Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Poprvé se letos sešla romská rada, diskutovalo se o nedobrovolných sterilizacích, nová zmocněnkyně představila své plány

18. dubna 2023
Čtení na 1 minutu
Zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny - 11. 4. 2023 (FOTO: Úřad vlády ČR)
Zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny - 11. 4. 2023 (FOTO: Úřad vlády ČR)
Minulý týden se uskutečnilo první letošní zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, na němž nově zasedala v pozici místopředsedkyně i nová vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny, Lucie Fuková. Zasedání se účastnil také předseda vlády a této rady Petr Fiala. Lucie Fuková a Úřad vlády o tom informovaly na sociálních sítích.

Členové rady na začátku zasedání uctili památku Čeňka Růžičky, aktivisty a předsedy Výboru pro odškodnění romského holocaustu, který zemřel na konci minulého roku.

“Všem zúčastněným jsem představila svou funkci, svou dosavadní činnost a také své plány,” uvedla po zasedání Lucie Fuková.

Jedním z témat zasedání bylo také odškodnění za nedobrovolnou sterilizaci romských žen, které probíhá od letošního roku. Předseda vlády Petr Fiala již dříve vyzval k co nejrychlejšímu a nejcitlivějšímu vyřízení procesu odškodnění.

“Osobně jsem byla velmi ráda, že pan premiér byl přítomen celé výměně názorů mezi zástupkyni občanskou společností a zástupkyni ministerstva zdravotnictví, a že zopakoval svou výzvu k co nejrychlejšímu a nejcitlivějšímu vyřízení procesu odškodnění,” uvedla pro zpravodajský server Romea.cz Gwendolyn Albert.

“Bohužel jsme nedostali žádné konkrétní informace o tom, jak by ministerstvo mohlo pružněji přistupovat k případům žadatelek, kde nemocnice zničily originály zdravotnické dokumentace, což velmi znevýhodňuje žadatelky o odškodnění,” dodala Albert s tím, že informovala Luci Fukovou, že romské ženy, které byly nuceny ke sterilizaci na Slovensku a nyní jsou dlouhodobými občankami a obyvateli České republiky, zde nemají přístup k odškodnění. “Zeptala jsem se, zda by nevznesla otázku svému slovenskému protějšku na to, zda se tam připravuje zákon o odškodnění za nucené sterilizace,” doplnila Gwendolyn Albert.

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny je poradním orgánem vlády v oblasti integrace Romů. Jejím cílem je podporovat rovnost, začlenění a participaci Romů v České republice. Rada se schází pravidelně několikrát do roka.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon