Rus, junior Ferrari i šampion cestovních aut. V Berlíně se na testech formule E sejde pěkná směsice

Testy formule E v Berlíně nabídnou možnost testovat elektrickou formuli celkem 20 závodníkům.

Bývalý pilot formule 1 Daniil Kvjat se v pondělí zúčastní s týmem NIO 333 testů nováčků formule E v Berlíně, tím byla potvrzena kompletní jezdecká sestava.

Rus, který v současnosti závodí pod italskou licencí, závodil v F1 v rámci obou týmů Red v letech 2014-2020 a třikrát se postavil na stupně vítězů. Nedávno byl jmenován jako jezdec prototypu Lamborghini. S italskou značkou tak příští rok vstoupí do seriálu FIA WEC a šampionátu IMSA. Kvjat si poprvé vyzkouší elektrický monopost během testů, které jsou příští týden na programu po berlínské E-Prix na okruhu v areálu bývalého letiště Tempelhof.

V NIO se ke Kvjatovi připojí i Mikel Azcona, vítěz Světového poháru cestovních vozů. Španělský pilot, který také dvakrát ovládl seriál TCR Europe, zůstane u značky Hyundai i pro letošní ročník TCR nové World Tour, která nahradí zrušený Světový pohár.

Za stáj DS Penske se testování zúčastní rezervní jezdec Ferrari Robert Shwartzman a Will Stevens, úřadující šampion třídy LMP2 ve FIA WEC.

Jaguar nasadí úřadujícího šampiona DTM Sheldona van der Lindeho a posledního šampiona své krátce existující série I-PACE E Trophy Simona Evanse .

Celkem bude na testech přítomno celkem 20 jezdců. Od posledního testu nováčků v roce 2020 se několik jezdců probojovalo na post pilota formule E. V Marrákeši. tehdy startovali Nick Cassidy (Envision Racing), týmoví kolegové Sacha Fenestraz a Norman Nato (Nissan Formula E Team), Jake Hughes (NEOM McLaren Formula E Team) a Sérgio Sette Câmara (NIO 333 Racing).

Nominace pro testy formule E v Berlíně:

Abt: Adrien Tambay, Tim Tramnitz
Andretti Autosport: Linus Lundqvist, Zane Maloney
DS Penske: Robert Shwartzman, Will Stevens
Envision Racing: Jack Aitken, Jonny Edgar
Jaguar: Simon Evans, Sheldon van der Linde
Mahindra: Jehan Daruvala, Jordan King
Maserati MSG Racing: Felipe Drugovich, Hugh Barter
McLaren: Luke Browning, Charlie Eastwood
NIO 333: Daniil Kvjat, Mikel Azcona
Nissan: Victor Martins, Luca Ghiotto
Porsche: David Beckmann, I-fej Jie

Foto: FIA Formula E

Autor

Radek Vičík

Sportovní redaktor online deníku Aktuálně.cz a externí spolupracovník redakcí motormix.cz a ceskeokruhy.cz je jedním z nejlepších českých motoristických novinářů. Motorsportu propadl už v dětství a věnuje se mu velkou část své novinářské kariéry.