Květoslav Šimek
15. dubna 2023 • 13:05

Vítkovice proti historii: obrat z 0:3 zažili i Kovářové, v NHL ho utrpěl Hertl

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    V historii českého extraligového play off se to zatím nepovedlo nikomu. Otočit sérii na čtyři vítězné zápasy ze stavu 0:3. V minulosti byli blízko hokejisté Znojma a Sparty, dokázali se stejně jako Vítkovice v semifinále s Mountfieldem HK dostat z 0:3 na 3:3, ale poslední krok nezvládli. Na domácí scéně takový kousek předvedla pouze Opava v baráži proti Znojmu v roce 1998. „V kabině jsme se bavili, že jsme překonali jeden historický rekord (nejdelší zápas českého play off). A že si půjdeme za tím, abychom překonali i ten druhý a otočili sérii,“ říkal vítkovický brankář Aleš Stezka. Sedmé semifinále Generali ČP play off se v Ostravě hraje už od 15.30 hodin. Kdo kromě Opavy uspěl s obratem v NHL a v Evropě?

  • ČESKO

    1998 Opava - Znojmo (baráž)

    Opavané skončili v lize poslední, z 52 zápasů vyhráli jen sedmkrát. V baráži o udržení hráli se Znojmem. Doma prohráli 1:4 a 1:2, venku 2:3. Pak vyhráli čtyři zápasy v řadě (4:1, 6:4, 3:2p a 6:0). Obránce Patrik Hučko si v sedmi zápasech připsal 9 bodů (2+7). V elitní soutěži Opavané vydrželi ještě rok, poté licenci prodali do Havířova. Znojmo do ligy postoupilo v roce 1999 a hrálo ji deset let.

    V extraligovém play off měly blízko k obratu Znojmo a Sparta. Orli ve čtvrtfinále 2007 prohráli rozhodující bitvu v Pardubicích 0:5, vynuloval je Ján Lašák. Za Znojmo hráli například Jiří Dopita, Martin Růžička nebo Pavel Selingr, který byl u obratu Opavy v roce 1998.

    Sparta se snažila otočit semifinále 2021 s Libercem. Podobně jako Vítkovice uspěla dvakrát v prodloužení, ale sedmý zápas doma ztratila 1:2. V bráně byl Matěj Machovský, na straně vítězů obránce Mislav Rosandič. Oba teď hrají za hradecký Mountfield.

    Pohled na kostku během barážového utkání Opava-ZnojmoFoto hcslezan.cz

  • NHL

    2014 Los Angeles - San Jose (1. kolo)

    2010 Philadelphia - Boston (semifinále)

    1975 NY Islanders - Pittsburgh (čtvrtfinále)

    1942 Toronto - Detroit (finále Stanley Cupu)

    Elitní zámořská soutěž eviduje pouze čtyři případy. U dvou byli i čeští borci. Lukáš Krajíček otočil s Philadelphií semifinále 2010 proti Bostonu, za který hráli David Krejčí a Vladimír Sobotka. Krajíček měl vůbec štěstí na historické zápasy. V sezoně 2006/07 trval sedmý duel Vancouveru proti Dallasu 138:06 minut. „Byla to síla! Člověk je unavený, hokej se hodně zpomalí, lidi už v hledišti spali. Ale nakonec super zážitek, protože jsme vyhráli.“

    Tomáš Hertl s Martinem Havlátem kousali se San Jose obrat ze stavu 3:0 na 3:4 v prvním kole play off 2014 proti Los Angeles. Vítězové si pak došli až pro Stanley Cup.

    Tomáš Hertl v dresu San Jose v sérii s LA Kings, kteří otočili z 0:3Foto profimedia.cz

  • ŠVÝCARSKO

    2022 Zug - Curych (finále)

    2022 Davos - Rapperswil (čtvrtfinále)

    2006 Lugano - Ambri-Piotta (čtvrtfinále)

    Hned dvakrát zažila švýcarská liga obrat v minulé sezoně. Nejdřív otáčel Davos s Matějem Stránským čtvrtfinále s Rapperswilem, za který hrál Roman Červenka. „Prostě se nezdávat! Moc jiných receptů není. Hrát až do konce,“ popisoval Stránský. „Když to bylo 0:3, tak jsme si řekli, že nemáme co ztratit. Za stavu 2:3 už se tlak přesunoval na stranu soupeře. My trošku změnili styl, přidali na intenzitě, víc jsme bruslili, víc je řezali, napadali. Tím se to začalo otáčet.“

    Ve finále pak byli u obratu sourozenci Kovářové. Brankář Jakub vedl s Curychem 3:0, ale Zug s útočníkem Janem Kovářem sérii otočil. „Jak se znám, tohle finále mě bude užírat do konce života,“ glosoval Jakub Kovář.

    Bratři Jan (vlevo) a Jakub Kovářové (vpravo) se zdraví po vzájemném finále play off ve Švýcarsku Bratři Jan (vlevo) a Jakub Kovářové (vpravo) se zdraví po vzájemném finále play off ve ŠvýcarskuFoto evz.ch

  • SLOVENSKO

    2011 Trenčín - Slovan (čtvrtfinále)

    2008 Trenčín - Martin (čtvrtfinále)

    Slovenským specialistou na senzační obraty je Trenčín. Povedlo se mu to už dvakrát proti Martinu (2008) a Slovanu (2011). Hrdinou byl brankář Vladimír Kováč, který zažil obě série. „Super pocit,“ radoval se Kováč po obratu se Slovanem. „Cesta domů bude jistě veselá, ale určitě ne až tak, jako v autobuse fanoušků Dukly.“ K mistrovskému titulu, dokonce ani k medaili, ovšem přepisování historie nestačilo. V roce 2008 padli Trenčínští v semifinále se Slovanem Bratislava (3:4) a v roce 2011 s Košicemi (0:4).

    Hokejisté Trenčína v roce 2011 otočili sérii se Slovanem Bratislava z 0:3 na zápasyFoto TASR / Profimedia

  • KHL

    2015 Petrohrad - CSKA (semifinále)

    Kontinentální hokejová liga zažila jediný obrat. V semifinále 2015 dokázal nepříznivé skóre otočit Petrohrad s Romanem Červenkou. Sezonu v Petrohradu rozjížděl i brankář Alexander Salák, ale v prosinci se stěhoval do Novosibirsku. Na straně poražených byl Ondřej Němec. Petrohrad, za který tehdy váleli Artěmij Panarin nebo Ilja Kovalčuk, se nakonec probil až ke Gagarinovu poháru. Ve finále porazil Kazaň 4:1 na zápasy.

    Zápas Petrohradu s CSKA Moskva v roce 2019 (ilustrační foto) Zápas Petrohradu s CSKA Moskva v roce 2019 (ilustrační foto)Foto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud