Karviná vydřela v Praze bod, Líšeň uspěla na Vysočině a Vyškov přetlačil Třinec

Karviná vydřela v Praze bod, Líšeň uspěla na Vysočině a Vyškov přetlačil Třinec
AKTUALIZOVÁNO

Hráči Líšně zvítězili ve 22. kole Fortuna národní ligy v Jihlavě 1:0, a nadále tak zůstávají v neúplné tabulce na barážových příčkách. Jejich ztráta na vedoucí Příbram navíc činí díky rozhodujícímu gólu Michala Jeřábka už jen dva body, Středočeši však mají vinou špatného počasí jedno odložené utkání k dobru. Výhra těšila Marvany o to více, že na neoblíbeném stadionu Vysočiny oslavili triumf až na čtvrtý pokus od postupu do druhé nejvyšší soutěže. Na první pozici zatím musí zapomenout Karviná, která proti béčku Sparty vydřela v samotném závěru jen bod. 

FC Vysočina Jihlava – SK Líšeň 2019 0:1 (0:0)
Branka: 58. M. Jeřábek

Marvany v poslední době mírně opustila forma. V předchozích čtyřech duelech si připsali jedinou výhru, díky zaváháním svých konkurentů se však stále drželi na příčkách zaručujících baráž. Líšeň tentokrát narazila na remízového experta z Jihlavy, jenž si se soupeři rozdělil body čtyřikrát z posledních pěti případů. Vysočina ale na brněnského soka na vlastním hřišti uměla. Ze tří střetnutí, které tam proti němu odehrála, ztratila body jen jednou.

Ač se to zdálo nepravděpodobné, pořadatelé připravili hrací plochu navzdory silnému dvoudennímu dešti do způsobilého stavu. Nic tak nebránilo hostům, aby se přesunuli na jihlavskou polovinu a usilovali o první zásah. K tomu měl jako první nakročeno hlavičkou z bezprostřední blízkosti Jeřábek, jehož pokus vychytal brankář. Obdobně dopadla i rána Lukáše Fily z okamžitého protiútoku. Následně hráči hru nejenže vyrovnali, ale do značné míry také rozkouskovali vinou faulů a ošetřování. Až chvíli před pauzou zahrozil Adrián Čermák, střelu slovenského záložníka z voleje však zblokovala domácí obrana na rohový kop.

Také do druhého poločasu vstoupila aktivněji Líšeň, které mohl vystřelit vedení bývalý dlouholetý hráč Zbrojovky Milan Lutonský. Z malého vápna ovšem poslal balon šouravým pokusem jen do tyče. Co nesvedl 29letý záložník, povedlo se o chvíli později Jeřábkovi, jenž uklidil míč do odkryté brány po rohovém kopu. Jihlava sice postupem času zvýšila útočnou aktivitu, precizní defenziva hostů jí však až na několik náznaků nic nedovolila.

Líšeň tedy potvrdila o něco lepší fazonu a po vítězství se udržela v nejlepší trojce. Jejím dalším soupeřem bude Táborsko, které přivítá na svém stadionu 19. dubna. Ve stejný den se Jihlava představí ve Varnsdorfu.

MFK Vyškov – FK Třinec 2:1 (0:0)
Branky: 90. Kanakimana, 90. Lacík – 64. Omasta

Třinec padl v utkání 22. kola Fortuna národní ligy na půdě Vyškova 1:2. Úvodní branku zápasu vstřelil v 64. minutě krásnou ranou do šibenice Tomáš Omasta, jenž čtvrtým ligovým zásahem v ročníku překonal svůj osobní rekord. Dlouho to navíc vypadalo, že půjde o trefu vítěznou. V závěru však domácí duel otočili díky gólům z kopaček Bienvenua Kanakimany a Barnabáše Lacíka. Slezané tak nenavázali na třinecký hokejový tým, jenž předchozí den postoupil do finále Extraligy. Moravský klub se naopak tříbodovým ziskem znovu přihlásil do boje o baráž.

Hráči Vyškova začali v boji o top trojku ztrácet, když dvakrát v řadě prohráli bez jediné vstřelené branky. Od startu jarní fáze navíc Moravané vyhráli pouze jedno střetnutí a v tabulce se jim nebezpečně přibližovaly Varnsdorf, Vlašim i Dukla. Stále však Vyškovanům na třetí barážovou pozici chyběl jen bod, a v bitvě proti Třinci tak měli o motivaci postaráno. Do karet jim hrál i fakt, že se Slezané výrazně trápili a v tabulce se nacházeli až v sestupovém pásmu.

A právě hosté mohli hned v úvodu utkání inkasovat, Cheick Souaré ovšem pro jejich štěstí orazítkoval ranou ze střední vzdálenosti pouze břevno. Vyškov v prvním poločase mnohem více tvořil hru a byl nebezpečnějším týmem na hřišti. V 19. minutě málem otevřel skóre zápasu Lukáš Lahodný, kterého ale pohotovým zákrokem vychytal Jiří Adamuška. I přesto, že byli Moravané aktivnější a postupem času stupňovali svůj tlak, tak se branky v prvním dějství nedočkali.

V úvodní půli byli sice aktivnější Vyškované, po změně stran se ovšem ujal vedení Třinec. Po hodině hry se dostal na hranicí vápna k míči Omasta a nádhernou střelou do pravé šibenice rozjásal hostující fanoušky. Moravský klub se nechtěl smířit s porážkou a v závěru klání tlačil na třineckou obranu. V 82. minutě se dostal do samostatného úniku Kanakimana, hrdinou momentu se ovšem stal brankář Adamuška, jenž přízemní střelu zneškodnil. I přes jeho skvělý zákrok se nakonec domácí srovnávací trefy dočkali. A byl to právě útočník z Burundi, který po přihrávce do pokutového území překonal hostujícího gólmana. To však nebylo všechno, ve třetí minutě nastavení totiž rozhodl o výhře Moravanů Lacík, jenž tak zakončil fantastický obrat.

Vyškov tak důležitý domácí zápas zvládl a vrátil se na vítěznou vlnu. Oba celky odehrají další ligový duel 19. dubna. Moravané svedou bitvu s Prostějovem, Slezané pak změří síly s Příbramí.

MFK Chrudim – SFC Opava 1:0 (0:0)
Branka: 80. Skwarczek (pen.)

Fotbalisté Opavy padli ve 22. kole Fortuna národní ligy na hřišti Chrudimi 0:1, a nedokázali tak odvrátit hrozbu pádu do sestupového pásma. Rozhodnutí přinesla až 79. minuta, kdy domácím zajistil tři body proměněnou penaltou a zároveň svou první trefou v červeném dresu Michal Skwarczek. Východočeši tak konečně na jaře zvítězili, na vlastním stadionu navíc poprvé od října.

Chrudim měla před zápasem v zádech šest ligových remíz v řadě a s celkově 10 nerozhodnými výsledky byla v čele této statistiky v rámci celé soutěže. Východočeši se zároveň dělili o pozici nejhoršího celku na vlastním stadionu, kde čtyřikrát po sobě naplno nebodovali. Zlomit obě série chtěli proti Opavě. Ani ta v jarní části ještě nevyhrála, navíc jednou prohrála, a ocitla se tak v boji o záchranu.

Na hřišti v Chrudimi bylo rušno již v první minutě, jelikož hostující brankář Kryštof Lasák udělal velkou chybu při rozehrávce. Domácí však jeho hrubku gólem nepotrestali. O pět minut později svou chybnou rozehrávku 26letý gólman napravil, když vyrazil pokus Jana Řezníčka z přímého kopu na roh. První těžší zákrok si připsal po půlhodině hry i na druhé straně Jiří Floder, jenž zneškodnil nepříjemný projektil Davida Macháčka. Ve vyrovnaném prvním poločase se poté již žádný z celků nedostal ke gólové šanci, a do šaten tak hráči odcházeli za bezbrankového stavu.

Ve druhé půli zahrozili jako první domácí. V pokutovém území se k zakončení dostal kapitán Ondřej Kasner, jeho střelu však reflexivním zákrokem vykopl Lasák. Klíčový moment vyrovnaného klání přinesla 78. minuta, kdy domácí Filip Firbacher vybojoval v pokutovém území penaltu. K její exekuci se následně postavil Skwarczek a střelou k levé tyči rozhodl o vítězství svého celku. Hosté za celý druhý poločas nevystřelili na bránu, a museli se tak smířit s porážkou.

Chrudim se tedy na šestý jarní pokus konečně dočkala a poprvé brala tři body. V příštím kole nastoupí 19. dubna na trávníku Karviné, Opava vyzve ve stejný den doma rezervu Sparty.

FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Dukla Praha 3:4 (0:3)
Branky: 48. Horský, 51. Halinský, 57. D. Vala II – 26. Moulis, 33. Hrubeš, 40. Moulis, 74. Šebrle

Fortuna národní liga nabídla ve svém 22. kole jeden z nejhezčích duelů sezony, když Dukla vyhrála ve Vlašimi 4:3. Hosté zcela ovládli první poločas, po němž je hřálo luxusní tříbrankové vedení. Domácí kouč však měl šťastnou ruku a už ve 48. minutě snížil střídající Filip Horský, na nějž navíc brzy navázali dva spoluhráči. Povedeným tahem se ovšem prezentoval i trenér Petr Rada, když vítězný gól vstřelil žolík Pražanů Štěpán Šebrle.

Hostující série čtyř jarních vítězství v řadě skončila v posledním kole, kdy Pražané nestačili na Příbram. Naopak Vlašim svou šňůru vítězství prodloužila, když v předchozím klání porazila Prostějov, a vyhrála tak počtvrté v řadě s fantastickým skóre 12:0. Na atraktivitě duelu přidával i fakt, že se jednalo o souboj tabulkových sousedů, mezi nimiž nebyl rozdíl ani jednoho bodu.

Úvodní minuty patřily obranám, ani jeden z celků se v prvních 10 minutách hry k zakončení mezi tři tyče nedostal. Gólové ticho na Stadionu v Kollárově ulici trvalo až do 26. minuty, kdy se po chybě domácí obrany dostal do úniku Pavel Moulis, který přízemní střelou překonal bezmocného Matyáše Vágnera. Středočeši byli blízko vyrovnání o pouhé dvě minuty později, kdy hlavičku Denise Valy vytěsnil Filip Rada konečky prstů pouze na rohový kop. Ve 33. minutě vedla Dukla již o dva góly, když rychlý protiútok týmu z hlavního města zakončoval po přihrávce Moulise střelou do odkryté branky zcela osamocený Jiří Hrubeš. Úchvatnou čtvrthodinu svěřenců Petra Rady zakončil ve 40. minutě Moulis, který se po další chybě obrany Rytířů prosadil střelou na vzdálenější tyč.

Do druhé půle vstoupili domácí fotbalisté jako vyměnění, již ve 48. minutě zařídil snížení po individuální akci a následné střele pod břevno Horský. O pouhé čtyři minuty později se svěřenci trenéra Martina Hyského radovali podruhé, když dalekonosná střela Denise Halinského skončila až za zády Rady. Senzační vyrovnání bylo na světě v 57. minutě, kdy se tváří v tvář Radovi prosadil Denis Vala. Středočeši hrozili i nadále, krátce po hodině hry mohl překlopit vedení na stranu domácích Petr Heppner, jeho střelu vytáhl pohotový Rada pouze na rohový kop. Vedení na stranu týmu z hlavního města ale vrátil střídající Šebrle, který se prosadil přesnou střelou k tyči. Rytíři si ve zbývajících minutách vypracovali příležitosti k vyrovnání, žádná z nich však za zády Rady již neskončila.

Dukla tak napravila poslední zaváhání a připsala si plný bodový zisk. Další ligové kolo odehrají oba celky 19. dubna. Vlašim svede souboj s rezervou Slavie, Pražané poté změří síly s béčkem Sigmy Olomouc.

SK Sigma Olomouc B - FK Varnsdorf 1:1 (1:0)
Branky: 11. Galus (pen.) – 80. Tanko

V úvodním zápase nedělního programu 22. kola Fortuna národní ligy remizoval Varnsdorf s rezervou olomoucké Sigmy 1:1. Utkání na Hané gólově otevřela situace ze začátku duelu, kdy hostující dlouhán Martin Kouřil nestačil na rychlého útočníka a jeho penaltový faul potrestal Michal Galus. Severočeši našli odpověď na trefu kapitána domácích až v 80. minutě zásluhou již osmého úspěšného ligového zásahu nigerijského kanonýra Abdullahiho Tanka.

Rezervy tří ligových týmů, včetně té olomoucké, bojovaly ve druhé nejvyšší soutěži o přežití. Hanáci z nich měli nejlepší výchozí pozici, v obrovsky vyrovnané tabulce však zdaleka neměli nic jistého. Příčinou jejich problémů byla jediná výhra z posledních 10 duelů, Varnsdorf naopak díky dvěma nedávným tříbodovým ziskům pokukoval po barážových příčkách. Jeden z nich zaznamenal v předešlém venkovním klání, a to na hřišti dosud vedoucí Příbrami.

Na Hané však nezačal dobře. Olomoucký Denis Kramář, jenž na „svém“ postu hrotového útočníka nastoupil v dresu domácích poprvé, se v úniku natlačil před obránce Kouřila a nechal se v pokutovém území faulovat. Galus penaltu proměnil tvrdou ranou k tyči. Hosté se dostali do výborné šance ve 28. minutě, když si Tanko navedl balon na levou nohu a střelou na vzdálenější tyč jen těsně minul. Poté ovšem udělala defenziva Severočechů nepochopitelnou chybu v rozehrávce, kterou vystihl Filip Uriča, jenž tváří v tvář brankáři Martinu Vaňákovi pouze napálil svého soka. Ještě před změnou stran se v bezprostřední blízkosti gólmana Tadeáše Stoppena zjevil Pavel Osmančík, jehož pomalá rána nezpůsobila velké potíže.

Ve druhé půli hosté na svého soupeře dotírali a snažili se zvrátit nepříznivý stav. Na centr do vápna si nejvýš naskočil Marek Richter, jehož hlavičku zastavil připravený Stoppen. V 67. minutě zahrozili rovněž Hanáci. Z hranice šestnáctky se prezentoval nepříjemným projektilem Jakub Fabiánek, jehož vychytal Vaňák. Aktivnímu Varnsdorfu se povedlo skórovat v 80. minutě. Ve skrumáži těl se po rohovém kopu dostal míč až k Tankovi, jenž nekompromisně srovnal. Ani jeden tým si už žádnou šanci nevypracoval, a tak utkání skončilo remízou.

Ve formě hrající Severočeši tedy na Hané získali jen bod. V příštím kole 19. dubna přivítají Jihlavu, Sigma se tentýž den představí na hřišti Dukly.

AC Sparta Praha B - MFK Karviná 2:2 (1:1)
Branky: 13. D. Krčík vlastní, 58. Cissé – 15. Rezek, 90+4. Memić

O postup do nejvyšší soutěže bojující Karviná remizovala ve 22. kole Fortuna národní ligy na stadionu Žižkova, který využívá záložní tým Sparty, 2:2. Rozhodujícím momentem se dlouho zdál být zásah domácího Amatha Cissého z 59. minuty. Posila ze čtvrté francouzské ligy těžila z přihrávky v posledních měsících lehce stagnujícího Adama Karabce, jenž jako 16letý mladík úspěšnou trefou právě do sítě Slezanů oslavil v květnu 2020 svůj první ligový gól. Na jejich souhru však v nastavení odpověděl vyrovnávací brankou Amar Memič.

Karviná v pěti utkáních odehraných po zimní přestávce ztratila pouhé dva body a zařadila se k horkým favoritům na postup minimálně do baráže. Slezany mohla těšit variabilita ofenzivy, když se o posledních sedm vstřelených gólů podělilo stejné množství střelců. Zelenobílí přijeli do hlavního města otestovat domácí formu sparťanského B-týmu, který v žižkovském azylu naposledy i přes brzké inkasování zdolal Táborsko.

Tentokrát mohl rovněž brzy prohrávat. Lukáš Budínský napálil míč do jednoho z obránců, od něhož se balon téměř odrazil za brankovou čáru. Podobná situace se následně odehrála také ve vápně Karviné, z té už se ale síť vlnila. Centr z pravé strany si nešťastně srazil za záda bezmocného brankáře Dávid Krčík. Reakce hostů však byla blesková. Na povedený pas ze strany gólman Vojtěch Vorel nedosáhl a Jakub Rezek pohodlně srovnal do prázdné brány. Ve zbylé části úvodní půle se jevili aktivněji domácí, nebezpečně ovšem zahrozili Slezané. Budínského pokus z přímého kopu nicméně konečky prstů zneškodnil Vorel. Ještě v závěru poločasu vykryl gólman Sparty pokus Jaroslava Málka k tyči.

Po změně stran se Pražané dočkali vedení. Karabec narýsoval přesnou přihrávku za obranu střídajícímu Cissému, jenž ranou na zadní tyč skóroval. Senegalský útočník se o chvíli později dostal do téměř totožné pozice, tentokrát už ovšem zakročil brankář Vladimír Neuman. Pojišťující trefu si mohl v 77. minutě připsat Tomáš Schánělec, který už překonal gólmana, jenomže o několik centimetrů minul prostor mezi třemi tyčemi. Rezerva Sparty nadále hrozila, tentokrát si míč navedl na střed hřiště Kryštof Daněk, jenž ovšem svůj pokus k tyči nezakroutil. Karvinští ze závěrečného tlaku dokázali srovnat, když se v samostatném úniku prosadil Memič. V poslední akci zápasu ještě mohl skóre otočit Adeleke Akinyemi, proti jeho dělovce však fantasticky zasáhl Vorel.

Favorizovaní hosté si tak z dlouhého výletu napříč republikou odvezli jen bod. V příštím kole 19. dubna přivítají Chrudim, rezerva Sparty se tentýž den představí v Opavě.