli pořadatelé.

Novinkou letošího ročníku byla soutěž mladých skladatelů hudby v audiovizi. Na základě zadání režiséra Petra Jákla se do ní přihlásilo asi 40 skladatelů z různých zemí. Zvítězil ní český skladatel Tomáš Živor, který přibližně tříminutovou skladbu na motivy z Jáklova filmu Jan Žižka provede při dnešním koncertě. Dnes řekl, že setkání se slavnými profesionály je pro něj velmi inspirativní včetně rad, jak případně věci nedělat. Provedení své skladby v rámci koncertu vnímá jako velkou poctu.

První z koncertů v Obecním domě v podání Českého národního symfonického orchestru je podle Smutného složen tak, že se vystřídají různé styly, za dirigentským pultem se objeví všichni skladatelé uváděných skladeb a diváci tak uslyší mix filmových hitů.

Pořadatelé dnes uvedli, že summit tvoří tři druhy akcí. První je pro skladatele, druhá, trochu populárnější nabídne v odpoledních a večerních hodinách akce pro filmové profesionály a třetí jsou dva koncerty pro širokou veřejnost. "Naším cílem není jen udělat event pro skladatele, ale udělat muziku otevřenější všem lidem z audiovizuálního světa i pro širší veřejnost. Chceme ukázat důležitost komponování hudby a její sílu v audiovizi," uvedl Smutný.

Část pražského setkání se bude věnovat komponování hudby či jejího významu v počítačových hrách, kde je stále se rozvíjející prostor pro skladatele. Gamingová hudba je na rozdíl od filmové, která je lineární a plyne v čase kupředu, jiná v tom, že hra se může rozvíjet několika způsoby. Počítačové hry jsou pro skladatele také jiné v tom, jak se odvedená práce hodnotí finančně - hra vzniklá v Česku se šíří a prodává po celém světě, častěji a intenzivněji, než tomu bývá u českých filmů.

hrm rot

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď