Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Google aktualizoval mapy Mariupolu. Ukrajinský voják našel svůj hořící dům, nechybí ani místa s masovými hroby

Mariupol na Google Maps. foto: Reprofoto

Mapy společnosti Google mají nově aktualizované satelitní (Earth) snímky části Ukrajiny. Na nich je jasně vidět destrukce, jakými tamní města prošla. Nová data jsou například pro Mariupol, část Kyjeva i letiště v Hostomelu.
  15:10

Stopy bombardování jsou vidět na sídlištích, průmyslových halách i v historických centrech včetně divadla v Mariupolu. Z vesmíru se lze podívat i na obří fronty na humanitární pomoc. Satelitní zobrazení má poměrně dobré rozlišení lze přiblížit i na větší detaily.

Například ukrajinský voják pluku Azov Dmytro Kozackij dle GoogleMaps poznal svůj hořící dům. „Poslední týdny byly extrémně smutné. Každý den je nějaké tragické výročí. Dokonce i GoogleMaps dneska přispěl aktualizovanou mapou, na které je vidět můj doutnající dům,“ vyťukal na svůj Twitter jeden z hrdinných obránců města přezdívaný „Orest“.

Mariupol na Google Maps.

Mapy ukazují, jak vážná byla situace v okamžiku focení (nejspíše na začátku letošního roku) a vzhledem k tomu, že část frontové linie má starší snímky, je vidět i rozdíl mezi původním a novým stavem. V mapách lze zobrazit i fotografie, které ukazují především původní stav a vycházejí ze snímků především z června roku 2021.

Lze tak vidět například i Mariupolské činoherní divadlo s nápisem „Děti“, na které Rusové shodili bombu a později budovu zcela zničili, aby zakryly stopy svých činů.

Dle ukrajinských zdrojů není na snímcích k vidění Něvská čtvrť, kterou v březnu letošního roku měl navštívit ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň lze nalézt Novotrojické hřbitovy, kde byly dle poradce mariupolského starosty Petra Andriuščenka objeveny nové sektory, což může ukazovat na další masové hroby. V nich má být dle oficiálních ukrajinských míst zakopáno na 25 tisíc mrtvých.

Autoři: ,

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč