„Tvůj kostým taky není špatný. Ovšem kdybych se já převlékla za starou pannu, netvářila bych se tak kysele.” Jedna z nejlepších hlášek, která ve filmu Pravá blondýnka z roku 2001 zazněla. Dnes už si jen těžko představíme, že by zosobněné ženství Elle Woods ztvárnil někdo jiný než Reese Witherspoon. Přesto se tak mohlo stát, kdyby Christina Applegate o roli tehdy projevila zájem. Nebyla ani na castingu, protože jí postava připadala až příliš podobná té, kterou hrála deset let v seriálu Ženatý se závazky. Jako hlavní představitelka byla zvažovaná i Tori Spelling.

Těhotná nebo po porodu

Role však naštěstí padla do rukou Reese, ale byla to výzva. Když poprvé hrála Elle, byla totiž čerstvě po porodu. Dcera Ava se herečce narodila v jejích třiadvaceti letech. Hodně jí tehdy s péčí o kojence pomohl bývalý manžel Ryan Phillippe, přesto za sebou na place měla několik bezesných nocí.

Zdroj: Youtube

Během natáčení Pravé blondýnky 2, která vznikla o dva roky později, byla Reese pro změnu těhotná. I z toho důvodu se tisková konference k filmu tehdy konala v Londýně místo Los Angeles, herečka v pátém měsíci tam zrovna natáčela snímek Jarmark marnosti. Když nemůže Mohamed k hoře…

Plodná léta to pro herečku byla doslova a do písmene - v osobní i pracovní rovině. Z toho důvodu jsou například v druhém díle všechny její účesy ve skutečnosti paruky, protože kvůli natáčení filmu Holka na roztrhání byla ostříhaná.

Oblečení jí zůstalo

Kromě toho, že ve filmu Pravá blondýnka vystřídala Elle Woods čtyřicet různých účesů (schválně si to příště spočítejte), měla ve smlouvě uvedené, že si může nechat všechny kostýmy, kterých bylo sečteno podtrženo šedesát! A i po všech těch letech je stále oblékne. Část z nich si vyzkoušela na videu k patnáctému výročí filmu.

Pokud by vás zajímal její šatník pod lupou, tak ten ukázala hned v prvním díle v pořadu Proměna domácnosti: Vysněné bydlení, který najdete na Netflixu. Duo Home Edit dostalo od Reese Witherspoon za úkol všechny její slavné filmové a televizní kostýmy vystavit a uložit jaksepatří.

Čtyřnohý kamarád

Kromě růžové a vytříbeného stylu k Elle neodmyslitelně patřil i její pejsek Bruiser, v českém dabingu Rambo. Čivava, která ho ztvárnila, se však ve skutečnosti jmenovala Moonie a dožila se úctyhodných osmnácti let. Zemřela 10. března 2016.

V pokračování filmu sehrál Bruiser velmi zásadní roli, kdy se blond právnička stala odhodlanou bojovnicí za práva zvířat. Kvůli tomu byl módní návrhář Jimmy Choo požádán, aby pro film navrhnul všechny páry bot ze syntetických materiálů. Nesměly být z kůže, aby byly v souladu s hlavní zápletkou. V jednom z pozdějších rozhovorů se Reese svěřila, že si všech 77 párů bot nechala (a Carrie Bradshaw se právě teď třese vzrušením!), ale kromě filmu a vzpomínání po letech se jich nikdy ani nedotkla.

Elle Woods inspiruje

Se ztělesněním své dodnes nejikoničtější role si Reese Witherspoon dala hodně práce. Trávila co nejvíc času v Beverly Hills, aby nacítila manýry a chování kalifornské dívky a během příprav se setkávala se skutečnými členkami sesterstva. Nebylo hned automaticky jasné, že právě růžová barva bude pro blondýnku s malým psíkem charakteristická, ale poté, co spolu s kostýmní výtvarnicí navštívily jeden ze spolků, bylo to tam. Musí to být růžová. Role jí sedla se vším všudy a svědčí o tom i fakt, že po filmu herečku několik žen kontaktovalo s tím, že je Elle Woods inspirovala a odhodlaly se ke studiu práv jen díky ní.

Nestárnoucí hlášky a scénky

Hláška, kterou jsem zmínila hned na začátku, není zdaleka jediná, která ve scénáři padne. Mnohé z nich za ty roky skoro až zlidověly. Jako třeba: „Ten, kdo řekl, že oranžová nahradí růžovou, byl vážně narušený.” Nebo: „Myslím, že to neudělala. Lidi co cvičí, jsou v pohodě. Díky endorfinům. Kdy jste v pohodě, nestřílíte manžela.”

A teď zalovte v paměti, kdo aspoň jednou s kamarádkami v opilosti nezkoušel legendární ”předklon a vztyk”. Vlastně ona ta scéna, jak se Jennifer Coolidge velmi specifickým pohybem snaží zapůsobit na poslíčka, vznikla právě díky tomu, že se scenáristky Karen McCullah a Kirsten Smith spolu opily v baru a tam se celý ten slavný pohyb zrodil.

Přestože bylo druhé pokračování Pravé blondýnky časopisem Entertainment Weekly označené za 25. nejhorší pokračování, které kdy bylo natočené, jedná se o poklad, a i když už v to mnozí přestávají doufat, máme se prý těšit na třetí díl, který se už pár let odkládá. Ale jak by řekla Elle Woods: „Jednou jsem byla v porotě o nejhezčí pánskej zadek. Věřte mi, já zvládnu všechno.” Už 1.května si můžete Elle Woods pustit na Netflixu.

Zdroj: iGlanc.cz, ČSFD, Insider

Související články