Na úvod 128 km z Rattenbergu do Alpbachu s 2573 výškovými metry. První polovina profilově jednodušší, druhá výrazně náročnější, zvláště pak závěr s dvěmi stoupáními, přičemž to druhé bylo cílové. Cílový kopec se postupně utahoval, předposlední pětistovka se vyšplhala dokonce až na 13 % sklonu.

15 km po startu jela minutu před pelotonem čtyřčlenná skupina Valentin Paret-Peintre (AG2R), Alex Martín (EOLO), Sergio Samitier (Movistar) a Moran Vermeulen (Rakousko). O 10 km dál se k nim přidali Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural) a Andrea Garosio (EOLO). Na úpatí první vrchařské prémie na 75. km měli náskok před hlavním polem 3 minuty.

První 3 km první VP byly mimořádně strmé, téměř stále přes 10% a došlo i na 17% sklon. Čelo pelotonu opanovali jezdci Ineosu a Bora-hansgrohe a jeli stabilní tempo, z něhož se sice neodpadalo, ale stačilo na to, aby se odstup uprchlíků zkrátil o 40 sekund. Prémii vyhrál 22letý Francouz z týmu AG2R.

Po dalším kopci bylo dole dalších 20 sekund. Druhá rychlostní prémie byla umístěna na vrcholu 2km kopce. Tady měla skupinka v úniku na peloton už jen 30 sekund. Stejně jako na první, i tady si připsal nejvíc bodů Rakušan z týmu Vorarlberg, který pro tento závod oblékl reprezentační dres.

Pomalu a jistě se šlo do finále. Nejprve 5 km s průměrnými 10 %. Na jeho úpatí byl únik pohlcen první skupinou z hlavního pole, které se ještě předtím rozdělilo na čtyři části s nevelkými odstupy. Na čelo si vlezl Laurens De Plus se třemi kolegy z Ineosu za zády a postupně zredukoval čelní skupinu na 20 lidí, přičemž odrovnal i kolegu Thymena Arensmana. S potížemi se začal potýkat mj. i Domenico Pozzovivo.

1,5 km pod vrcholem akceleroval Jack Haig (Bahrain). Brzo nato si ho dojel Jefferson Alexander Cepeda (EF Education) a jeho watty na kilogram (56 kg) mu pomohly Haigovi mírně poodjet. A jelikož vyhrál druhou, lépe hodnocenou VP, oblékl po etapě dres nejlepšího vrchaře. Ve sjezdu se mu muší váha stala naopak hendikepem, takže do posledního stoupání šel Australan s 25vteřinovým náskokem před 13člennou skupinou pronásledovatelů.

V ní si vzal na starosti tempo Geraint Thomas, nejprve dojel Cepedu a do mety 1 km před cílem zkrátil odstup na Haiga na 10 vteřin. Tím mu šichta skončila. V té chvíli se stoupání zlomilo na 13 % sklon a to byl konec akce závodníka Bahrainu. 800 metrů před cílem šel přes něj Hugh Carthy a lámal své těžší převody na čele až do sta metrů před cílem. 

Tady ho předstihl finišující Tao Geoghegan Hart a vítězstvím potvrdil roli horkého favorita konečného pořadí. Carthyho nakonec předstihl i Felix Gall (AG2R).

Hned první etapa okleštila okruh těch, kteří mohou v dalších dnech myslet na první desítku, na pouhých 14 cyklistů. Patnáctý Thomas si totiž připsal ztrátu +1:39 a to už je dost. Ineos má v této skupině ještě Sivakova, Bora Vlasova a Kämnu, Bahrain Haiga a Buitraga, EF kromě Carthyho také Cepedu, AG2R s Gallem ještě Auréliena Paret-Peintra, Movistar Sosu a DSM velké překvapení 20letého Poola. Z druhodivizních dojeli v roztroušené první skupině Fortunato z EOLO a Bizkarra z Euskaltelu.