V Česku se v sobotu konala jarní národní potravinová sbírka. Zapojili se lidé i v Litvínově

23. duben 2023 09:20

V Česku se v sobotu lidé zapojili do potravinové sbírky. Ve všech krajích ji organizují potravinové banky a Česká federace potravinových bank. Spolupracují přitom s obchodními řetězci a neziskovými organizacemi. Trvanlivé potraviny a drogerie potravinové banky rozdělí mezi sociálně slabé, neziskové organizace pak využijí sbírky k doplnění zásob například v azylových domech.

Např. v Tescu v Litvínově potraviny sbírala nezisková organizace K srdci klíč.

„Můžete konzervy, přílohové věci, nějakou hygienu anebo čaj,“ radil zájemcům, co můžou pořídit do potravinové sbírky, Richard, klient Domu na půl cesty, který provozuje nezisková organizace K srdci klíč. 

„Měli jsme 350 kilo potravina a 40 kilo drogerie a v tuhletu chvíli nás čeká další vážení, ale odhadem dalších 200 kilo jsme ještě vybrali, takže jsme velice úspěšní,“ pochvalovala si Kateřina Betáková z neziskové organizace K srdci klíč.

Potraviny se sbírky poslouží např. v Domě na půl cesty, který se stará o mladé lidi z dětských domovů. „T základné potraviny, ty určitě využijme, s klienty se snažíme alespoň nějakých způsobem vařit, naučit je to, jak se vůbec vaří, vařit tak, aby to bylo levné a chutné,“ říká vedoucí Domu na půl cesty Kristýna Homolová.

Navzdory vysoké inflaci a zdražování byla podle neziskových organizací na Mostecku sobotní potravinová sbírka přinejmenším stejně štědrá, jako loni na podzim.

 

autor: Jan Beneš
Spustit audio