Fast hiking:⁠ rychleji, dál a nalehko

Fast hiking:⁠ rychleji, dál a nalehko

V posledních letech se začíná objevovat stále populárnější směr turistiky – fast hiking. Jak s ním začít a jaké si vyžaduje vybavení? To se dozvíte v článku od Kuby Slováka, pro kterého převýšení přes 3000 m na 52 kilometrů není vůbec žádný problém!

Existuje mnoho způsobů, jak být v horách aktivní. Trekking s batohem, horský běh nebo horolezectví jsou jen zlomkem toho, jak můžete maximálně využít čas strávený v horách. Ale co když vás klasická turistika nudí, ale na trailový běh nemáte zrovna dobrou kondici? Ideálním řešením pro vás může být právě fast hiking. 

Fast hiking je sport, který se zrodil v 90. letech v USA. Jde o aktivitu, která spočívá v rychlejší chůzi, než je tempo klasického hiku, ale naopak je méně intenzivní a namáhavý než trailový běh. Cílem již není překonat daný terén, ale zvládnout trasu co nejrychleji nebo naopak dojít co nejdále za daný čas. Můžete tak objevovat nová místa a přitom překonávat svoje limity. Fast hiking se typicky provozuje v horách s převýšením cca od 500 m, většinou půl dne až celý den, záleží jen na vás. 

Jak začít?

Jednoduše! Jakmile budete příště v horách, zkuste pomalu zvyšovat tempo a nedávejte si na začátek velké cíle. Nejprve změňte přístup v hlavě, přepněte na trochu jiný způsob vnímání hor. Fast hiking pak může být opravdu zajímavý, zvlášť když máte méně času, ale chcete vidět více výhledů. Pro začátek se vyplatí volit kratší trasy, abyste si vybudovali kondici, otestovali vybavení, oblečení a optimalizovali svou výbavu. Pak si můžete klást další, stále náročnější cíle. V praxi to vypadá tak, že chodíte danou trasu stále rychleji, pak přidáváte kilometry či převýšení navíc, volíte náročnější trasy a odlehčujete svou výbavu. 

Specifické produkty –⁠ fast & light

Na rozdíl od tradiční turistické výbavy je vybavení pro fast hiking ultimátně lehké a prodyšné, počínaje botami. Obuv by měla kombinovat hlavně stabilitu a nízkou hmotnost. Rychlý a přesný systém utahování by neměl chybět, protože vám musí zafixovat nohu, držet patu na svém místě a zamezit tomu, abyste při delších a prudších sestupech nenarážely prsty do špičky bot. Boty s dobrou trakcí a přilnavostí oceníte hlavně při prudkých stoupáních či klesáních. Mezi poslední důležité parametry patří také flexibilita, která podporuje přirozený pohyb nohy, a ochrana prstů proti okopu. Doporučuji také kvalitní vložky a ponožky, jež zabraňují vzniku puchýřů. 

Co se týče batohů, pak zvolte lehký batoh s dobrým odvětráváním a objemem pod 25 litrů. Na fast hiking s sebou neberte zbytečnosti, každý gram se počítá! Batohy na fast hiking jsou kromě již zmíněné nízké hmotnosti také speciálně tvarované, aby pěkně seděly na zádech a během túry ,,neposkakovaly”. Výhodou je pak kapsa s hydrovakem, abyste mohli hasit žízeň, aniž byste museli zastavovat. 

Značka Quechua představuje specializované vybavení pro fast hiking: řadu FH 500 pro méně náročné uživatele a specializovanou řadu FH 900 pro opravdové fajnšmekry.
Značka Quechua představuje specializované vybavení pro fast hiking: řadu FH 500 pro méně náročné uživatele a specializovanou řadu FH 900 pro opravdové fajnšmekry.

Určitě nezapomeňte na lehkou a prodyšnou bundu, která vás ochrání před deštěm či větrem. Správně zvolené vybavení potažmo oblečení vám fast hiking nejen zpříjemní, ale také vám pomůže dosáhnout lepších výsledků. Pokud sháníte vybavení disponující právě prodyšností, odolností a lehkostí, pak se můžete podívat na kolekci fast hikingu, kterou navrhla značka Quechua ve vývojovém centru pod Mont Blancem. Řada FH 500 je nejlepší volbou pro hikery, kteří s fast hikingem začínají a chtějí vybavení za rozumnou cenu, zato řada FH 900 představuje už opravdu specializované vybavení. Celou nabídku vybavení na fast hiking najdeš na decathlon.cz.

Vybavení na fast hiking

Turistická ultra lehká bunda FH 900 

Voděodolná hybridní ultra lehká bunda vhodná pro milovníky fast hikingu. Bunda váží pouhých 180 g, ale zároveň vás ochrání před jemným nebo mírným deštěm a větrem. Má nepromokavou 2,5 vrstvou membránu a dobře odvětrává. Dostupná v dámské i pánské variantě.

Cena: 1 999 Kč

Turistické ultra lehké boty FH 900 

Boty pro milovníky fast hikingu nabízí nejlepší kompromis mezi nízkou hmotností (370 g, vel. 42), přilnavostí a odolnými materiály. Dobře zpevňují nohu, mají “komín” bránící vnikání kamínků, špičku odolnou  proti okopu a rychlé šněrování s kapsičkou na tkaničky. Dostupné ve 3 barevných variantách.

Cena: 2 299 Kč

Turistický batoh FH 900 14 + 5 l

Ultra lehký batoh s nastavitelným objemem 14–19 l váží pouze 350 g. Umožňuje přesné nastavení díky několika popruhům, a drží tak skvěle na zádech. Součástí batohu je i 2l hydrovak a záchranná píšťalka. 

Cena: 1 299 Kč

decathlon-logo

S pobočkami v téměř 60 zemích světa je Decathlon největším světovým prodejcem sportovního zboží. V Česku najdeme 25 prodejen Decathlon. Jejich heslem je dělat sport dostupnější.

Další vybavení na fast hiking vybírej na webu www.decathlon.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: