Češky budou na MS bojovat o bronz. V semifinále nestačily na USA

Foto: Nathan Fernandes

(BRAMPTON, od naší zpravodajky) Češky budou stejně jako v loňském roce bojovat o bronzové medaile. Po vyrovnané první třetině přišla gólová sprcha Spojených států a v dalším průběhu už Američanky jasně dominovaly. To se projevilo také na osmibrankovém rozdílu ve skóre.

Američanky začaly semifinálové utkání lépe a už ve třetí minutě mohla Kelly Panneková otevřít skóre. Brzy se osmělily i Češky a Křížová v přečíslení dvě na jednu vyzvala ke skórování Neubauerovou.

O úvodní ranku střetnutí se mohla postarat také Vanišová, který byla po přihrávce Pejzlové sama u pravé tyče. Češky své kombinace myslely dobře, vždy je ale zradila finální přihrávka.

Nakonec to byla Amanda Kesselová, kdo v přesilovce propálil českou brankářku – 1:0. Po vyrovnané první třetině tedy byly ve vedení Američanky.

V dalším průběhu utkání si hráčky USA vedly velmi dobře v přečísleních a obdobných rychlých protiútocích. Z jednoho takového navýšila vedení favoritek Hilary Knightová – 2:0.

Další věcí, v které Američanky vynikaly, byly přesilovky. Faul Trnkové potrestala Hilary Knightová už po sedmi sekundách – 3:0. Dva slepené góly ovšem nestačily. USA se rozjely a neměly v plánu zastavit.  Zřejmě v následujících okamžicích se utkání definitivně zlomilo.

Harveyová zajela s pukem za českou branku, čímž vytáhla Škodovou z modrého půlkruhu a za jejími zády poslala puk před branku. Tam už Abbey Murphyové stačilo jen vystřelit do prázdné brány – 4:0.

V tento moment Blanku Škodovou v české bráně nahradila Kateřina Zechovská. A tento impuls těsně před polovinou utkání pomohl. Alespoň na chvíli. Češky získaly puk v obranném pásmu a Adéla Šapovalivová se po pravém křídle prosmýkla do útočné třetiny, kde Frankelovou překonala střelou na vzdálenější tyč – 4:1.

Přibylová pak mohla český celek ještě přiblížit. Ujela ve vlastním oslabení, ovšem trefila jen připravenou lapačku americké brankářky. Ještě v téže přesilovce pak Spojené státy skórovaly a ukázaly, že častá česká vyloučení budou trestat. Po sérii odrazů skórovala Abby Roqueová – 5:1.

Američanky pak do konce druhé třetiny skórovaly ještě jednou, když vyražený puk po střele Knightové v přečíslení dorazila ze vzduchu do branky Amanda Kesselová – 6:1.

Ve třetí třetině už se obraz hry nezměnil a Američanky pouze navyšovaly své vedení. Střelu Bilkaové z pravého křídla při přečíslení dvě na jednu Zechovská ještě zlikvidovala, a dorážku Tessy Janeckeové už ale nestačila – 7:1. Obdobnou situaci si o chvíli později zkusily i Češky, ale Plosová neskórovala.

Další přesný zásah Američanek přišel v přesilovce. A byla to opět Tessa Janeckeová, která se nejlépe zorientovala v předbrankovém prostoru a měla dost času na precizní zpracování a přesné zakončení – 8:1.

Za vysokého vedení už hrály hokejistky USA vyloženě na krásu. Edenová poslala z otočky zadovku k pravé tyči na Hughesovou, která trefila brankovou konstrukci. Caroline Harveyová už se ale svou střelou z první po přihrávce z rohu kluziště nemýlila – 9:1.

A to už bylo opravdu všechno. USA až do konce utkání nepolevily ze své hry v předbrankovém prostoru, ale desátou branku nepřidaly. Po jednoznačném výkonu mohou favoritky slavit postup do finále. Na Češky čeká stejně jako loni souboj o bronz.

USA – ČESKO 9:1 (1:0, 5:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 12. Kesselová (Barnesová, Harveyová), 25. Knightová (Barnesová, Roqueová), 26. Knightová (Harveyová, Barnesová), 29. Murphyová (Harveyová, Carpenterová), 35. Roqueová (Heiseová, Winnová), 39. Kesselová (Knightová), 43. Janeckeová (Bilkaová, Harveyová), 48. Janeckeová (Heiseová, Winnová), 55. Harveyová (Kesselová) – 32. Šapovalivová (Mrázová, Čajanová).
Rozhodčí: Cookeová, Lieffersová – Hammarová, Saarimakiová.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 4:0.
Střely na branku: 45:15 (10:8, 20:2, 15:5).
Diváci: 2663.
Nejlepší hráčky: Amanda Kesselová – Adéla Šapovalivová.
USA: Frankelová – Kellerová, Barnesová, Steckleinová, Harmonová, Guildayová, Harveyová, Winnová – Knightová, Roqueová, Kesselová – Bilkaová, Heiseová, Janeckeová – Scamurraová, Carpenterová, Murphyová – Hughesová, Panneková, Edenová – Curlová. Trenér: Wroblewski.
Česko: Škodová (29. Zechovská) – Pejšová, Lásková, Tejralová, Čajanová, Jandusíková, Trnková – Šapovalivová, Mrázová, Mlýnková – Křízová, Pejzlová, Vanišová – Hymlárová, Přibylová, Neubauerová – Pištěková, Mills, Pátková – Plosová. Trenérka: MacLeodová.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz