Od mého posledního vítězství uplynulo hodně času, dlouhé tři roky. Jsem velmi vděčný, že jsem měl tuto příležitost a že mohu slavit s týmem. Už tak bylo úžasné dostat čtyři jezdce do úniku a já jsem se toho snažil využít tím, že jsem naskočil do závěrečného stoupání společně se Samim (Sergio Samitier). Snažil jsem se udržet tento náskok a nenechat se dojet, ale mladá „raketa“ z Bardiani byla neuvěřitelná. Gratuluji i jemu, protože to, co dnes ukázal, naznačuje skvělou budoucnost. Nakonec jsem to ve sprintu dokázal dotáhnout do konce. Jsem obzvláště vděčný svým spolujezdcům za podporu po celý den a celému týmu za to, že se o mě po celou dobu starali," uvedl na týmových stránkách vítěz včerejší etapy Gregor Mühlberger.

Karel Vacek dokončil etapu na 64. místě se ztrátou +12:16 na vítěze.

Závěrečná etapa postavila před cyklisty 145 km a necelých 3 tisíce výškových metrů. Etapa měla velmi podobný profil jako ta včerejší a nebylo by překvapením, kdyby měla i obdobný průběh. Před etapou bylo možno spekulovat, zda a případně co vymyslí především týmy Bahrainu, EF Education a Bora-hansgrohe na tým Ineosu, který měl v držení dres nejcennější. Šance na změnu se ale před etapou jevily jako velmi malé.

První důležitá zpráva byla, že se na start nedostavil Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe), sedmý muž průběžného pořadí. Důvodem nebyly zdravotní problémy, ale nutnost odcestovat včas do Belgie, kdo ho tým potřebuje v neděli na klasiku Lutych-Bastogne-Lutych. Vlasov nebyl před dnešní etapou nejlépe postaveným mužem německého týmu, o místo před ním a o 4 vteřiny lepší byl Lennard Kämna, vítěz třetí etapy.

Již v průběhu úvodního stoupání se začalo pracovat na únik dne. Důležitá událost proběhla na první vrchařské prémii. Vyhrál ji Sergio Samitier (Movistar), který v průběhu pěti etap byl čtyřikrát v úniku. A tohle jeho snažení mu nakonec vyneslo vytoužený dres nejlepšího vrchaře. Nakonec se vepředu sjelo přes dvacet lidí a pouze šest týmů tam nemělo svého zástupce. 

25 km před cílem při stoupání na druhou VP se na čele osamostatnil Simon Carr (EF Education). Byl to v letošním ročníku jeho druhý pokus o etapový úspěch ze samostatného úniku. Tentokrát mu ale jeho úsilí přineslo kýžené ovoce. A aby mohli jezdci tohoto růžového týmu slavit dvojnásobně, z tříčlenné skupiny pronásledovatelů byl nejúspěšnější Georg Steinhauser, který se vypořádal s převahou borců Bora-hansgrohe Matteo Fabbrem a Florianem Lipowitzem. A ještě s jednou věcí mohli být v americkém týmu spokojeni. S celkovým druhým místem Hugh Carthyho.

"Tento týden jsem strávil více času v úniku než v pelotonu. Proto jsem byl dnes ráno před startem této etapy docela unavený. Když jsme ale odstartovaly, nohy mě překvapily,“ řekl po etapě Simon Carr. „Dnes ráno si tým myslel, že bychom měli dobrou šanci vyhrát etapu, kdybychom odjeli s více jezdci. Uspěli jsme, protože Georg Steinhauser byl dnes také velmi silný." Pro EF Education-Easy Post je to již čtrnácté vítězství letošní sezóny.

Na celkové pořadí tato etapa už neměla vliv. Vyhrál Tao Geoghegan Hart (Ineos), který byl nejlepší i v bodovací soutěži. Třetí místo obsadil Jack Haig (Bahrain). Nejen první tři se tu připravovali na italské Giro, které startuje 6. května.

"Celý tým podal v tomto týdnu velmi dobrý výkon, takže je to úspěch také celého týmu. Před startem panovaly určité nejistoty, ale nakonec to byl solidní den. Mám z tohoto vítězství velkou radost. Nyní si to chci užít. Čeká mě dlouhá cesta do Mnichova, odkud zítra letím domů, abych se zotavil. Zůstat zdravý je nyní hlavním cílem. Co se týče Gira, je před námi ještě dlouhá cesta,“ sdělil Tao Geoghegan Hart ke skončenému závodu a výhledu na Giro.

Karel Vacek dokončil závod na 54. místě +38:22 min. za vítězem