Co znamená integrace technologie lightning network do systému burzy Coinbase?

Minulý týden krypto médii proběhla zpráva, ve které krypto burza Coinbase prostřednictvím jejího CEO Briana Armstronga oznámila budoucí integraci technologie lightning network do svého systému.

Připomeňme, že Coinbase je jedinou krypto burzou, která prošla IPO a její akcie jsou veřejně kótovány na burze v USA. Coinbase zároveň podléhá dohledu regulátorů v USA.

Technologie lightning network (LN) je tzn. L2 layer nad blockchainem BTC a měla by řešit podstatné zrychlení a zlevnění (později zřejmě i zjednodušení) BTC transakcí.

Zkusme si shrnout možné přínosy a rizika potenciální integrace LN do Coinbase:

LN umožňuje převádění malých transakcí obvykle rychleji a levněji než tzv. on-chain transakce. V rámci obchodování na burze však obvykle předpokládáme práci s většími částkami než platby za kávu a rohlíky, takže z tohoto pohledu je integrace poněkud kontraproduktivní.

Obvyklým argumentem pro implementaci LN je zvýšení soukromí (privacy) pro uživatele BTC. Z tohoto pohledu je integrace do Coinbase vysloveně nesmyslná, jelikož burza vyžaduje extrémně složité a podrobné KYC/AML, kde poskytujete mnohem větší rozsah údajů než při jakékoli on-chain transakci.

Dalším přínosem integrace je možné celkové zvýšení adopce BTC a LN. V tomto případě by integrace jednoznačně dávala smysl, pokud by záměrem Coinbase bylo působit pozitivně na prostředí a komunitu (jakýsi ekvivalent pradávného googlovského “Don’t be evil”). Z pozice Coinbase v rámci konkurenčního boje by to burze mohlo přinést částečnou výhodu oproti konkurenci (i když v tomto případě by více pomohlo “znormálnění” nebo odstranění KYC/AML). Každopádně taková zpráva přinese množství PR článků o Coinbase.

Posledním argumentem, na který se zaměříme, je bezpečnost a potenciální technické problémy implementace LN. LN jako layer 2 technologie je méně bezpečná než L1 (blockchain samotný), kapacita kanálů v rámci LN je obvykle malá, vyvažování kanálů stále poměrně složité a technologie celkově není, podle mého názoru, dostatečně zralá a bezpečná pro použití v takovém případě. Pokud nebude spravována precizně, může být posílání BTC prostřednictvím LN dokonce dražší než on-chain transakce (zejména pokud mezitím dojde k omezení mintování nesmyslných ordinals – co se právě děje – viz současný stav mempoolu). Zároveň se obávám, že Coinbase v současné době nemá dostatek odborníků na bezpečný vývoj takového produktu ve vlastní režii a outsourcování přináší klasické riziko třetí strany. Nechme se překvapit, jak se situace bude dále vyvíjet.

Autor: Igor Pauer, CTO a spoluzakladatel VEROBLOCK.io