Průmyslovka v Litvínově otevřela teprve v září, teď se do ní hlásí téměř 80 žáků
FOTO: SPŠ LITVÍNOV
Litvínov

Litvínov – V těchto dnech vrcholí přijímací řízení na střední školy po celé republice. Nová průmyslovka, která v Litvínově působí teprve od září 2022, přijala přihlášky celkem od 78 uchazečů. Od září 2023 se tak podaří otevřít celkem 3 třídy prvních ročníků. A to v maturitním oboru Strojírenství – konstrukce strojů, technologie obrábění a dvě třídy učebních oborů Obráběč kovů a Strojní mechanik.

V minulém týdnu absolvovalo svůj test z českého jazyka a matematiky, v rámci jednotné přijímací zkoušky, více než pětadvacet zájemců o maturitní obor. V tomto týdnu v pondělí a úterý se ve škole sešlo více než padesát uchazečů o učební obory – strojní mechanik, obráběč kovů. V malých skupinách probíhal rozhovor a setkání s cílem vzájemného poznání. Zřizovatele školy zajímalo například, odkud se kdo hlásí, z jaké školy, jaké má zájmy, koníčky ve volném čase, vztah ke zvolenému oboru...
„A máme radost! Do školy se hlásí šikovní zájemci, se zájmem o obor především z regionu litvínovska a jeho okolí, s mnohdy zkušeností z rodiny, kdy mají doma dílny a běžně si provádí drobné opravy. Jde o zájemce se širokým spektrem zájmů v oblasti sportu a spolkových činností. Oceňujeme otevřené jednání a s většinou uchazečů se těšíme na zahájení školního roku,“ popsal své dojmy ředitel školy Michal Tarant.

Nová škola v Litvínově je zaměřena na strojírenství a technické vzdělávání. Škola je pevně svázána s úspěšným výrobcem a hráčem ve strojírenském oboru v regionu Strojírnou Litvínov. Její prioritou je kvalita výuky garantující budoucí úspěšné uplatnění absolventů na trhu práce nebo v dalším studiu na vysokých školách. Zřizovatel školy, tedy společnost Strojírna Litvínov, poskytl specialisty na výuku odborných předmětů a zajistí potřebné zázemí pro odbornou praxi a výcvik v dalších letech, jenž bude probíhat v reálném prostředí s využitím moderních postupů a přístrojového vybavení.

Prioritou nové školy je především kvalita odborné výuky a její bezprostřední propojení s praxí v reálném prostředí. Úroveň výuky pozitivně ovlivní i úzká spolupráce se strojními fakultami, o kterou bude škola usilovat, a se kterými již nyní navazuje úzkou spolupráci. Nepůjde však pouze o úroveň odborných znalostí. Cílem školy je kvalitní vzdělání, otevírající dveře k poznávání světa, k němuž patří i znalost cizích jazyků a realizace odborných praxí v zahraničí.

V těchto dnech také vrcholí přípravy k rekonstrukci nové budovy školy, která vznikne namísto bývalé školky v ulici Čapkova v Litvínově. Současní žáci prvních ročníků participují na přípravných pracích. A to ať v podobě vyklízení a drobných činnostech v novém objektu budoucí školy nebo na přípravných pracích v dílnách školy v areálu Strojírny. Cílem je zapojit žáky do procesu rekonstrukce, umožnit jim podílet se pod dohledem mistrů odborného výcviku na drobných opravách a vybudovat si tak vztah k novému prostoru.

V závěru školního roku a během letních prázdnin dojde pak postupně k zakoupení potřebného vybavení a pomůcek, přístrojového vybavení a nářadí do dílen v areálu společnosti Strojírna Litvínov, kde mají žáci své zázemí v rámci odborného výcviku a také učeben v nové budově. Dovybaveno bude také, v souvislosti s přijetím dalších žáků do prvních ročníků, zázemí v podobě šaten, denních místností a učebny v dílnách. To vše tak, aby od září 2023 mohla být zahájena výuka celkem 5 tříd zatím zcela nových oborů vzdělávání v Litvínově.

Přestože je nová škola soukromým subjektem, je školné v tuto chvíli nulové. Pro žáky škola a její partneři zajišťují všechny potřebné pomůcky, jako jsou učebnice, materiál, software, které ke studiu budou potřebovat, zdarma.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru