Do Číny se z USA vrátila samice pandy velké, šířily se spekulace o zanedbávání

foto Panda velká Ja Ja v zoo v americkém Memphisu na snímku z 8. dubna 2023.

Peking - Do Číny se dnes vrátila dvaadvacetiletá samice pandy velké Ja Ja, která posledních 20 let žila v zoo v Memphisu na jihu Spojených států. V Číně se před jejím příjezdem virálně šířila videa, která naznačovala, že byla podvyživená a zanedbávaná. Státní televize souběžně vysílala závěry zdravě a vitálně vypadající pandy, kterou země zapůjčila Rusku, uvedla CNN. Pandy Čína dlouhodobě používá jako jeden z nástrojů své diplomacie.

Fotogalerie

Šíření videí s údajně týranou pandou v Číně pokračovalo navzdory zveřejněným závěrům, ke kterým dospěl vědecký tým z USA a Číny, podle kterých Ja Ja trpí genetickým onemocněním kůže. Memphiská zoo navíc upozornila, že nemoc nesnižuje kvalitu života zvířete.

Podle čínských médií Ja Ju čeká po 16hodinovém letu karanténa a poté bude dopravena do rodného Pekingu.

Letos v únoru náhle uhynul její společník, 24letý samec pandy velké Le Le, který měl nemocné srdce, což vedlo k obvinění ze špatného zacházení ze strany skupin na ochranu zvířat. Jeho pozůstatky byly do Číny navráceny spolu s Ja Jou. Podle CNN se pandy běžně dožívají 30 let.

V internetových diskusích o zacházení s pandami lidé odkazovali na zhoršující se vztahy mezi Čínou a USA. Čínské ministerstvo zahraničí ve středu nicméně uvedlo, že o pandy bylo v memphiské zoo dobře postaráno. Dodalo, že Peking je připraven pokračovat ve spolupráci se zahraničními partnery, včetně Spojených států, a podílet se tak na ochraně ohrožených druhů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď