VIDEO: Štukatér sám opravuje kostelní věž s obrovským výhledem do krajiny
Karel Kaliba pracuje na věži kostela.
Most

Mrzlice - Jen málokdo má při práci takový výhled, jako umělecký štukatér Karel Kaliba. Právě pracuje na opravách věže kostela svatého Jakuba Většího v Mrzlicích. To je malá víska na Teplicku, s výhledem do blízkého Mostecka i Lounska.


Opravy věže jsou další etapou, kterou se směřuje k záchraně památkově chráněného objektu. O kostel se stará Spolek na záchranu kostela sv. Jakuba Mrzlicích. "Rekonstrukce probíhá od roku 2013. Od roku 2012 existuje spolek, tehdy to bylo ještě občanské sdružení," připomíná Jana Čapková, předsedkyně Spolku na záchranu kostela sv. Jakuba v Mrzlicích.  Od roku 2013 se také začalo s postupnými opravami, kdy se dělníci pustili do střechy a kupole věže. To dokládají i vystavené snímky v kostele.

https://www.youtube.com/watch?v=kCkAIbVidZ0

"V letošním roce jsme zahájili opravdu velkou akci, což je renovace fasády. Začneme věží a vstupním průčelím, a bude následovat apsida," dodává Jana Čapková.

Práce provádí Karel Kaliba. Vše dělá sám. "Je to moje životní náplň. Mám z toho obrovskou radost, když tady není vůbec nic a práce děláme podle fotky a podle profilací, které se dochovaly. Snažím se to dělat tak, jak se to dělalo dřív. Jak materiálově, tak technologicky. A provedením, aby to bylo dokonalé," vysvětluje.

Cílem občanského sdružení je snaha o opravu kostela, která významně přispěje k oživení společenského a kulturního života v této venkovské oblasti a k zachování památky budoucím generacím. "Musím poděkovat i ústavu památkové péče, jmenovitě panu Páralovi, který dohledal materiály, které jsme původně neměli a teď se snažíme dát vše do původní podoby. Chtěl bych poděkovat zastupitelstvu Hrobčic v čele s paní starostkou Janou Syslovou, která má slabost pro památky a jejich obnovu, že vyšli vstříc a doložili finanční prostředky, jinak by se ty práce neprovedly," připomíná umělecký štukatér.

Až pojedete někdy kolem, zastavte se. Vedou tudy trasy pro cyklisty. Rozhlédnout se můžete do krajiny, uvidíte podkrušnohorskou pánev, vrch Bořeň, zastavit se můžete i v nedalekém pohádkovém lese na naučné stezce v Hrobčicích. Ten je mimochodem z velké části také dílem Karla Kaliby.

Oprava kostela je financována a prováděna díky pomoci Státního zemědělského a intervenčního fondu, Česko-německého fondu budoucnosti, Ministerstva kultury, obce Hrobčice a Karla Kaliby.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru