Zprávy / Pozvánky

HaDivadlo spolupracuje s Jonatánem Pastirčákem

HaDivadlo spolupracuje s Jonatánem Pastirčákem

redakce | Zprávy / Pozvánky | 21.04.2023

V HaDivadle se aktuálně připravuje inscenace Moravský kras v režii hostujícího slovenského režiséra Petera Gondy, která zpracovává krajinnou oblast jako námět pro divadelní jeviště. Významnou složkou chystané inscenace bude i hudba slovenského hudebního skladatele Jonatána Pastirčáka, který je odnedávna laureátem ocenění Český lev za nejlepší hudbu. Premiéra inscenace Moravský kras proběhne v pátek 28. dubna.

Existuje ještě vůbec divočina? Autorská inscenace Petera Gondy o nejasné hranici mezi netknutou přírodou a tím, co si do ní lidstvo projektuje. Moravský kras je uzákoněný jako chráněná krajinná oblast, ohraničené, vymezené a korigované území. Je také záznamníkem tisíců let lidské činnosti: v jeskyni Kůlna byl doložen pobyt člověka neandrtálského z doby před 120 000 lety, poblíž Stránské skály se postupně rozrůstalo osídlení dnes známé jako Brno. Komu patří paměť, kterou jsme uložili do hlubin ponorné řeky Punkvy? Nerostné bohatství poznamenala těžba a průmyslová tradice, z lesů se naopak stalo projekční plátno městských snů o přírodě, do které lze zavítat na oddechovou návštěvu. Adamov a Blansko. Lokální folklór, mýty a příběhy. Scénický experiment, který se pokouší uchopit krajinnou oblast jako námět pro divadlo. Co se stane s Moravským krasem, až z planety zmizí člověk?

Dramaturgyně inscenace Moravský kras Anna Prstková představuje, čím bude hudba v inscenaci specifická: „Režisér Peter Gonda chtěl, aby vznikala hudba v inscenaci naživo, pracujeme proto se zpěvem a jedním starším klavírem, který Jonatán Pastirčák preparoval a podpořil jeho jemné rozladění. Hudba se v inscenaci objevuje v několika podobách: dojde v ní na unikátní coververzi jedné známé písně a například také na zvukové zachycení momentu, kdy padla klenba obrovské jeskyně, po které zůstala propast Macocha.“

Jonatán Pastirčák, známý též pod uměleckým jménem Pjoni, je hudební producent, skladatel i zvukový inženýr. Po studiích na SAE Insitute v Londýně se proslavil jako autor elektronických a elektroakustických hudebních děl, vystupoval doposud v Německu, Polsku, Norsku, Británii či na Ukrajině. Komponovat pro divadelní tvar nebude však poprvé: je autorem hudby k řadě divadelních a tanečních inscenací (Skrakt, Trakt). Spolupodílel se i na několika audiovizuálních instalacích a performancích, mimo jiné Plain, uvedené v rámci Pioneer Works v New Yorku. Pastirčák je i autorem hudby k řadě oceňovaných dokumentárních filmů Mečiar (2017), V síti (2020) a Čiary (2022). V roce 2022 ve spolupráci s hudebníkem Aid Kidem vytvořil soundtrack k hranému psychologickému snímku Arvéd, za který byli oceněni na Českých lvech 2022.

Info

HaDivadlo
web divadla

foto © David Konečný

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Two Another i Bianca Del Rio v Praze

redakce 20.05.2024

Nejnovější stand-up se bude věnovat politice, popkultuře, politické korektnosti, ale nezapomene se ani ohlížet za nejaktuálnějšími událostmi.

The Interrupters v Praze

redakce 19.05.2024

Losangeleská parta v čele s podmanivou Aimee začala svoji činnost v roce 2011 a od té doby toho stihla opravdu hodně.

Alyona Alyona, Hellwana i rap workshop

redakce 16.05.2024

Akce se koná v rámci koncertní série Femme Fatale, která představuje výrazné současné zpěvačky a hudebnice. V Paláci Akropolis.

Dreampopoví Sunnbrella na pár koncertů u nás

redakce 15.05.2024

Po úspěšném působení na britské hudební scéně se David Žbirka vydává s pětičlennou dreampopovou kapelou zpátky k nám.

Prague International Bluenight o čtyřech aktech

redakce 15.05.2024

Bluesový kytarista, trojnásobný držitel ocenění kytarista roku v cenách British Blues Awards a člen Britské bluesové síně slávy Matt Schofield přijede se svým triem.

Blind Künstler v Resistor Sound Sessions

redakce 14.05.2024

Blind Künstler vystoupí opět naživo v červnu, tentokrát se speciálním sólovým setem, kde podpoří dalšího Novozélanďana Delaneyho Davidsona.

Childish Gambino v pražské O2 areně

redakce 14.05.2024

Svůj comeback letos odstartoval po boku Tylera the Creatora na hlavní stagi festivalu Coachella.

Travis Scott poprvé u nás

redakce 12.05.2024

Kulisy připomínající římské Forum Romanum, pyrotechnické efekty a dynamický Travis Scott ve formě.

Fource přivezou The Bygones, Russ a Royel Otis

redakce 10.05.2024

Multiplatinový raper Russ má za sebou vyprodanou domácí tour po arénách i úspěšnou knihu It’s All In Your Head, ve které radí, jak porazit největšího nepřítele každého z nás: sebe…

Caligula's Horse v Rock Café

redakce 10.05.2024

Pochází z australského Brisbane a jsou jedním z představitelů současného progresivního metalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace