Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Alcadrain jde naproti ESG. Bez evropských standardů se do budoucna neobejde

  11:05
Břeclavská společnost Alcadrain, největší výrobce sanitární techniky ve střední a východní Evropě, investovala 40 milionů korun do nových technologií. Ty umožňují minimalizovat odpad produkovaný během výroby a efektivně využívat energie. Činí tak jako součást přípravy na ESG standardy, evropská pravidla pro podnikání, která se stávají nutným standardem.

Nový sklad Alcadrain v Břeclavi. | foto: Alcadrain

ESG – E jako životní prostředí (Environment), S za sociální oblast (Social) a G (Governance) jako způsob, jakým jsou společnosti a její aktivity řízeny, se stává pro firmy fenoménem a do budoucna i povinnost. „Není to pro nás žádnou novinkou. Nic, co by bylo teprve nově součástí naší DNA. Investujeme do těchto aktivit, protože podle nás jsou v konečném důsledku výhodné pro všechny – pro planetu, naše zaměstnance, zákazníky, ale i pro naše podnikání,“ říká František Fabičovic, spolumajitel Alca Group.

Alca si již nyní téměř vše vyrábí a nespoléhá se na subdodavatele, se již od svého založení snaží dosáhnout čisté výroby, při níž vzniká jen minimální množství odpadu, v ideálním případě pak žádný. „Investujeme do technologií, které nám při tom pomáhají. Již při projektování výrobních procesů zkoumáme, jaké množství odpadu při nich vznikne, a hledáme způsoby, jak ho minimalizovat a znovu použít,“ upřesňuje Fabičovic.

EK chystá zpřísnění udržitelnosti. Referovat budou muset i menší firmy

Firmě, jejíž výrobky jsou vyrobeny ze 100procentně recyklovatelných materiálů, se ve výrobě daří znovu využít až 90 procent odpadu. Recykluje ho a následně slouží jako vstup při dalším výrobním procesu. Odpad, který společnost nedokáže recyklovat, třídí a nechává ekologicky zpracovat specializovanými firmami. V nedávné době rozšířila Alca svou nabídku o řadu produktů ECO, které jsou vyráběny výhradně z recyklátu, tedy z drceného plastového odpadu.

Nejnovější technologie firma využívá i při nakládání s energiemi. „Právě díky investicím do technologií dokážeme ušetřit až 60 procent spotřeby energie,“ tvrdí Ondřej Slanina, technický ředitel Alcadrain. Při výrobě vzniká velké množství odpadního tepla. To se v zimě používá k vytápění budov, v teplých měsících ho systém trigenerace přetváří na chlad, který klimatizuje výrobní haly nebo ochlazuje hydraulická zařízení.

Na střechy všech výrobních hal jsou postupně umísťovány fotovoltaické elektrárny. „Spotřebu elektrické energie už teď z 15 % pokrýváme vlastní zelenou produkcí,“ dodává Slanina s tím, že po spuštění fotovoltaiky na nové hale E vyrobí Alca za slunečného počasí více energie, než kolik výrobní haly spotřebují. Výrobu elektrické energie doplňují tři kogenerační jednotky, které jsou zapojeny v kombinaci s absorpčními jednotkami jako trigenerace. Sluneční energii společnost využívá pomocí solárních panelů také pro ohřev vody. Takto získaná teplá voda zásobuje některé výrobní haly i administrativní budovy.

Výrobce sanitární techniky Alcadrain dostavěl v Břeclavi sklad za 400 milionů

Jednou z priorit společnosti Alcadrain je také efektivní využívání vody. „Vyvinuli jsme WC systém Alca Ecology s vypouštěcím ventilem, který snižuje množství vody potřebné pro splachování na normou povolené minimum. Při každém spláchnutí se tak ušetří až třetina vody,“ vysvětluje Lukáš Vozdecký, vedoucí produktového oddělení Alcadrain. Tento výrobek získal na veletrhu The Big 5 v Dubaji prestižní ocenění Gaia Award. v oblasti udržitelného rozvoje.

Nové standardy EU v osbě mají zakomponovány i genderovou vyváženost. Alca zaměstnává ženy na pozicích výkonná ředitelka, finanční ředitelka, vedoucí HR či fakturačního oddělení. „Obecně máme oproti tuzemskému, evropskému i celosvětovému průměru vyšší procentní zastoupení žen ve vedoucích pozicích, a to bezmála 32 procent. V rámci Alcadrain činí celkový poměr 52,5 % mužů a 47,5 % žen,“ uzavírá spolumajitel Alca Group.

Tradice v udržitelnosti

Firma dodává výrobky do 70 zemí světa. Původně vyráběla vypouštěcí a napouštěcí ventily, postupně portfolio rozšiřovala a později začala vyrábět vedle plastu i z dalších materiálů. Před dvěma lety koupila firmu FV Plast, což je největší český výrobce potrubních systémů. Obě firmy nyní patří do skupiny Alca, která zaměstnává zhruba 1000 lidí, Alcadrain samostatně zhruba 700. Tržby celé skupiny loni dosáhly 3,2 miliardy korun, v Alcadrainu 2,2 miliardy.

Důraz na udržitelnost a šetrný přístup k životnímu prostředí se netýkají jen výroby. František Fabičovic je spoluzakladatelem a zároveň i dlouholetým podporovatelem biosférické rezervace Dolní Morava, která byla přijata do celosvětové sítě UNESCO a je označována za vůbec jednu z nejlepších rezervací na světě. Před 25 lety začal František Fabičovic budovat Oboru Obelisk, která má rozlohu 570 hektarů. V areálu bylo uměle vytvořeno čtrnáct nových tůní a jezer s rozlohou čtyřicet pět hektarů. Osmadvacet hektarů navíc připadlo i na mokřady. Téměř pětinu obory tak tvoří vodní plochy. Díky oboře se podařilo vrátit do půdy vodu a v lokalitě se znovu objevily stovky ztracených druhů rostlin a živočichů.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

Vyškov i Táborsko mají baráž o první ligu jistou, Kroměříž sestupuje

11. května 2024  20:17

Fotbalisté Vyškova a Táborska mají jistotu, že si zahrají nejhůře baráž o nejvyšší soutěž. Oba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na vrahy ukázaly opravené boty. Husaře ubili jejich vlastními holemi

13. května 2024

Premium Rok co rok chodil Jan Otava s husami a malým pomocníkem na trhy stejnou trasou s poslední zastávkou...

Obývák na ulici? Nápad dobrý, řešení slabé, říkají účastníci experimentu

15. května 2024  17:03

Kdo by si v horkém letním dni nechtěl pohovět ve stínu nebo odpočinout na vzduchu od shonu všedního...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

Došková chalupa i arboretum. Skryté skvosty, které nemají narváno, ale překvapí

15. května 2024  8:45

Nejsou tak vidět, ale o to možná líp. Až začátkem května přivítaly návštěvníky jihomoravské...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...