Preview: Fulham - Leeds. Leeds bude chtít odčinit debakl s Liverpoolem i možnost sestupu

Poté, co Fulham ukončil sérii pěti soutěžních porážek v řadě a naposledy vyhrál 3:1 nad sestupem ohroženým Evertonem, zahnal všechny náznaky, že už jsou jeho hráči myšlenkami na dovolené. Manažer Marco Silva ocenil "velký úspěch" svého týmu, který získal 42 bodů – a tím i téměř jistotu záchrany – takto brzy. Nyní se snaží přitížit dalšímu celku, jenž bojuje o záchranu, nastoupí proti Leedsu.

Preview: Fulham - Leeds. Leeds bude chtít odčinit debakl s Liverpoolem i možnost sestupu

Fulham - Leeds

Sobota, 13:30 - Craven Cottage (Londýn)

Návrat na Craven Cottage může být pro Fulham potřebnou vzpruhou, protože zatímco předchozí dva zápasy zde prohrál bez vstřeleného gólu, v minulých čtyřech domácích utkáních nepoznal přemožitele, přičemž v posledním z nich zvítězil 2:0 v FA Cupu nad Leedsem (2-2-2). V této sezóně vyhrál také úvodní vzájemný ligový duel a nyní se poprvé snaží zapsat šňůru tří po sobě jdoucích výher nad Leedsem od jejich premiérového setkání v roce 1920.
 
Pro Leeds to bylo spíše temné pondělí, neboť drtivá porážka 1:6 na hřišti Liverpoolu znamená, že hosté poprvé v lize prohráli dvakrát za sebou s minimálně pěti inkasovanými brankami. Tyto góly přispěly k šokující dubnové bilanci 16 obdržených branek, což je nejméně o osm více než u kteréhokoli jiného týmu Premier League v tomto období a více než inkasovali od začátku roku 2023 do konce března (15)!
 
Leedsu se ulevilo, když všechny čtyři kluby pod ním v uplynulém kole prohrály, ale s pouhými sedmi zápasy a pouze dvoubodovým odstupem od sestupového pásma čeká svěřence Javiho Gracii náročný závěr ročníku. Každopádně šest obdržených gólů a pět vstřelených branek v předešlých dvou venkovních střetnutích naznačuje, že by se mohlo jednat o další plodný duel v boji Leedsu o záchranu.
 
Koho sledovat: Fulhamu bude chybět zapůjčený Daniel James, na pozici útočníka by však mohl nastoupit Manor Solomon. Ten se proti Leedsu prosadil v posledním domácím vzájemném klání v rámci pětizápasové gólové série. Jack Harrison se v pondělí stal prvním hráčem Leedsu, který dosáhl 100 vystoupení v nejvyšší soutěži za klub od roku 2004, přitom se podílel na čtyřech brankách v předchozích šesti utkáních (3+1).
 
Zajímavost: Leeds nevyhrál většinu ligových zápasů, v nichž otevřel skóre (5-3-4).