Od vítěze včerejší etapy Tao Harta jsme si mohli přečíst na týmových stránkách, jak včerejší etapu komentoval. "Celý tým odvedl skvělou práci. Bylo příjemné vidět Thymena (Arensmana), jak dnes vypadal skvěle poté, co se včera necítil dobře. Ukázal talent, který má. Ben Swift také celý den jezdil chytře a opravdu účinně. Ve finále odvedl velký kus práce Pavel (Sivakov). Bez jeho práce a zkušeností by bylo mnohem těžší jezdit chytře a udržet tu skupinu pohromadě. Musíte reagovat na každý pohyb a on odvedl úžasnou práci. Všude kolem všichni odvedli skvělou práci, já nakonec musel odpracovat jen asi 70 metrů. Zítra je další etapa. Cílové stoupání je delší a je velmi odlišné od včerejška a dneška. Těším se na to a uvidíme, jak to půjde."

Karel Vacek dokončil včerejší etapu jako třetí z týmu Corratec na 72. místě se ztrátou +11:09 mín.

Dnes tedy bylo na programu 163 km s 2800 výškovými metry. Většinu z nich měly na starosti dva kopce. Nejprve vrchařská téměř 10 km dlouhá dvojka s vrcholem 55 km před cílem. Uváděný průměrný sklon 7,5 % byl ovlivněn hlavně tím, že závěrečné 3 km už byly jen velmi mírné. Od druhého do sedmého kilometru totiž klesl sklon jen výjimečně pod 10 %. A pak cílové stoupání do San Valentina, které začalo ve 150metrové nadmořské výšce a skončilo po 15,5 km v 1320 metrech nad mořem, takže průměr 7,5 %, ovšem s úseky nad 10 %.

50 km po startu se konečně podařilo odjet dvanácti lidem: Sütterlin (Bahrain), Hollman (Movistar), Vendrame (AG2R), Milesi (DSM), Dombrowski (Astana), Lucca (Bardiani), Carboni (Kern Pharma), Mattia Bais (EOLO), Juaristi (Euskaltel), Hajek a Pöstlberger (Raskousko) a Johnston (Trinity). Nejnebezpečnější byl Američan Dombrowski, který měl před etapou ztrátu na průběžného lídra necelý sedm minut. Ostatní měli dvacet a více. 

Rychlostní prémii na 63. km vyhrál Pöstlberger, když už ji nemohl vyhrát týmový kolega Vermeulen, který v předešlých etapách vyhrál z úniku všechny čtyři do té doby vypsané. S ohledem na itinerář etapy jim peloton dnes dovolil luxusní náskok přesahující sedm minut. Jenomže když projel jako první Jasha Sütterlin první vrchařskou prémií, činil náskok uprchlíků už je 4 minuty. Po sjezdu se na rovinaté pasáži předcházející cílovému stoupání ujali diktování tempa pelotonu po Ineosu jezdci EF Education.

Do posledního kopce najeli na čele Vendrame a Pöstlberger s malým náskokem na zbytek uniknuvší skupiny. Odstup pelotonu činil v té době 3,5 minuty. Rakušan ale rychle přestal stačit. A ani Ital ve francouzských službách není žádný vrchař a o svůj bonus začal rychle přicházet. Nejprve ho převálcoval Dombrowski, který vypadal, že to myslí hodně vážně. Tempo hlavní skupiny, která se rychle zredukovala na necelou padesátku závodníků, v té době vzali na svá bedra jezdci Bora-hansgrohe v pořadí Fabbro, Konrad, Kämna, Vlasov. 8 km před cílem zmenšili skupinu na 30 lidí a stáhli Joe Dombrowského na minutu.

Když o 2 km dále přišla řada na Konrada, měla stíhací skupina už jen kolem 20 závodníků, ale Dombrowski stále náskok blížící se minutě. O chvilku později si nastoupil Kämna a podařilo se mu rychle vybudovat poměrně slušný náskok. Než ale stačil dojet a minout Američana, přidal se k němu Cepeda (EF). Tomu se německý cyklista zavěsil do háku a nevystřídal mu až do mety 500 metrů před cílem. 

Mezitím ve stíhací devítičlenné skupině zbyl Hartovi jen Sivakov a začínalo to vypadat, že by se mohl dostat do značných potíží. Ovšem jen do hranice 2 km před cílem. To jako raketa vystřelil k závěrečnému vzepětí a zpočátku rychle umazával ztrátu. Jenže na jeho atak stačili hned čtyři soupeři: Haig (Bahrain), Carthy (EF), Fortunato (EOLO) a Vlasov.

Když akceleroval Kämna, Cepeda nebyl schopen reagovat a těsně před cílovou čárou ho připravil i o druhé místo Vlasov. Hart dojel čtvrtý a s přehledem udržel průběžné vedení. A protože Felix Gall (AG2R) po včerejším pádu dnes na nejlepší nestačil, posunul se na druhé místo Carthy (+0:22) a na třetí Haig (+0:28).

Zítra se poprvé nebude dojízdět na kopec, ale o žádnou odpočinkovou etapu nepůjde. Na 153 km přes 4 tisíce výškových metrů!