Uzavírka Dobrovodské ulice kvůli stavbě dálničního tunelu u Českých Budějovic se znovu prodlužuje

19. duben 2023 11:38

S objížďkou a kolonami ve špičkách musí při cestě do krajského města dál počítat obyvatelé Dobré Vody u Českých Budějovic. Uzavírka Dobrovodské ulice kvůli výstavbě dálničního tunelu Pohůrka měla trvat do konce dubna, zhotovitelská firma ale kvůli nepříznivému počasí požádala o další prodloužení. Provoz se na ulici vrátí nejdříve v půlce června.

„I když se zdá, že zima byla velmi příznivá, některé technologie jako izolace, betonáž nebylo možné při nízkých teplotách provádět,“ říká ředitel výstavby dálničního tunelu Pohůrka Alexander Liga.

Část tunelu už je kompletně zasypaná a bude se zarovnávat, přesto řidiči stále nemohou využívat Dobrovodskou ulici. „Museli jsme požádat o další prodloužení uzavírky. Teď je stanovená do 31. července, ale měli bychom to stihnout minimálně o měsíc dřív,“ dodává Alexander Liga.

Tunel Pohůrka se dá označit skoro za nekonečný příběh. Stavba nejprve nabrala více než dvouleté zpoždění kvůli nutné změně projektu. Uzavírka Dobrovodské ulice se prodlužovala už jednou, loni v létě.

Ředitelství silnic a dálnic na místě alespoň dál nechá stezku pro pěší a cyklisty. „Chceme, aby cyklisté a chodci mohli využívat spojnici do Suchého Vrbného. Stezka bude v provozu po celou dobu, je hojně využívaná,“ potvrzuje ředitelka českobudějovické správy Vladimíra Hrušková.

Čtěte také

O trpělivost obyvatele krajského města a okolí žádá jihočeský hejtman Martin Kuba. Podle něj stavbu ovlivňuje i několik vnějších faktorů. „Chápu, že to všechny otravuje, ale chci poprosit, abychom to teď už zvládli, protože ta stavba se musí dokončit. Abychom byli féroví, je třeba si uvědomit, že firma vysoutěžila zakázku asi před pěti lety a za tu dobu se zásadně změnily ceny energií, ocelových konstrukcí a tak dále,“ připomíná.

Na objízdné trase v ulici Ledenická se tak dál budou ve špičkách tvořit časté kolony. Vůbec nejhůře jsou na tom obyvatelé Dobré Vody, mezi které patří například Jaroslav Kukrál. „Prostě nám to ztrpčuje život. Je to ztráta času a hlavně jsou to zvýšené náklady na dopravu, je to velká zajížďka,“ potvrzuje.

Podle Ředitelství silnic a dálnic i zhotovitelské firmy nadále platí, že celý tunel Pohůrka u Českých Budějovic má být hotový do konce příštího roku, stejně jako kompletní dálniční obchvat krajského města.

Spustit audio

Související