Evropská liga - preview odvetných zápasů čtvrtfinále

20.04.2023, 10:08
Previews
Oslavující Loïc Lapoussin (© AFP)

Liga mistrů již zná své semifinálové účastníky, ve čtvrtek je pozná také Evropská liga. Ve čtyřech souběžně hraných zápasech je situace velmi otevřená, jednogólové náskoky budou hájit Juventus a Feyenoord, za nerozhodného stavu pak budou do odvet vstupovat celky v Belgii, kde se vzezření Union Saint-Gilloise představí proti Leverkusenu, a v Seville, která uvítá favorizovaný Manchester United...

AS Řím - Feyenoord Rotterdam

čtvrtek 21:00

první zápas: 0:1

Feyenoord zvládl první duel s římskými Vlky a ve Věčném městě bude obhajovat tenký náskok jedné branky. Bude to ale muset zvládnout bez svých fanoušků. Nebo zafunguje opět faktor Olimpica a povede se Mourinhově partě oplatit Nizozemcům porážku?

První duel obou loňských finalistů Konferenční ligy byl dost vyhecovaný a to už dlouho před výkopem. Jednak se úřady starostů obou měst ve spolupráci s UEFA dohodly zakázat fanouškům hostujících týmů přicestovat na zápas, protože se bály výtržností. Mezi oběma kluby navíc vládne nepříjemná atmosféra spojená s porážkou Feyenoordu ve zmíněném finále, kterou nizozemský klub nesl hodně těžce.

A o dramata nebyla nouze ani na stadionu de Kuip. Prakticky se mohl opakovat scénář z finále, protože dvě minuty před koncem kopalo AS penaltu. Tu však kritizovaný kapitán Pellegrini zahodil. Feyenoord začal hrát po změně stran aktivněji a nakonec se dočkal jedné branky. Zdánlivě ztracený pas Idrissiho si našel mladíček Mats Wieffer (který způsobil předešlou penaltu) a nádhernou ranou jej uklidil za záda brankáře Patrícia.

Pro AS skončilo utkání smolně i proto, že se mu zranili Tammy Abraham s Paulem Dybalou. Nicméně jejich zranění nebylo zas tak vážné a Abraham se v minulém kole Serie A proti Udinese posadil aspoň na lavičku. Ke konci dokonce dostal pár minut a v nastavení pečetil hlavičkou vítězství Giallorossi gólem na 3:0. I díky tomu a zaváhání mnoha ostatních týmů AS drží skvělou třetí příčku. Ještě před náročným losem (Atalanta a AC Milán) jej ale čeká zásadní utkání.

V jeho prospěch hraje samozřejmě domácí prostředí, z něhož si fotbalisté AS udělali tvrz. Málokdy tu ztrácí a téměř 70 tisícovek je vždy žene vpřed. A domácí příznivci už se nemůžou dočkat, až na tribunách rozpoutají obvyklé peklo. Bude to ale stačit na obrat a postup?

K utkání se dva dny před zápasem vyjádřil někdejší ofenzivní hráč Rafael van der Vaart. V rozhovoru pro Ziggo Sport uvedl: "Myslím, že ne všechno hraje proti Slotově týmu. Pravda, Olimpico bude výtečnou kulisou a není snadné tam hrát. A je pravda, že AS má obecně lepší individuality. Ale Feyenoord hraje víc jako tým. Podle mě má Feyenoord dobrou šanci na postup, ostatně tohle je jeho sezona. A toho by měl využít."

Tři branky svému poslednímu soupeři v Eredivisie nasázel i Feyenoord. Nestačil na něj Cambuur a Feyenoord díky tomu dál vede ligu před Ajaxem o osm bodů. Sebevědomí mu tedy rozhodně nechybí. Chybět mu naopak bude záložník Patrik Wålemark, který nakonec musel se svalovým problémem na operaci a v této sezoně už si nekopne. Zvládnou jeho spoluhráči postoupit přes AS Řím i bez něj?

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Mancini, Smalling, Ibañez - Zalewski, Wijnaldum, Matić, Spinazzola - Dybala, Pellegrini - Abraham

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman - Kökçü, Wieffer, Szymański - Jahanbakhsh, Giménez, Idrissi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.63 - 4.77

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Sporting CP - Juventus FC

čtvrtek 21:00

první zápas: 0:1

Juventus si do Lisabonu přiveze cenný náskok jedné branky, ale nenechte se mýlit - tahle bitva má k rozuzlení daleko. Domácí celek je odhodlán otočit vývoj dosavadních bojů a popere se o postup. Forma obou týmů rozhodně není oslnivá a stát se může všechno.

Už v prvním utkání měl Sporting momenty, zejména v prvním poločase, kdy svého slavnějšího soupeře dostal pod tlak. Stará dáma musela v Turíně nejednou hrát na brejky, což je něco, na co z ligy není zrovna zvyklá. A to nebylo všechno - v průběhu zápasu vytáhl nejeden skvělý zákrok jak polský brankář Wojciech Szczęsny, tak v závěru i muž, který jej krátce před koncem první půle střídal. Mattia Perin se vytasil se dvěma solidními zákroky a nebýt něj, dost možná by měl k postupu blíž Sporting.

Jenže nemá. Juventus díky trefě obránce Federica Gattiho z konce utkání vyhrál už čtvrtý duel Evropské ligy po sobě - navíc ještě s čistým kontem - a vede průběžný stav. Favoritem je Juventus i proto, že gólově vyšel naprázdno jen ve dvou případech z posledních 24 utkání této soutěže. I to ukazuje jeho zkušenost a kvalitu.

Sporting doplatil v Turíně na svou neschopnost proměňovat šance, což je něco, co se v poslední době až nepříjemně často opakuje. Stalo se mu to i v nedělním duelu s Aroucou, který skončil dělbou bodů. Sporting trefil dvakrát brankovou konstrukci a neproměnil jednu nařízenou penaltu. Jedinou pozitivní zprávou tohoto duelu byl fakt, že trenér Rubén Amorim mohl pošetřit některé klíčové hráče, aby byli fit právě na domácí duel s Juventusem.

Před touto bitvou ale Amorim zůstává optimistou. "Měli jsme několik dobrých šancí, jak s Aroucou, tak i proti Juventusu v Turíně. Ale nedokázali jsme je proměnit. To je bohužel něco, co tak trochu shrnuje naši momentální formu. Musíme to ale prolomit, protože jsme velmi aktivní a to je základ. Doufám, že nás naši fanoušci podpoří a že nás budou hnát za důležitou výhrou. Určitě máme na to, abychom přes Juventus postoupili," dodal portugalský trenér.

Ani Juventusu se zdaleka nedaří tak, jak by si jeho příznivci představovali. Především po herní stránce je to bída až čiré zoufalství, které Allegriho mužstvo předvádí každý týden. Už ve dvou minulých ligových duelech Juventus prohrál, ale přesto zůstává týmem, kterému se branky střílejí jen hodně obtížně.

Naposledy proti Sassuolu navíc trenér Massimiliano Allegri rozhodně nepostavil nejsilnější možný tým, jen na lavičce začal Di María nebo Chiesa. Jejich prezence je teď více než pravděpodobná a kromě toho může Juventus znovu počítat i s Paulem Pogbou. Když Juventus zavítal na Estádio José Alvalade naposledy, byla z toho v roce 2017 remíza 1:1.

Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Adán - Diomande, Coates, Gonçalo Inácio - Ricardo Esgaio, Morita, Pedro Gonçalves, Matheus Reis - Francisco Trincão, Edwards, Nuno Santos

Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczęsny - Gatti, Bremer, Danilo - Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić - Di María - Vlahović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.26 - 3.53

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

RU Saint-Gilloise - Bayer Leverkusen

čtvrtek 21:00

první zápas: 1:1

Belgický fotbal zažívá veleúspěšný pohárový rok a jedním z jeho čtvrtfinalistů je RU Saint-Gilloise. Překvapení letošní sezony navíc sahá po postupu mezi čtyři nejlepší týmy Evropské ligy, z Leverkusenu si přivezlo nadějnou remízu 1:1.

Druhý tým tabulky belgické nejvyšší soutěže před týdnem dokonce sahal po triumfu. Ještě v 82. minutě vedl, pak se prosadil Florian Wirtz.

Saint-Gilloise rozhodně není radno podceňovat a hned několikrát se o tom letos přesvědčil Union Berlín. Ten za belgickým soupeřem podobně jako Braga zaostal v základní skupině, oba týmy na sebe následně narazily v osmifinále a úspěch opět slavil méně známý celek. V odvetě proti Leverkusenu bude mít k dispozici prakticky kompletní tým, mimo hru je pouze vykartovaný Siebe Van Der Heyden.

Leverkusen se na jaře veze na vítězné vlně a nedávno vyhrál sedm utkání za sebou, než přišly remízy se Saint-Gilloise a o víkendu na půdě Wolfsburgu. Po mizerném startu do sezony se každopádně tým probudil a atakuje pozice znamenající evropské poháry - v tuto chvíli je šestý.

"Soupeře známe, jsme na něj připraveni a víme, jakou taktiku zvolit. Budeme muset podat kvalitní výkon, to platí pro každého, kdo se dostane na hřiště. Bude důležité proměnit šance, zároveň musíme být koncentrovaní v defenzívě," uvědomuje si trenér Xabi Alonso.

"Z týmu mám dobrý pocit. Máme velkou motivaci, chceme vyhrát a postoupit do semifinále," dodal.

Leverkusenu opětovně nepomůže Patrik Schick, český útočník nadále marodí s třísly a do Belgie vůbec neodcestoval. K dispozici není ani Daley Sinkgraven, nad starty dalších dvou hráčů se pak vznášejí otazníky, jsou jimi Exequiel Palacios (svalové problémy) a Amine Adli.

Leverkusen je poměrně pravidelným účastníkem evropských pohárů a v jeho prospěch by mohly hrát zkušenosti. Semifinále si nezahrál už přes dvacet let, naposledy se do něj dostal v roce 2002 a svou pouť Ligou mistrů tehdy zakončil finálovým nezdarem proti Realu Madrid.

"Semifinále je vždycky zvláštní, pro mě osobně by představovalo velký úspěch, stejně jako pro klub i fanoušky. Už je to hodně dlouho, co se Bayer probojoval až tak daleko, je na čase to změnit," burcuje spoluhráče záložník Robert Andrich.

RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Sykes, Burgess, Kandouss - Lynen, Teuma - Nieuwkoop, Lazare Amani, Lapoussin - Vertessen, Boniface

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Andrich, Demirbay, Hincapie - Diaby, Azmoun, Wirtz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.69 - 2.05

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Sevilla FC - Manchester United

čtvrtek 21:00

první zápas: 2:2

Jeden z nejsledovanějších soubojů čtvrtfinálové fáze Evropské ligy se odehraje ve Španělsku. A vzhledem k výsledku prvního zápasu se dá očekávat nesmírně dramatická bitva. Manchester v prvním utkání sice brzy vedl o dvě branky a tento náskok držel až do závěrečné desetiminutovky, jenomže pak si vsítil dva vlastní góly, a po remíze 2:2 tedy bude mít co dělat, aby na půdě španělské Sevilly postoupil do semifinále.

Domácí celek letos nezažívá úplně nejpovedenější sezónu a v La Lize se ještě před pár týdny nacházel v bezprostřední blízkosti sestupového pásma. Poslední dobou ale nabírá druhý dech a jeho výsledky se neustále zlepšují. V předchozích třech ligových duelech získal solidních sedm bodů a v generálce na tuto čtvrteční odvetu uspěl ve Valencii, když si domů odvezl všechny body po vítězství 2:0. Tabulkou se rázem vyhoupl na třinácté místo s pětatřiceti body.

Svěřenci trenéra Erika ten Haga se v Premier League snaží probojovat do základní skupiny Ligy mistrů. A tato meta určitě není nereálná, jelikož sedm kol před koncem mají na kontě solidních devětapadesát bodů. Jsou třetí, před pátým Tottenhamem momentálně disponují šestibodovým náskok. V anglické nejvyšší soutěži teď zvítězili třikrát po sobě a k tomu ani jednou neinkasovali, uplynulý víkend porazili nováčka Nottingham Forrest 2:0.

Ten Hag oproti prvnímu utkání bude muset udělat několik změn v sestavě. K dispozici nebude dvougólový střelec Marcel Sabitzer, jenž si při rozcvičení v utkání s Nottinghamem poranil tříslo, kvůli problémům s kolenem možná nenastoupí ani obránce Malacia. Naopak po potížích se stehenním svalem by už mohl být připraven jiný defenzivní štít Luke Shaw. A k dispozici zřejmě bude i největší ofenzivní klenot Marcus Rashford, který ještě nedávno laboroval se svalovým zraněním.

Marodka Red Devils je dlouhodobě velmi početná, v tuto chvíli na ní totiž zůstávají Donny van de Beek, Lisandro Martínez, Varane, Heaton, Phil Jones i Garnacho. Karetní trest si navíc musí odpykat Bruno Fernandes. "V prvním poločase jsme hráli s velkým sebevědomím a byli jasně lepší, jenže pak jsme i kvůli několika zraněním vypadli z rytmu a závěr se nám vůbec nepovedl. V Seville nás čeká nesmírně náročný zápas, k postupu potřebujeme hrát mnohem zodpovědněji," řekl lodivod anglického giganta s klidným hlasem.

Jeho protějšek José Luis Mendilibar nemusí řešit tak rozsáhlé potíže se sestavou, takže by se oproti úvodnímu klání příliš měnit neměla. Jediný otazník visí nad startem Joana Jordána, jehož trápí poraněná achilovka. "Šance jsou podle mě 50 na 50, i když remízy z Old Trafford si nesmírně ceníme. Teď za námi budou stát fantastičtí fanoušci. Jenže Manchester má obrovské zkušenosti, stále ho tak považuji za mírného favorita," prohlásil Mendilibar s respektem.

Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Navas, Badé, Marcao, Acuña - Fernando, Rakitič, Gudelj - Ocampos, En-Nesyri, Suso

Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Maguire, Lindelof, Shaw - Casemiro, Fred - Antony, Eriksen, Sancho - Martial

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.87 - 3.68 - 2.01

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele