Rozhovor s IM Michalem Konopkou, autorem knihy Pěšcovky!

Vážení čtenáři,

rozhovor, který si dnes můžete na našem webu chess.cz přečíst vznikl díky nové šachové publikaci Pěšcovky, která před několika dny spatřila světlo šachového světa. S autorem knihy, trenérem a mezinárodním mistrem Michalem Konopkou, se podíváme blíže na vznik a zaměření knihy, rozsekneme zda se jedná o knihu pro začátečníky či již hráče pokročilé a určitě odpověď dostanete i na mnoho dalších zajímavostí. Tak pojďme na to:

1) Před pár dny byla vydána Vaše kniha Pěšcovky, kolikátá publikace to ve Vaší kariéře je?

Po knihách „Magické pozice“ (2012) a „Černobílá magie“ (2019) je to moje třetí publikace.

2) Proč právě kniha zaměřená na pěšcové koncovky?

O historii vzniku „Pěšcovek“ píšu v úvodu knihy. Někdy v roce 2019 přišla tehdejší Trenérská komise ŠSČR v čele s panem Antonínem Ambrožem s nápadem vydat sérii knih o koncovkách, něco na způsob dávných Metodických dopisů. A první byly na řadě pěšcovky.

3) Kdo Vám dal podnět k sepsání této knihy? Kdo vše se spolupodílel?

Pan Ambrož nejdříve oslovil Vlastimila Jansu, a ten se dohodl se mnou na spolupráci. Těšili jsme se, že se povede vytvořit něco zajímavého, oba máme k pěšcovým koncovkám kladný vztah. Začal jsem na knize pracovat, ale Vlasta bohužel v té době onemocněl, a nakonec jsme se dohodli, že budu pokračovat sám. Práce se pak přerušily v souvislosti se změnou složení Trenérské komise. Na tom, že se kniha dokončila, má největší zásluhu Rosťa Svoboda. Dal dohromady tým v čele s panem Vladimírem Fišerem a zajistil grafickou úpravu knihy, korektury, tisk a další nezbytné náležitosti.

Ještě v roce 2019 připomínkovala knihu tehdejší Trenérská komise, kde byl aktivní především Jiří Tůma – tehdy byly hotové přibližně dvě třetiny prvního dílu, „V hlavní roli král“. Po dokončení celé knihy jsem požádal o kontrolu Lukáše Vlasáka. Vlastimil Jansa napsal nakonec alespoň předmluvu ke knize. Další předmluvu, okořeněnou ukázkou zajímavé pěšcové koncovky z vlastní praxe přidal předseda ŠSČR Martin Petr. To je zhruba výčet těch, kdo se na knize podíleli a kterým tímto děkuji.

4) V čem se liší Vaše kniha od jiných knih zaměřených na pěšcové koncovky?

Je to pohled na pěšcovky z jiného úhlu. Rozdíl je především v dělení rozebíraných kapitol. Například Jurij Averbach, autor klasické série knih o koncovkách, volil ve svých „Pěšcovkách“ jednotlivé kapitoly přísně metodicky: úvodní – Král s pěšcem proti králi. Další kapitola: Král s dvěma pěšci proti králi. Další: Pěšec proti pěšci, a u ní podkapitoly podle toho, kde pěšci stojí: Pěšci na jednom sloupci, pěšci na sousedních sloupcích, oba pěšci jsou volní. Následuje kapitola dva pěšci proti dvěma pěšcům, a tak dále. Vědecké rozdělení, kde nic nechybí. Ještě, než se začalo psát, debatovali jsme s Vlastou Jansou o pěšcovkách a o tom, jak knihu pojmout. Vlasta navrhoval ukázat, jak silnou a důležitou figurou je v koncovkách král, a odtud byl jen krůček k nápadu rozdělit knihu na dvě části: V hlavní roli král a V hlavní roli pěšec. Je to jiná filozofie rozdělení „Pěšcovek“. Kniha tím pádem nemusí obsahovat úplně všechny motivy pěšcových koncovek, ale zato čtenář dobře procítí roli krále a roli pěšců v závěrečné fázi boje. Více je vidět, co tyto figury umí.

IM Michal Konopka, foto Vladimír Jagr

5) Jak dlouho trvala příprava této knihy?

Formálně se sice začalo v roce 2019 a skončilo loni, ale vzhledem k přestávce v práci bych odhadoval dobu přípravy knihy tak na dva roky.

6) Je kniha určená spíše hráčům začínajícím nebo pokročilým?

Kniha předpokládá určitou úroveň znalostí čtenáře, je tedy určena pro mírně pokročilé a pokročilé šachisty.

7) Jak se vlastně píše taková šachová kniha? Co vše zahrnuje sepsání knihy?

Autor by měl mít nějaký vztah k tématu, o kterém píše. Měl by mít vlastní nápady, něco nového, co chce sdělit. Dále musí vybrat vhodné příklady, materiál, aby to drželo celé pohromadě. Neméně důležité je najít někoho, kdo by byl ochoten knihu vydat. Jak už jsem zmiňoval v jedné z odpovědí na předešlé otázky – autor sice dodá obsah, ale pak následuje další mravenčí práce. Knihu je třeba připravit k tisku, což obnáší kontrolu pravopisu, grafické úpravy, vymyšlení obálky a podobně. To vše je i finančně náročné. Myslím, že řada šachistů nosí v hlavě zajímavé náměty na knihu, ale pak z toho sejde, protože to nemá kdo zaplatit a vydat. Leckdy je jednodušší, a i finančně výhodnější napsat článek na internet.

8) Máte v plánu psát další knihu? Například o jiných koncovkách?

Ano, byl bych rád, kdyby se povedlo ještě nějakou knihu napsat. Nápady jsou, uvidíme… Může být i o jiných koncovkách.

9) Jste zkušený mezinárodní mistr a trenér, co Vám šachové knihy v životě přinesly? Vděčíte jim například za výrazný posun ve výkonnosti?

Kvalitní šachová kniha je velmi důležitá pro rozvoj každého šachisty. Kromě poučení a čerpání znalostí vzbuzuje zájem o samotnou hru. Moje generace na šachových knihách vyrůstala. Dnes je ovšem jiná doba, výrazně ji ovlivňuje internet. Díky němu je podstatně víc možností – online tréninky, vzdělávací videa, články a podobně. Význam knih trochu poklesl, ale stále mohou být přínosné.

10) Podle čeho vybrat správnou knihu pro moji výkonnost?

Řadu knih píšou autoři s tím, že jsou určeny pro konkrétní výkonnostní skupinu. A to občas bývá docela těžké trefit. Věřím, že když je kniha dobrá, dokážou si z ní něco vzít hráči různých výkonnostních kategorií. Každý to svoje.

Michale, děkuji Vám moc za rozhovor a Váš čas! Knize přeji nespočet spokojených čtenářů, respektive studentů.

Josef Bednařík, předseda KMK ŠSČR

Úvodní článek ke knize Pěšcovky, kde naleznete například ukázky z knihy, odkaz na nákup knihy, si můžete přečíst na našem webu chess.cz.