Provoz na třech letištích v Německu narušila stávka, zrušili i spoje s Prahou

foto Informace o stávce na odletové tabuli na letišti v německém Düsseldorfu, 20. dubna 2023. 

Berlín - Výstražná stávka za lepší finanční ohodnocení dnes ochromila provoz na třech německých letištích - v Hamburku, Kolíně nad Rýnem/Bonnu a Düsseldorfu. Dopady to má i na spojení s Českou republikou, zrušeny byly dvě linky mezi Prahou a Düsseldorfem. Desítky tisíc cestujících musejí s omezeními, zpožděními a rušením letů počítat i v pátek, kdy navíc plánují stávku ještě železniční a dopravní odbory EVG.

Fotogalerie

Západoněmecké letiště v Kolíně nad Rýnem/Bonnu z původně plánovaných 204 letů zrušilo 64 odletů a 57 příletů. Varovalo také, že to nemusí být konečná bilance. "Odřeknuty mohou být další lety. Neodkladně proto cestující prosíme, aby si před cestou na letiště ověřili u svých leteckých společností či cestovních kanceláří stav letu," uvedlo letiště.

Ještě výraznější dopad má stávka na letiště v Hamburku na severu Německa, kde se provoz takřka zastavil. "Dnes a zítra nebudou možné žádné odlety a odřeknuta je asi třetina příletů. Bezpečnostní kontroly jsou zcela uzavřeny a pro sobotní lety není možné odbavit se o den dříve," uvedlo letiště. To na dnešek a na pátek původně plánovalo 308 odletů.

Přílety do Hamburku jsou nadále v omezené míře možné, i tak ale muselo být odřeknuto 48 z dnešních 153 příletů a 32 ze 157 pátečních příletů. Podobně jako v Kolíně nad Rýnem/Bonnu varuje hamburské letiště, že škrty v příletech nemusejí být konečné.

"Situace na terminálech se dnes podobá té z předchozí letošní stávky odborů Verdi. Odletové haly zejí prázdnotou, situace je klidná. Takřka 80.000 cestujících dnes a zítra chtělo přiletět či odletět, tyto plány jim odbory Verdi opět překazily," řekla mluvčí hamburského letiště Janet Niemeyerová.

Bez rušení letů se stávka zaměstnanců bezpečnostních kontrol neobešla ani v západoněmeckém Düsseldorfu. Platí tam stejné doporučení cestujícím, aby si před příchodem na letiště ověřili, zda se jejich let uskuteční. "Je třeba počítat s dlouhou čekací dobou a s rušením letů," uvedlo letiště.

S Düsseldorfem má pravidelné spojení pražské Letiště Václava Havla. Ranní a večerní linka dnes byla v obou směrech odřeknuta. Jeden večerní spoj s plánovaným odletem z české metropole ve 20:10 se však uskuteční, jak vyplývá z přehledu letů pražského letiště.

Důvodem dnešní výstražné stávky je spor odborů Verdi se svazem společností, které zajišťují letištní kontroly (BDLS). Odbory žádají zvýšení příplatků za práci o víkendech, o svátcích a v noci a chtějí také upravit tarifní pravidla o odměnách za přesčasy. Další kolo zatím neúspěšného vyjednání bude za týden.

V pátek dopoledne dopravu v Německu ochromí ještě celostátní výstražná stávka železničních a dopravních odborů EVG. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) uvedly, že akce bude mít masivní dopad na veškerý železniční provoz v Německu. Komplikace dolehnou i na cestující z Česka, dálkové vlaky Českých drah (ČD) pojedou do poslední stanice na českém území a regionální vlaky pak budou v běžném provozu jen v Česku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď