Velká nádhera. Po vstupu do nového showroomu Byssine v Karlíně spadne brada i estétovi, který je zvyklý cestovat a vidět ty nejstylovější obchody s kosmetikou.

Majitelka Lenka Šťastná jeho otevřením zvedá estetickou laťku Prahy. Už zde sice několik stylových concept storů s luxusními přípravky na obličej, tělo a s parfémy existuje, ale žádný v sobě neobsahuje tolik esteticky rozličných prvků, které se pak spojují v harmonický celek.

O podnikání Šťastné jsme psali poprvé před dvěma lety. Tehdy její firma Byssine, což znamená vzácná látka utkaná z třásní mořských perel, fungovala pouze virtuálně jako e-shop s luxusní přírodní kosmetikou. Bývalá auditorka „velké čtyřky“ ho založila v roce 2019, unavená korporátním prostředím a s touhou vybudovat si něco vlastního.

Svůj velký individualismus, jak sama říká, mohla do své firmy promítnout naplno. Vytvořila nabídku, která na domácí scéně chyběla. Pořídit si zde můžete například váleček na masáž obličeje, který používá Kim Kardashian, masky na vypnutí pleti ozkoušené Lady Gaga či Taylor Swift, případně masku s proteinovým plazmatickým fluidem v ceně dvanáct tisíc korun.

Vlastní obchod je ale pro Lenku Šťastnou jakýsi osobní restart. V těsné blízkosti populární restaurace Eska pro ni designérka Nora Sopková vytvořila místo, kde si zákazníci mohou nejen nakoupit, ale v plánu jsou také expresní pleťová ošetření.

Samotné angažmá Sopkové, filmové set designérky, která získala nominaci na Oscara za práci na snímku Králíček Jojo, bylo ale krokem poměrně revolučním. Ačkoliv se jedná o mimořádně talentovanou tvůrkyni, nebyla zkušenou architektkou. Proto si ke spolupráci přizvala architekty Martina Petříka a Tomáše Kotrče.

Výsledkem je prostor, kterému Šťastná říká „oáza klidu“. Interiér prodejny tvoří kombinace výrazných dobových solitérů a mobiliáře vyrobeného na míru prostoru a výhradně lokálními řemeslníky.

„Tento stůl například sloužil na radnici na severu Čech pro oddávání novomanželů, židle jsou vintage, ale od severských designérů, nechali jsme je přečalounit,“ vysvětluje majitelka.

Speciální pozornost si zasluhuje obraz od restaurátora a malíře Václava Hendrycha. Připomíná díla starých mistrů, ale je ze žhavé současnosti. Adresuje krásu fyzickou, ale také její spojení s duševním půvabem.

Na mobiliáři pracovali truhláři, kameníci, a také pasíř, který vytvořil unikátní zlatou mříž. Odděluje prostor obchodu a místa, kde budou probíhat kosmetická ošetření.

„Vít Plešinger je jeden z posledních řemeslníků, který dokonale ovládá pasířské řemeslo. Bylo pro mě zásadní dát zde prostor těm lidem, kteří jsou opravdoví mistři ruční práce,“ tvrdí Lenka Šťastná, která do svého obchodu zainvestovala několik milionů korun.

I když si odsud odnesete pouze balení bylinného čaje od tradiční lékárenské vídeňské značky Saint Charles nebo ajurvédskou čokoládu s designovým obalem a osobní kartou s věnováním uvnitř, příznačně nazvanou Cosmic Dealer, budete mít dojem, že nejste v Praze, ale v Paříži či Berlíně.

„Chtěla jsem zákazníka, který nám byl věrný a pomohl nám vyrůst v pandemii, tímto prostorem odměnit. Zároveň se osobně nacházím v bodě svého života, kdy potřebuji tímto krokem začít novou éru,“ vysvětluje Lenka Šťastná.