Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
25. dubna 2023 12:39
Čas čtení 0:54

Blíží se poslední termín podání daňového přiznání. Radíme, jak na něj

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Blíží se poslední termín podání daňového přiznání. Radíme, jak na něj
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov

Už jen deset dní zbývá do konce podání řádného daňového přiznání. Vysvětlíme ti, co všechno v něm máš uvést.

Daňové přiznání v tzv. papírové formě se muselo podat už do 3. dubna. Od té doby ale mohou poslední opozdilci podávat daňová přiznání přes internet. Tato povinnost se týká daní z příjmů fyzických osob. Termín, do kdy to musíš stihnout, je 5. května.

Finanční správa propaguje online podání daňového přiznání jako „nejjednodušší a nejrychlejší způsob“.

„Přihlásit se do něj je možné například pomocí bankovní identity, občanského průkazu s čipem nebo datovou schránkou. Pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku, která mu byla zřízena ze zákona, nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky ve stanoveném formátu a struktuře,“ uvádí na stránkách mluvčí Hana Baráková.

Vstup do online finančního úřadu

Květen nicméně není úplně posledním termínem k podání přiznání. Při jistých podmínkách se dá datum ještě prodloužit. „Pokud daňové přiznání podává za daňový subjekt daňový poradce nebo advokát, je lhůta pro jeho podání delší, a to do pondělí 3. července 2023. Stejná lhůta platí i pro daňové subjekty, které mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem,“ dodala Baráková.

Poradíme, jak na to

I my musíme vyplňovat daňová přiznání. Proto není nic jednoduššího než se o zkušenosti podělit s tebou. Způsob, jakým jsme to dělali my, najdeš v článku zde. Provede tě přiznáním v pěti jednoduchých krocích, které zahrnují vše od zjištění příjmů až po vyplňování samotného formuláře.

Domů
Sdílet
Diskuse