Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Pogačar znovu na výsluní. Volleringová na Amstel Gold Race upláchla až v závěru

Tadej Pogačar po triumfu na závodě Kolem Flander zvítězil na další velké klasice. Na Amstel Gold Race se třicet kilometrů před finišem definitivně utrhl svým pronásledovatelům, aby zvítězil před druhým Benem Healym a třetím Tomem Pidcockem. Závod žen ovládla díky závěrečnému úprku Demi Volleringová před týmovou kolegyní Lotte Kopecky. Kristýna Burlová závod nedokončila, stejně tak Mathias Vacek a Zdeněk Štybar.

Dvojnásobný vítěz Tour de France si po šesti hodinách osamoceně dojel už pro jedenácté vítězství v sezoně. Čtyřiadvacetiletý Pogačar byl v cíli 253,6 kilometru dlouhého závodu o 38 sekund dřív než Ir Ben Healy. Pro třetí místo spurtoval s odstupem 2:14 minuty Brit Tom Pidcock, jehož se Pogačar zbavil 28,5 km před cílem při stoupání na Keutenberg.

Hvězdný jezdec UAE Teamu Emirates si v Nizozemsku připsal další velké vítězství dva týdny po triumfu na monumentu Kolem Flander. V jednom roce dokázali tyto dvě klasiky v minulosti vyhrát pouze Eddy Merckx a Jan Raas v 70. letech a v roce 2017 Philippe Gilbert.

"V závěru jsem ze sebe vymáčkl maximum, abych si dojel pro vítězství," uvedl Pogačar, jenž letos vedle klasik vyhrál také etapové závody Kolem Andalusie a Paříž-Nice. Na Amstelu se dnes nemusel potýkat s konkurencí bývalých vítězů Wouta van Aerta a Mathieu van der Poela, kteří letos závod kolem Maastrichtu vynechali.

Čeští cyklisté Mathias Vacek, jenž byl v úvodní fázi členem skupiny uprchlíků, a Zdeněk Štybar do cíle nedojeli.

Amstel Gold Race, který před deseti lety vyhrál Roman Kreuziger, odstartoval takzvaný ardenský týden. Ten bude pokračovat středečním závodem Valonský šíp a vyvrcholí v neděli poslední velkou jarní klasikou Lutych-Bastogne-Lutych.

Teprve devátý ročník Amstel Gold Race ovládla díky závěrečnému nástupu domácí Demi Volleringová před týmovou kolegyní Lotte Kopeckou.

Cyklistický závod Amstel Gold Race (WorldTour) - 253,6 km:

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 6:02:02, 2. Healy (Ir./Education-EasyPost) -38, 3. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 4. Kron (Dán./Lotto Dstny), 5. Lucenko (Kaz./Astana) všichni -2:14, 6. Bagioli (It./Soudal-Quick Step) -3:14, ...M. Vacek (ČR/Trek-Segafredo), Štybar (ČR/Jayco AlUla) nedokončili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články