14. dubna 2023 • 20:00

Euroligový sen se rozplynul. USK v semifinále Final Four padlo s Mersinem

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naděje zopakovat slavný triumf v Eurolize žila jen poločas. Basketbalistky USK Praha prohrály ve zcela zaplněné hale Královka s Mersinem 58:78, když předvedly jeden z nejhorších výkonů sezony. „Jsem z toho smutná,“ netajila trenérka Natália Hejková. Její tým po změně stran střelecky vyhořel a zbyl na něj stejně jako před rokem zápas o bronz. Nedělní finále přinese tureckou řežbu, o třetí místo se utká domácí tým s italským Schiem.



Pátá semifinálová prohra USK Praha v Eurolize za sebou měla hořkou příchuť, na domácí půdě si totiž tým věřil. „Chtěly jsme před plnou halou ukázat dobrý basketbal, a přitom jsme odehrály nejhorší zápas sezony,“ smutnila trenérka Natália Hejková. „Tlak jsme nezvládly. Nehrály jsme náš basket, byl příliš pomalý.“

Mersin se ukázal jako mnohem silnější sok, než na papíře. V obraně kralovala téměř nepřekonatelná Elizaeth Williamsová, mozkem hry byla Chelsea Grayová a pod košem řádila neúnavná Tiffany Hayesová. Skvělé Američanky v tureckých službách zajistily debutantovi ve Final Four zápas o euroligové zlato.

Domácí basketbalistky nastoupily sice v základu i s uzdravenou Maríou Condeovou, jenže citelně chyběla pivotka Temi Fágbénléová. „Měla autonehodu, čelně do ní někdo narazil a má zraněnou ruku. Stalo se to před dvěma dny, už se těžko něco organizovalo, abychom měnili taktiku. U nás je to tak, že když přijde Final Four, něco se stane,“ konstatovala Hejková.

Její svěřenkyně v úvodní čtvrtině dotahovaly manko a v závěru desetiminutovky snížily na 18:24, šest ztrát však značilo, že tým není v pohodě.

Domácí hráčky sice zaznamenaly dobrý vstup do druhé čtvrtiny, ozdobily jej akcí, na jejímž konci byla Brionna Jonesová. Ale odpověděla Hayesová a Mersin rázem vedl dvouciferným rozdílem.

Po krásných akcích a koši Condeové domácí tým rozbouřil halu, jenže jen na chvíli. Po oddechovém čase španělského kouče Roberta Íňigueze turecký celek dál potvrzoval skvělou střelbu s více než 50procentní úspěšností.

Když domácí kapitánka Teja Oblaková zkušeně snížila v závěru poločasu na 40:44, byla v hale znát optimistická nálada, jenže domácí tým přišel o šance ve třetí čtvrtině.

Mersin vytáhl pod vlastním košem v rychlém sledu dva bloky, když úřadovala Williamsová, a na turecké lavičce se jásalo. Domácím ve třetí desetiminutovce odešla střelba – úspěšnost se pohybovala pod 20 %.

V poslední minutě třetí čtvrtiny sice skončilo střelecké sucho USK, jenže hvězdná Alyssa Thomasová jen korigovala manko. Třetí čtvrtinu USK ztratil v poměru 9:18, zaznamenal i sedm ztrát.

Vítěz základní části turecké ligy si v poslední části zkušeně hlídal náskok a zázrak v podobně obratu se ani na okamžik nepřiblížil. Americká esa pražského týmu tentokrát nezářila. „Jedenáct bodů Thomasové, čtrnáct bodů Jonesové, to není normální. Až na patnáct bodů Vukosavljevičové to bylo z naší strany v útoku slabé. Výkon nebyl uvolněný, byla to křeč,“ řekla Hejková.

Zatímco Mersin se chystá na boj o zlato proti Fenerbahce, pražský tým se musí zkoncentrovat před zápasem o třetí místo. „Nejdůležitější je, abychom zůstaly pohromadě. Abychom si nezačaly něco vyčítat, to by bylo nejhorší, co by se mohlo stát. Budu se snažit na tréninku vytvořit lepší náladu a připravit tým na to, že chceme medaili,“ plánovala Hejková.

Italské Schio, další nováček Final Four, předvedl v semifinále proti top favoritovi kvalitní výkon a padl až po změně stran. „Velmi silný soupeř, budeme se muset vyrovnat například s tím, že budou hrát zónu. Musíme jednoznačně vylepšit útok, marodům, kteří se vrátili, ten jeden zápas pomůže,“ dodala Hejková.

Final Four Evropské ligy basketbalistek v Praze - semifinále:

ZVVZ USK Praha - Mersin 58:78 (18:24, 40:44, 49:62)

Nejvíce bodů: Vukosavljevičová 15, Jonesová 14, Thomasová 11 - Hayesová 19, Crvendakičová a Williamsová obě 16. Fauly: 19:18. Trestné hody: 15/14 - 20/15. Trojky: 2:5. Doskoky: 38:42.

Fenerbahce Istanbul - Schio 77:70 (16:21, 36:40, 61:54)

Nejvíce bodů: Stewartová 24, Meessemanová, Saballyová obě 13 - Keysová 19, Mabreyová 11, Howardová 8.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud