Ve vlastní šťávě: V soutěžích se chci naučit dovednosti od úspěšných kolegů, říká zlatá kuchařka Hana Budková

Ve vlastní šťávě: V soutěžích se chci naučit dovednosti od úspěšných kolegů, říká zlatá kuchařka Hana Budková

V kuchařském světě existují různá ocenění, žebříčky a průvodce nejlepšími restauracemi, ale také soutěže mezi kuchaři. Jednu z nich v mezinárodním juniorském klání v Rimini vyhrála právě česká mladá kuchařka Hana Budková. S ní jsme na Wavu probrali, jak podobné soutěžení probíhá i k čemu podle ní tato klání slouží.

Hana poprvé soutěžila v rámci střední školy, postupně se díky výhrám posunula i do dalších kol a dalších soutěží. Dnes se účastní klání jako junior a členka Národního kuchařského týmu, který sdružuje podobně nadšené kuchaře. V únoru se vrátila se zlatou medailí z Global Chefs Challenge, kde se jí povedlo vyhrát mezi mladší skupinou kuchařů.

„Je to evropské kolo, v Čechách máme národní kolo, které jsem předtím vyhrála, Gastro Junior… Já jsem se tam dostala skrz školu. Studenti gastronomických škol mají možnost se jich zúčastnit a s pedagogy se na ně připravují.“ Příprava ale spočívá nejen v práci na škole, ale hlavně po ní – díky tomu se přirozeně vyberou studenti, které podobná práce opravdu baví. „Nestačí se připravovat jen ve škole na hodinách vaření, aspoň u mě ne,“ myslí si Budková.

Soutěže mívají různé propozice, podle cílové skupiny i podle toho, kdo je organizuje, vzhledem k tomu, že například studentské jsou často sponzorované a organizované některými z potravinářských koncernů. Kuchaři předem dostanou přibližné propozice, na jejichž základě se mohou připravovat.

Jaký je rozdíl mezi vařením v restauraci a na soutěži? Kde by Hana ráda vařila a na jakých netradičních místech už pracovala? Poslechněte si celý rozhovor.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *