Putin může oznámit pozastavení „speciální vojenské operace“ pouze tehdy, pokud vyhlásí skutečnou válku, říká ukrajinský expert

Přidat na Seznam.cz

Putin „speciální vojenskou operaci“ jen tak neukončí, protože válka již pokročila. Politický expert Dmytro Vasiljev v rozhovoru pro deník TSN.ua uvedl, zda by Putin mohl v blízké budoucnosti oznámit ukončení tzv. zvláštní vojenské operace.

„Není to vyloučeno. Nevěřím v to. Nevěřím, že Putin jen tak zastaví „speciální vojenskou operaci“. To už jsme zašli příliš daleko. Navíc si myslím, že ukrajinské ozbrojené síly to nedovolí, protože dojde k vážným protiofenzivním akcím, kdy Rusové budou muset utéct. Udělají maximálně „gesto dobré vůle“, aby se přeskupili a opustili určité části našeho území, například Záporožskou nebo Chersonskou oblast. Stáhnou vojska – některá do Mariupolu, některá na Krym, aby se zakopali a pokusili se udržet alespoň některá území. V to věřím,“ řekl Dmitrij Vasiljev.

Dodal také, že Putin by mohl říci, že „speciální vojenská operace“ skončila a nyní je válka. Rusové navíc mají ještě zamaskované vyhlášení všeobecné ruské mobilizace přijatým zákonem o elektronických povolávacích rozkazech, píše deník NikopolNews.

„Teď může každý kdykoli obdržet předvolání. Ale to neznamená, že všichni budou mobilizováni. Tento zákon však s takovou možností skutečně počítá. Proto si myslím, že může Putin říci, že speciální vojenská operace končí a začíná válka,“ dodal Dmitrij Vasiljev.

Zdroj: TSN.ua, NikopolNews