TOPlist

Tohle Google neuhlídal: ohebný Pixel Fold předčasně odhalen, známe i jeho cenu

Pixel Fold
  • Google za tři týdny představí svůj první ohebný smartphone
  • Oproti Galaxy Z Foldu 4 bude menší, ale překvapivě těžší
  • Na telefonu najdeme celkem 5 fotoaparátů

Smartphony od Googlu jsou nechvalně proslulé tím, že po internetu kolují jejich specifikace, fotografie a videa měsíce před jejich odhalením. Bez nadsázky se dá říct, že je celý internet zná dříve než někteří zaměstnanci Googlu. To samé platí i o chystaném ohebném smartphonu Google Pixel, který má být odhalen za tři týdny na vývojářské konferenci Google I/O, ovšem informátor Jon Prosser jej ve svém posledním videu rozebral takřka do posledního šroubku – vzhledem k podrobnému popisu několika funkcí se patrně dostal k uniklým marketingovým materiálům.

Pixel Fold bude mít knížkový tvar podobně jako smartphony řady Samsung Galaxy Z Fold, oproti nim však bude nižší – jeho fyzické rozměry mají být zhruba 140 × 78,7 × 12,7 mm. Chystaná novinka tak bude mít blíže ke skládačce Oppo Find N2, ovšem oproti ní má s 283 gramy výrazně těžší. O zvýšené odolnosti Jon Prosser nehovoří, takže na ni se zřejmě těšit nemůžeme.

Menší rozměry budou znát i na samotných displejích. Ten vnější má mít v diagonále 5,8″ na poměru stran 17,4:9, přičemž Google údajně nasadí 120Hz OLED panel s rozlišením 2092 x 1080 pixelů. Ohebný displej uvnitř má mít úhlopříčku 7,6″, poměr stran 6:5, rozlišení 2208 × 1840 pixelů a rovněž podporu obnovovací frekvence 120 Hz.

Podle videa reálného telefonu, které uniklo na internet, bude mít Pixel Fold podobný pant jako má Surface Duo, a poměrně široké rámečky okolo vnitřního displeje. Na druhou stranu se do nich alespoň vejde selfie kamerka.

Pixel Fold nebude žádné ořezávátko v oblasti focení. Na jeho těle napočítáme hned pět fotoaparátů – tři na zádech, a u každého displeje po jedné selfie kamerce. Ve vystouplém modulu na zádech se mají nacházet následující fotoaparáty

  • 48Mpx hlavní s optickou stabilizací a světelností f/1.7
  • 10,8Mpx širokoúhlý s úhlem záběru 121,1° a světelností f/2.2
  • 10,8Mpx s 5× optickým (20× hybridním) přiblížením, úhlem záběru 21,9° a světelností f/3.05

Vnější selfie kamerka bude mít rozlišení 9,5 megapixelů a světelnost f/2.2, vnitřní dostane rozlišení 8 megapixelů a světelnost f/2.0. Pokud však budete chtít pořizovat ještě kvalitnější selfies, budete moci při otevřeném telefonu využít i sestavu hlavních fotoaparátů – pro tyto účely Google chystá speciální funkci Rear Camera Selfie. K dispozici budou i známé funkce pro mazání nežádoucích objektů, napravování rozmazaných fotografií či zachycování portrétů s přirozenými odstíny obličeje. Google se prý rovněž bude chlubit rychlostí spuštění fotoaplikace. Zamrzí snad jen schopnosti natáčení videa – maximem má být 4K při 30 fps nebo Full HD při 60 fps.

Pixel Fold bude pohánět čipset Google Tensor G2 s bezpečnostním koprocesorem Titan. K ruce mu má být 12 GB operační paměti typu LPDDR5, úložiště pak bude možné zvolit v kapacitách 256 nebo 512 GB. Kapacitu akumulátoru neznáme, avšak očekávat máme výdrž přesahující 24 hodin, popř. 72 hodin v režimu extrémního šetření baterie. Posledním známým údajem je čtečka otisků prstů umístěná do zamykacího tlačítka na pravé straně.

Ceny a dostupnost

Přestože většina úniků obsahuje specifikace a tiskové snímky s tím, že cena a dostupnost zůstávají neznámými veličinami, Jon Prosser přidal do skládačky i tyto dva dílky. „Jízdní” řád Pixelu Fold má vypadat takto:

  • 10. května – odhalení a spuštění předobjednávek u Googlu
  • 30. května – spuštění předobjednávek u operátorů a obchodníků
  • 27. června – zahájení prodeje

Telefon má být k dispozici ve dvou paměťových variantách za následující ceny:

  • 12/256 GB za 1799 USD (asi 46 600 korun s DPH)
  • 12/512 GB za 1919 USD (asi 49 700 korun s DPH)

První model má být dostupný v bílé a černé barvě, druhý pouze v černé. Google má rovněž připravenou akci, kdy k předobjednaným telefonům bude zdarma přidávat hodinky Pixel Watch. Společně s ohebným smartphonem Pixel Fold má Google v plánu na konferenci I/O odhalit i klasický telefon Pixel 7a a konečně i Pixel Tablet, na který čekáme již téměř rok.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku