Boj o šachový trůn graduje

Jak se již psalo v úvodním článku, v kazachstánské Astaně se v nynějších dnech odehrává zápas o titul mistra světa v klasickém šachu. Šachoví fanoušci tak v blízké době, nejpozději 1. 5. 2023, zjistí jméno 17. mistra světa v historii královské hry.

Už před tímto šachovým svátkem bylo známo, že Magnus Carlsen nebude obhajovat svůj titul. Trochu se spekulovalo o snížení prestiže této akce. Avšak duo velmistrů, Ian Nepomniachtchi a Ding Liren, si od začátku mistrovství nic nedarovali a spustili nádherný ohňostroj plný taktiky a nervy drásajících bojů.

V první partii se hráči „oťukávali“ a z pohledu Dinga se jednalo i o aklimatizaci v nejtěžším šachovém prostředí co existuje. Nepomniachtchi již z minulého MS získal jisté zkušenosti a měl tak v tomto směru náskok.

 

Pohled do hrací místnosti, zdroj: Stev Bonhage, FIDE

 

Ale už v druhý hrací den vše odstartovalo ve velkém stylu. Ding Lirenovi se úplně nevyvedla hra bílými figurami a do 29 tahů bylo po všem, „Nepo“ předvedl svůj přesvědčivý a ikonický styl hry. V šachovém světě se diskutovalo o mnohém, například zda se čínský velmistr vzchopí a co nejrychleji se jeho osoba přizpůsobí náročnosti mistrovství. Výhra v druhém kole byla daným způsobem ojedinělá. V posledních totožných formátech o mistra světa si fanoušci museli na drama o něco více počkat (za zmínku stojí MS zápasy Carlsena proti hráčům: S. Karjakin – 2016, F. Caruana – 2018 či I. Nepomniachtchi – 2021).

Třetí kolo skončilo remízou a Ding si tak mohl napravit reputaci v kole čtvrtém na straně bílého krále. Ding Liren těžil z povedeného zahájení, kdy jeho „esem“ byli vysunutí centrální pěšci, kteří značně omezovali pohyb černých figur. Nepomniachtchi se bránil úspěšně, avšak slabší chvilka si vyžádala za své. Liren zužitkoval hrubé chyby soupeře a srovnal zápas na 2:2.

Další dny, jež byly prokládány volnem, se nesly v podobném duchu. Pátá až sedmá partie měla vždy výsledek 1-0. Do osmého kola tak „Nepo“ vstupoval za přívětivého stavu 4:3. Jenže „čínský drak“ chtěl i potřetí v řadě srovnat skóre. Osmá hra mohla Dingovi dost pomoci, bohužel velkou výhodu nedokázal přetavit ve výhru a Ian si tak mohl oddechnout.

Devátý hrací den byl velmi vyrovnaný a po menším tlaku bílých figur se hráči, díky remízové koncovce, shodli na remíze.

 

Trofej pro budoucího mistra světa, zdroj: Stev Bonhage, FIDE

 

Pro podrobnější přehled přikládáme odkaz na úvodní článek, kde naleznete např. živý přenos partií.

Pokud máte kladný vztah k anglickému jazyku, doporučujeme zavítat na Youtube kanál FIDE. Kromě mnoha informativních videí a přenosů zde můžete najít vysoce kvalitní analýzy jednotlivých partií, jež si pro vás připravil GM Daniil Dubov.