Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novinky na jihočeských hradech a zámcích

  8:00
Kastelán českokrumlovského zámku láká na zrenovované reprezentativní textilie na zlatém kočáře, Landštejn turisté uvidí opět bez lešení.

Letohrádek | foto: MAFRA

Na státních hradech a zámcích začala hlavní sezona. Návštěvníky asi nejvíce potěší, že se památkáři rozhodli nezvyšovat vstupné. Děti od 6 do 17 let ho budou mít navíc ještě o 10 procent levnější než loni. Nově bude činit 30 procent ze základního vstupného. Například na zámku Červená Lhota, kde je hlavní vstupné 180 korun, bude cena vstupného pro děti 50 korun. Děti do šesti let mohou dál na prohlídky zdarma.

Celý magazín

tit

Na jaké novinky se mohou těšit lidé, kteří zavítají na známé jihočeské památky? „Tou největší je rekonstrukce reprezentativních textilií na zlatý kočár, který pro svou diplomatickou misi u papežského stolce nechal vyrobit v Římě roku 1638 kníže Jan Antonín I. z Eggenbergu,“ informuje kastelán českokrumlovského zámku Pavel Slavko.

Nejvýznamnějším restaurátorským a stavebním projektem roku bude pokračující celková obnova letohrádku Bellarie v zámeckém parku za 50 milionů korun. Ten nabídne například kouzelný stůl, který bylo možné pomocí výtahové konstrukce přemisťovat z kuchyně do jednotlivých pater, a umělou jeskyni zdobenou lasturami perlorodek říčních.

Zámek Kratochvíle vstoupil do nové sezony s novým kastelánem Petrem Šmídem, který hodlá navazovat na tradiční akce, jako je přednáška profesora Hilského, pouť, tančírna nebo květinová výzdoba interiérů. Novinkou budou čtyři hudebnědivadelní večery.

„V osvětlené zahradě a interiérech zámku se rozezní hudba i poezie z přelomu 16. a 17. století. Jejich prostřednictvím bude možné vyslechnout a spoluprožít příběh původu pětilisté růže Rožmberků, tajuplnou baladu o proměně mladé dívky v bílou laň či vyprávění alchymistů o své touze nahlédnout tajemství přírody,“ upřesňuje Šmíd.

Na konci června tam navíc zkolaudují provozní zázemí za 30 milionů korun, které zlepší pracovní podmínky personálu zámku a zároveň otevře nové možnosti využívání objektů v ohradní zdi, které do této doby sloužily jako skladovací prostory nebo dílny.

Další velká etapa rekonstrukcí čeká zámek ve Vimperku. První část dokončená v roce 2021 stála 136,9 milionu. V druhé, která je plánovaná na roky 2023 až 2024, se počítá s dalšími pěti projekty za zhruba 100 milionů korun. „Rozsáhlé stavební práce na Horním i Dolním zámku návštěvnický provoz neomezí, naopak lidé budou moci sledovat obnovu zámku doslova v přímém přenosu,“ podotýká kastelán Vojtěch Brož. Dojít má například na opravu střech, fasád a zázemí. Stavební ruch budou moci pozorovat i turisté na Červené Lhotě. „Dělníci pracují například v podkroví východního křídla, kde bude návštěvníkům při speciálních příležitostech přístupná knihovna a pokoj princezny Sophie,“ naznačuje kastelán zámku Tomáš Horyna.

Ani letos ale nebude v provozu půjčovna lodiček. Důvodem je problém s hrází rybníka. Ten je nyní částečně zaplněný vodou, ale to se v září změní. Kvůli rekonstrukci za více než 50 milionů korun ho bude muset firma celý vypustit.

„I tak to bude zajímavý a netradiční zážitek. A to zejména pro lidi, kteří inklinují k archeologii a rádi si připomínají středověké stavební etapy. Radikální rekonstrukce hráze totiž otevře některé krajinné pohledy, které již více než pět století zůstávají skryté,“ přibližuje Horyna.

Landštejn: Hrad je jedním z turistických lákadel České Kanady.

Naopak hrad Landštejn uvidí po třech letech návštěvníci opět bez lešení. Turisté ocení i nový návštěvnický okruh Hrad a kaple, který kombinuje samostatnou prohlídku hradu s komentovanou prohlídkou unikátní románské kaple, do které může vstoupit pouze deset lidí dvakrát denně. Proto je lepší předem se objednat.

Na Rožmberku už čtvrtým rokem pokračuje obnova původní výmalby místností někdejšího muzea rodu Buquoyů v prvním patře hradu. „V sezoně návštěvníkům představíme restaurovanou výmalbu v pokoji Karla Alberta. Zde nás velmi mile překvapil náhodný nález pod mladšími omítkami. Pravděpodobně se jedná o výmalbu ze stejného období jako výzdoba rytířského sálu z počátku 17. století, a co je podstatné, také v podobné kvalitě. Pozdější zásahy však tuto vrstvu silně degradovaly. Velmi rádi bychom našim návštěvníkům prezentovali alespoň fragment této výzdoby,“ komentuje kastelánka Andrea Čekanová.

V zámeckém parku na Hluboké nad Vltavou přibude nová lávka na ostrůvek v rybníku, která bude připomínat tu původní z přelomu 19. a 20. století. Novinkou v zámeckých interiérech bude textilní tapeta, která se po mnoha desetiletích vrátí do pracovny kněžny Terezie.

Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Pošlete fotku svého psa či kočky a hrajte o prémiové granule za 10 tisíc

3. června 2024  8:55

Prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu v hodnotě deseti tisíc korun je opět ve...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

2. června 2024

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...