BEZ BYLINEK TO NEJDE: TIPY, JAK JE PĚSTOVAT

BEZ BYLINEK TO NEJDE: TIPY, JAK JE PĚSTOVAT

27.04.2023 Jana Čiháková

Pokud byste se rádi pustili do domácího pěstování, jsou bylinky skvělým odrazovým můstkem. Díky minimálním nárokům na prostor je zvládnete úspěšně vypěstovat i na balkoně nebo okně a můžete si užívat jejich přísun po celý rok. Čím začít?

Určitě se neobejdete bez vhodného substrátu, který by měl být lehký, mít vysokou nasáklivost a dobře tak zásobovat bylinky vodou, aniž by jim uhnívaly kořínky. „Na bylinky jsou nejvhodnější již připravené směsi, které obsahují vyvážené poměry živin a jsou doplněné hnojivem pro rychlejší růst – ideální je bio hnojivo, díky kterému máme jistotu, že si vypěstujeme opravdu kvalitní bylinky,“ doplňuje Lenka Vlčková, specialistka pro dům a zahradu z online supermarketu Košík.cz.

Na bylinky si připravte také vhodné květináčky. Můžete zvolit klasickou keramiku nebo plast, který usnadní manipulaci s bylinkami, a navíc si je můžete barevně sladit třeba s vybavením kuchyně. A pokud jste zahradník-začátečník, oceníte také rozlišovací zápichy, na které si napíšete název bylinky.

NÁKUP SAZENIČEK

Bylinky si můžete vypěstovat samozřejmě rovnou ze semínka – jen počítejte s tím, že na vzrostlou rostlinu si budete muset chvíli počkat. Lepší tak je sáhnout přímo po sazeničkách. Pokud nakupujete v zahradnictví, dejte pozor, abyste si domů nepřinesli sazenice napadené plísní či jinou chorobou a nepřenesli ji i na další rostliny. Sazeničky by měly mít pevné kořeny a listy by neměly být svěšené.

Přinesli jste si domů bylinky na vaření v květináči? Pravděpodobně celou rostlinku nevyužijete. Co se zbytkem? Lístky můžete zamrazit – ideálně formou ledových kostek ve tvořítku, nebo je usušit a uchovávat ve vzduchotěsné nádobě jako běžné sušené bylinky. Rostlinku v květináči je rozhodně škoda nechat zajít. Zkuste jí dopřát přesazení do čerstvého bylinkového substrátu, ve kterém vám vydrží i několik měsíců.

ANI MÁLO ANI MOC

Bylinky obecně nejsou příliš náročné na pěstování, přesto je nemůžete nechat volně bujet bez občasné péče. Potřebují dostatek světla, takže se jim bude dařit spíše na oknech a balkonech orientovaných na východ či západ. Severní strana hrozí nedostatkem svitu a na jižní zase musíte dávat pozor, aby je ostré slunce nespálilo.

Bylinky můžete v květináčích také kombinovat. Vždy však vybírejte druhy, které vyžadují podobnou zálivku. Ladit to bude třeba petrželce, pažitce, koriandru a kopru, které mají rády vlhko, do jiné nádoby pak můžete dát suchomilné středomořské oregano či bazalku.

„Pozor musíme dát na bylinky, které rády expandují a mají rychle rostoucí kořeny. Typickým příkladem je máta, která se dokáže rozrůst do celého květináče a vytlačit jiné bylinky. Proto je vhodné ji pěstovat samostatně,“ doporučuje Lenka Vlčková, specialistka pro dům a zahradu z online supermarketu Košík.cz.

MÁTA I OREGANO

Bez jakých bylinek se v kuchyni neobejdete? Bylinek je nepřeberné množství a v počátečním zápalu můžete nadšeně nakoupit víc sazeniček či semínek, než budete reálně potřebovat. Proto si před nákupem ujasněte, jaké bylinky doma používáte. Je zbytečné pořizovat si koriandr, když ho vaše děti v jídlech nesnášejí, a naopak by bylo chybou zapomenout na pažitku, kterou pravděpodobně doma využije každý.

Pažitka

Dvouletá bylina patří rodem pod česnek. Potřebuje dostatek živin i prostoru na růst a vyhovuje jí písčitá půda.

V kuchyni nabízí mnohostranné využití. Kromě zdobení hotových jídel zvládne dobře dochutit polévky, omáčky i pokrmy z masa.

Petrželka

Dvouletka ocení půdu s dostatkem humusu. Roste pomaleji, s čímž je třeba při výsadbě počítat.

Stejně jako pažitka má mnohostranné využití k dochucení jídel – polévek, omáček či mas. Vynikne jako ozdoba hotových pokrmů.

Máta a meduňka

Tyto bylinky ocení vlhké stanoviště s dostatkem světla, kterého však nesmí být příliš. Je třeba je pravidelně stříhat, protože se rychle rozrůstají.

Aromatické bylinky se hodí k dochucení nápojů, vyniknou také v salátech a jako ozdoba hotových jídel a dezertů.

 

Oregano

Dobromysl ocení lehkou půdu, dostatek světla a tepla. Jedná se o trvalku, takže vám vydrží i několik let.

Vynikne především v italské kuchyni – pestech, omáčkách či těstovinách, ale hodí se i k masu.

 

Rozmarýn

Středomořská bylinka je nenáročná na pěstování, snese i přímé slunce, ale vadí jí průvan.

Její typické aroma dá vyniknout rybám, mořským plodům, grilovaným masům, a hodí se i do bylinkových másel.

Koriandr

Jednoletá bylinka rychle roste a vyžaduje hodně zálivky i slunce. Při pěstování ji můžete kombinovat s dalšími středomořskými druhy bylinek.

V kuchyni vynikne v asijských jídlech, hodí se k rybám a drůbežímu masu.

Bazalka

Jednoletá bylinka miluje slunné stanoviště a má ráda vlhkou půdu.

Využijete ji především v italských jídlech, hodí se i ke grilovaným pokrmům, do polévek a těstovin.

Libeček

Velmi oblíbená bylinka je odolnou trvalkou, a bez problémů zvládne i naši zimu.

V české kuchyni je nedílnou součástí zeleninových polévek, hodí se i k masu a do pomazánek.

PRO ZDRAVÍ

Proč si dát tu trochu práce a pěstovat si vlastní bylinky? Kromě finanční úspory máte díky domácímu pěstování přehled o tom, v jakých podmínkách rostlinka vyrostla. Sami si připravíte vhodnou zeminu, ohlídáte zálivku a máte tak pod palcem kvalitu bylinek. A zapomenout nesmíme ani na pozitivní vliv bylinek na naše zdraví.

Věděli jste, že rozmarýn podporuje krevní oběh a zlepšuje paměť? Oregano zase mírní křeče a má dezinfekční účinky. Pažitka podporuje trávení a je zdrojem vitaminu C, B1 a B2, petrželka pomáhá při chudokrevnosti díky vysokému obsahu železa a je skvělým zdrojem kyseliny listové. Meduňka zase snižuje krevní tlak, působí na bolest hlavy a má uklidňující účinky. Jak říkaly naše babičky – není bylina, aby na něco nebyla.

 

 


Mohlo by vás zajímat

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.