V zámku Valdštejnů dnes můžete při vernisáži zavítat do deštného pralesa
LUDMILA ŠKRABÁKOVÁ PŘI INSTALACI ARTEFAKTŮ. FOTO: DÁŠA WOHANKOVÁ
Co se chystá

Litvínov – V zámku Valdštejnů bude dnes odpoledne slavnostním zahájení představena výstava LA SELVA Život a umění v amazonském pralese. Vernisáž začíná v 17 hodin.


Výstavu připravila antropoložka Ludmila Škrabáková. Doplnila ji obrazy akademického malíře Otto Plachta. Toto spojení není vůbec náhodné. Ludmila Škrabáková prozradila, že do peruánské Amazonie se vypravila právě díky němu. Přiblížit nejrozmanitější a dnes nejohroženější ekosystém na světě a jeho původní obyvatele všem věkovým skupinám se snaží Litvínovanka, která toužila po návštěvě cizokrajných končin už jako malá.

„Bavily mě knihy o dobrodružství a cestování. Milovala jsem například Verneovky. Během studií gymnázia jsem se seznámila s Otto Plachtem, když jsem fotila instalaci jeho výstavy v Děkanském kostele. Při studiu antropologie mi pak Otto dopomohl k mé první cestě do Peru," vzpomíná na kořeny své vášně pro latinskou Ameriku. Otto Placht si vzal peruánskou indiánku a Ludmilu Škrabákovou nasměroval do indiánské vesnice, kde střídavě žil.

Ludmila Škrabáková o svých cestách mluvila například v pořadu Ponte Reports, kde v rozhovoru s Janem Benešem popsala první cestu do džungle. „Při cestě autobusem nás zastavili stávkující pěstitelé koky. Pěstování této plodiny je jejich jedinou obživou, jenže vládní letadla jim pole práškovala. Místo pár hodin mi cesta trvala týden. Bylo to dramatické, ale ani na chvíli jsem neuvažovala, že bych se vrátila do Čech," popsala antropoložka. Vesnici, v níž se poprvé setkala s tamními obyvateli, navštívila během následujících let ještě mnohokrát. Díky navázanému přátelství a získané důvěře mohla provádět své výzkumy. „Během deseti let jsem mohla sledovat, jak se z domorodé vesnice stává menší město se zavedenou elektřinou a domy z betonu," podotkla Škrabáková.

Zaujala ji také pohnutá historie jiného kmene, kde prováděla své výzkumy. „Kvůli obrovskému zájmu u kaučuk čelili genocidě i vysídlení. Nemají však historii sepsanou, vše si předávají jen ústně, což pro mě bylo ohromně zajímavé, jak se orálně dokážou vypořádat se svojí minulostí," dodala například. Pro průvodce, kteří turisty v peruánské Amazonii doprovází, byla česká antropoložka poněkud zvláštní. Neměla zájem o to, co běžně lidé chtějí vídat, tedy o výlety např. do parků. Chtěla navštěvovat vesnice, aby mohla sledovat úžasnou interakci člověk vs. příroda. „Velmi věří v moc přírody. Jsou na ni napojeni, umí v ní číst, věří v moc šamanů. Na tržištích najdete nepřeberné množství různých rostlin, jejich macerátů, výtažků a podobně k nejrůznějšímu využití," popsala Lída Škrabáková.

Výstava bude veřejnosti přístupná od 1. května do poloviny srpna vždy od úterý do neděle. „Součástí výstavy bude i zábavný koutek, kde si budou moci hrát malí i velcí. Během výstavy budou probíhat přednášky pro školy a širokou veřejnost i kreativní dílny," dodala pracovnice propagace Městského úřadu Litvínov Dáša Wohanková.

Ludmila Škrabáková pracovala Náprstkově muzeu, nyní působí v Oblastním muzeu a galerii v Mostě, kde se věnuje dětem.

UKÁZKA Z FOTOARCHIVU LUDMILY ŠKRABÁKOVÉ: 

008 amazonie051109 male

DSC02918

051

159

019

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru