Přihlášení

Spalovny ZEVO zamořují svoje okolí látkami PFAS, které způsobují i neplodnost

23. 4. 2023 | Pavel Šebelle | Diskuze (2) | Věci veřejné

Podle nejnovější studie o perfluorovaných a polyfluorovaných látek (PFAS) na plodnost žen, mají ženy s vyššími hladinami těchto látek v krvi o 40 procent nižší šanci otěhotnět do jednoho roku od prvního pokusu o početí potomka. Tyto ženy měly také o 34 procent nižší šanci, že do 12 měsíců porodí živé dítě. Když se tyto látky skrze vodu nebo jídlo dostanou do krevního oběhu, zůstávají v organismu natrvalo. Podle expertů mohou způsobovat rakovinu, onemocnění jater, poruchy imunitního systému nebo pokles plodnosti u mužů. Perfluorovaným sloučeninám PFAS se přezdívá „věčné chemikálie“, protože se v přírodě v podstatě nerozkládají.

Tyto látky byly nalezeny téměř u všech lidí, kteří na ně byli testováni. Pravděpodobně nejvíc jsou kontaminováni lidé z USA a západní Evropy. Ve Spojených státech je jimi podle odhadů kontaminováno 99 procent lidí. Výzkum vlivu na neplodnost provedli vědci v Singapuru, kde je znečištění PFAS nižší, ale přesto zjistili silnou souvislost s infertilitou, kterou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí každý šestý člověk na světě.

Vliv hladin PFAS na plodnost byl větší, pokud byly posuzovány jako směs, a ne jednotlivě. Více chemických látek může působit společně a ovlivňovat naše zdraví na mnohem větší úrovni než jedna chemická látka. Věčné chemikálie ovlivňují zdraví matky i dítěte, mohou mít vliv například na preeklampsii a opožděný neurologický vývoj. Mnoho PFAS bylo zjištěno v pupečníkové krvi, placentě a mateřském mléce. Prevence expozice PFAS je proto nezbytná pro ochranu zdraví žen i jejich dětí.

PFAS jsou běžnou součástí obalů na fast food a textilu, které se běžně vyskytují v komunálním odpadu, jsou i v materiálech typu Gore-Tex, teflon, Scotchgrad. Konkrétně jde o řadu látek v nepromokavém oblečení, jednorázových potravinářských obalech odpuzujících vodu a olej, nepřilnavém nádobí, ale také v kosmetice či lyžařských voscích.  Skupina perfluorovaných a polyfluorovaných látek dnes čítá na dvanáct tisíc druhů sloučenin, z nichž jsou v Evropě dosud zakázány pouze tři. Zbytek není nijak regulován, protože lobby nadnárodních chemických orporací, které na nich enormně vydělávají záměrně jejich zákazu brání a zatajují informace o jejich velmi negativním vlivu na lidské zdraví. Problematiku o lhaní firem, politiků i úřadů zpracovává film Black Waters.

Částečná destrukce PFAS ve spalovně odpadů probíhá, ale jak plyne z některých studií, jejichž výsledky jsou shrnuty v Toxic Fallout, zůstává velká část především v popílku, škváře  a menší část se uvolňuje přímo do ovzduší (zmiňuje to i prof. Holoubek ve své kritice této studie, kterou šíří Město Písek a lidé ze ZEVO Písek). PFAS pak končí v potravním řetězci lidí žijících v okolí spaloven,  jak bylo zjištěno ve studii kolem chotíkovské spalovny ZEVO Plzeň. PFAS se neměří v žádném výstupu ze spalovny, ani se o tom zatím neuvažuje. Tyto látky totiž zatím měřit nikdo v podstatě neumí.

Velmi znepokojivé je především to, že škvára ze ZEVA, kontaminovaná PFAS, bude volně ukládána na skládku ve Smrkovicích v množství 36 t denně a nebo dokonce, jak prosazuje radní Brož, bude dávána do podkladních zásypů chodníků a silnic v našem městě a okolí. Z ovzduší, ze skládky a zásypů se při větru jako prach budou moci tyto látky šířit dál do zahrad Smrkovic, Semic a dalších částí Písku. Při dešti se budou vyluhovávat a budou kontaminovat naše povrchové a podzemní vody. Budeme tyto látky, které trvale zůstanou v našich tělech, díky spalovně odpadů ZEVO Písek po desítky let jíst a pít.

Ti co spalovnu ZEVO v Písku prosazují, neustále tvrdí, že látky vypouštěné spalovnou ZEVO neškodí, a že je vše měřeno. Ukazuje se, že opak je pravdou. I moderní spalovny  velmi škodí lidem a zamořují trvale svoje okolí velmi nebezpečnými látkami. Nesmysly o neškodnosti spaloven odpadů v našem městě šíří především pan starosta Čapek, někteří zastupitelé za ANO, písečtí Piráti v čele s panem místostarostou Soumarem a radním pro životní prostředí panem Brožem. ZEVO prosazuje nejen vedení města, ale i lidovci a asi i někteří zastupitelé za bývalou sociální demokracii. Pan Veselý, který prý projekt potají v minulém období připravoval, už dokonce sedí v dozorčí radě ZEVO Písek, i když žádné ZEVO zatím postaveno nebylo. Tito lidé buď o problému spaloven nic nevědí a nebo záměrně šíří nepravdivé informace, aby projekt za každou cenu prosadili. Proč o tento kontroverzní projekt písečtí politici tak stojí ? Proč jsou ochotni kvůli němu lhát a tvrdit, že nemá žádná negativa, že neškodí, proč platí dezinformační kampaň na Facebooku a Seznamu, když za stejné peníze zlikvidujeme odpad v ZEVO ČB, které zaplatí i dopravu?

Každý ať si odpoví sám na to, proč je tak pro ně tak lákavé realizovat komplikovanou zakázku za 2,1-2,5 mld Kč. Proč písečtí politici, ředitelka teplárny a lidé ze ZEVO Písek tvrdí, že díky ZEVU budeme mít v Písku levné energie, když cena tepla ze ZEVA je mnohem dražší než z klasických a bezemisních zdrojů?  Proč jiná levnější a lepší řešení v oblasti výroby tepla a odpadů nejsou veřejnosti předkládána a jsou diskreditována? Prosazovali by politici nepravdami ZEVO, kdyby stálo jen 100 milionů Kč?

Pan starosta stále opakuje, že kdyby ZEVA škodila, nestavěli by je v západní Evropě. Tak se podívejte na mapu znečištění PFAS, kterou zveřejnili v unikátní mezinárodní investigaci evropští novináři, kteří odhalili dosud přehlíženou příčinu poškozování zdraví Evropanů. Projekt koordinoval Le Monde, mezi účastníky je mimo jiné Guardian. Deník Referendum je českým partnerem projektu. Největší znečištění je v západní Evropě, v ČR jsou znečištěna mimo jiné především místa, kde jsou spalovny odpadů. Opravdu chceme v tomto západní státy následovat, když teplo lze vyrobit levněji jinak, lze jej ušetřit zateplením nebo solárními ohřevy teplé vody a odpad můžeme více třídit, recyklovat a příp. za stejné peníze zlikvidovat v ZEVO ČB?

https://denikreferendum.cz/mgt/preview/34920

Je třeba se lumpárně zvané ZEVO Písek postavit dokud je čas. Udělejte minimum pro své zdraví a zdraví vašich dětí a vnuků a řekněte politikům, že ZEVO v Písku nechcete. Můžete i podepsat petici proti spalovně odpadů ve městě na adresách: Trafika, paní Fialová, Tyršova 1329, Písek, Železářství Břenda, Pražská 434, Písek, Novinový stánek, třída Přátelství, sídliště Jih, Písek, Bez.obalový obchod, Drlíčov 150/14, Písek

Nebo na internetu: https://www.petice.com/petice_proti_vystavb_spalovny_odpad_zevo_v_pisku_s_kapacitou_50_000_trok

Po té co jsem si zjistil z různých zdrojů od odborníků a vědeckých studií informace o spalovnách odpadů, které jsou extrémně drahé, neekonomické, velmi zdraví škodlivé a neefektivní, jsem čím dál tím víc přesvědčen o tom, že pro spalovnu odpadů může být jen člověk neinformovaný, hloupý a nebo podplacený.

V příloze studie o kontaminaci okolí spaloven dioxiny, PFAS a PAU

Odkazy na články, z kterých jsem čerpal:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-deti-za-nevysvetlitelnou-neplodnosti-zen-mohou-stat-tzv-vecne-chemikalie-40428283#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=abtest222_hitovani_v_komentarich_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://denikreferendum.cz/clanek/35072-rozhovor-s-r-billotem-prumysl-perfluorovanych-latek-lze-tak-jako-ten-tabakovy

https://denikreferendum.cz/clanek/34920-perfluorovane-latky-pricina-otrav-a-umrti-o-ktere-se-dosud-nemluvilo

 


 

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

24. 4. 2023 (21:33)  –  Michaela Šťastná

0
0

Uniká mi logika toho neustálého vyžadování studií u věcí, ke kterým jich není třeba.
Spalování odpadu je případ, kdy nepotřebuji studie a získané základní vzdělání mi vystačí jednak pro zjištění nesmyslnosti potřeby pálit něco, co lze využít a druhak mi vystačí ke zjištění, že nepřírodní materiály se pálením nezničí, ale rozloží do látek, ze kterých jsou stvořeny a jsou zdraví škodlivé.
Jasně, studie jsou třeba, jak ukazuje historie, protože jinak by se dál používalo mnoho prokazatelných jedů uváděných na trh jako bezpečné …

Odpovědět

25. 4. 2023 (13:32)  –  Michaela Šťastná

0
0

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-definitivne-schvalily-reformu-trhu-s-emisnimi-povolenkami?utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.