Britský vicepremiér Raab rezignoval kvůli obvinění ze šikany

Britský vicepremiér, lord kancléř a ministr spravedlnosti Dominic Raab oznámil, že rezignoval na základě vyšetřování stížností na jeho agresivní chování při jednání s podřízenými. Vedením ministerstva spravedlnosti byl po jeho rezignaci pověřen Alex Chock, který působil jako náměstek ministra obrany. Uvádí se to v prohlášení, které v pátek vydala britská vláda.

»Oznamuji Vám, že po zveřejnění zprávy, která je výsledkem vyšetřování královského právníka Adama Tolleyho, odstupuji z Vaší vlády,« uvádí se v dopise, který 49letý Raab zaslal premiérovi Rishi Sunakovi. »Sám jsem vyzval k vyšetřování a slíbil jsem, že odstoupím, pokud jeho výsledky odhalí jakékoli důkazy o tyranském chování vůči podřízeným z mé strany. Domnívám se, že je důležité, abych své slovo dodržel.«

Tolly je přímo podřízen šéfovi vlády, kterému ve čtvrtek podal zprávu o výsledku řízení. Oficiálně bylo potvrzeno, že bylo vyřízeno osm stížností. Šest z nich se týkalo Raabova předchozího působení v čele ministerstva spravedlnosti (od září 2021 do září 2022), další se vztahovala na dobu, kdy působil jako ministr zahraničí (od července 2019 do září 2021), poslední se týkala období od července do listopadu 2018, kdy ve vládě Theresy Mayové vedl odbor pro odchod z EU. Neoficiálně však bylo podáno 24 stížností.

Dominica Raaba vystřídá na postu ministra spravedlnosti Alex Chalk, který od října 2022 působil jako náměstek státního tajemníka pro obranu Bena Wallace. Nahradil ho James Cartlidge, který posledních šest měsíců působil jako náměstek ministra financí. Úřad vicepremiéra byl svěřen kancléři Lancasterského vévodství Oliveru Dowdenovi, blízkému spojenci premiéra Rišiho Sunaka.

Odchod, ale nesouhlas

Raab v dopise zdůraznil, že šest z osmi stížností, které na něj podali současní a bývalí podřízení, bylo v průběhu vyšetřování zamítnuto. Politik sice stanovil, že je povinen přijmout závěry vyšetřování, zároveň však uvedl, že závěry jsou podle něj chybné a představují nebezpečný precedens pro šéfy britských agentur, kteří by podle něj měli mít možnost kontrolovat práci svých podřízených a v případě potřeby je otevřeně kritizovat.

»To vše se samozřejmě musí odehrávat v rozumných mezích. Podle zjištění pana Tolleyho jsem za čtyři a půl roku ve funkci šéfa Úřadu pro zahraniční věci a záležitosti Commonwealthu ani jednou nepoužil nadávku nebo na někoho nekřičel, natož abych po někom házel předměty nebo mu jinak fyzicky vyhrožoval, ani jsem se nikdy nesnažil nikoho úmyslně ponižovat,« napsal Raab, který je držitelem černého pásu v karate. »Upřímně lituji, pokud byl některý úředník, ač jsem si to nepřál, stresován nebo uražen standardy, které jsem na ministerstvu spravedlnosti nastavil, včetně rychlosti a složitosti práce.«

Raab byl jedním z hlavních Sunakových spolupracovníků, když se loni dvakrát pokoušel o premiérský post. V dopise premiérovi bývalý ministr ujistil, že Sunak může počítat s jeho podporou, až se opět stane řadovým členem Dolní sněmovny. Opoziční liberální demokraté naopak vyzvali úředníka, aby se rovněž vzdal poslaneckého mandátu a uspořádal ve svém volebním obvodu nové volby.

Stížnosti na politika

Podle deníku Times byli úředníci blízcí vyšetřování šokováni stížnostmi některých Raabových podřízených. Ti uvedli, že se před setkáním se svým šéfem báli a necítili se dobře, a někteří z nich dokonce uvažovali o sebevraždě. Již v březnu deník s odvoláním na své zdroje uvedl, že závěry vyšetřování byly pro ministra spravedlnosti krajně nepříznivé.

Podle listu Boris Johnson vyslovil Raabovi varování v době, kdy byl premiérem (v letech 2019-2022), a také vypovídal v rámci současného vyšetřování. Sám politik důsledně trvá na své nevině a trvá na tom, že agresi v práci vždy netoleroval.

Raab byl po ostré kritice ze strany médií a opozice přeložen z postu ministra zahraničí na post ministra spravedlnosti za to, že si v srpnu 2021 vzal dovolenou během vyhrocené situace v Afghánistánu. Post místopředsedy vlády si však ponechal. Politik opustil oba posty poté, co Liz Trussová v září loňského roku převzala vládu, ale vrátil se do kabinetu, když se Sunak v říjnu téhož roku stal premiérem.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy