• Fashion News  • Ohlédnutí za MBPFW: MICHAEL KOVACIK, TUL, UTB, PAVOL DENDIS

Ohlédnutí za MBPFW: MICHAEL KOVACIK, TUL, UTB, PAVOL DENDIS

Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se letos konal v pražské Chuchli, je už nějaký ten pátek za námi. Pojďme se však společně ohlédnout za přehlídkami prvního a druhého dne, které přináší svěží pohled na pánský i dámský oděv. Inspirujte se u dvou slovenských designérských stálic i nových talentů z místních univerzit. Unisexové sako, dlouhé šaty z jemných materiálů a velkou kabelku si dáváme na náš wishlist. Necháte se také zlákat k pořízení nového kousku do svého šatníku?

MICHAEL KOVACIK BY ERSTE PREMIER

Závěrečnou přehlídku prvního přehlídkového dne si nemohli nechat ujít jak celebrity, tak influenceři, módní redaktoři a všichni obdivovatelé návrhářského talentu Michaela Kováčika. Slovenský návrhář poslal na molo modelky a modely v dokonale střižených kouscích, saka s výraznými rameny, oversized košile a kalhoty doplněné o sukně stírají rozdíly mezi pánským a dámským oděvem a vyjadřují sebevědomí i sílu jejich nositele. Téma power dressingu je u tohoto slovenského návrháře stále aktuální, stejně jako to, že jeho modely přináší svému nositeli naprosté pohodlí a pořádnou dávku sexappelu. Oděvy volných a promyšlených střihů látky v neutrální barevné paletě nás zkrátka vždy oslní a dodají každodennímu šatníku ty správné grády. Černé, šedé a béžové kousky tentokrát doplnil Kovačik o sexy rudou a výrazné doplňky v podobě velkých náušnic a obrovských minimalistických tašek. Osvěžíte svůj kancelářský outfit nebo vyrazíte na divoký večírek?

Studentské kolekce TUL a UTB

V rámci týdne módy již tradičně předvedli svůj talent i studenti univerzit. Druhý přehlídkový den ve dvě hodiny jsme tak mohli obdivovat fantazii i um studentů z Technické univerzity v Liberci a Ateliéru designu oděvu Univerzity Tomáše Bati. Na studentských přehlídkách nás vždy baví, že nejsou svazovány žádnými trendy či konvencemi. Naše školy podporují ve studentech jejich fantazii a učí je, jak nejrůznějšími řemeslnými technikami vyjádřit svoji myšlenku prostřednictvím oděvu. Oblečení totiž není jen prostředkem k zahalení těla do trendových střihů a barev, ale především je nástrojem, za pomoci kterého lze vymezit svůj postoj k současnému světu i důvodem k zamyšlením nad odkazy minulosti. Studenti z TUL tak poslali na molo modely inspirované rostlinnou říší i severskou mytologií, mezi kterými vynikaly především oděvy vzniklé technikami sítotisku či pletené kousky. Nechyběly však ani moderní barvy, transparentnost i dokonalé vrstvení. Studenti Univerzity Tomáše Bati hledali inspiraci v minulosti, tradicích a rodinných odkazech. Modely vycházely ze vzpomínek jejich rodin na sametovou revoluci či účinkování ve varieté a reflektovaly odkazy, které zanechali jejich předci. Další dvě kolekce studentů se snažily poukázat na problematiku přistěhovalectví či špatnou schopnost vidět určité barvy při barvosleposti. Studentské přehlídky nás vždy milé překvapí a nutí k zamyšlení, někdy i zažehnou touhu po vlastní tvorbě bez omezení okolními trendy a tržní poptávkou.

PAVOL DENDIS BY ERSTE PREMIER

Druhý přehlídkový den svoji kolekci představil další slovenský návrhář Pavol Dendis. Kolekce nazvaná Core vychází z pánských střihů a zahrnuje černé i bílé modely oživené o sexy zvířecí vzory a je z velké části vytvořena z dead-stock materiálů. Bratislavský návrhář předvedl kolekci zahrnující kraťasy doplněné o dlouhé kabáty, lehké splývavé sukně a šaty nařasené pod pasem. Ty doplnil o projmutá unisexová delší i krátká saka s výraznými či vzorovanými klopami. Designér modely ozvláštnil o zajímavé detaily v podobě šňůrek či pásků na stahování, úpravu i oživení outfitu. Právě tyto detaily dodávají kolekci pohodový a moderní nádech. Pokud obléknete sukni se sexy zvířecím potiskem a černé sako s výraznými rameny, budete se cítit jako bohyně.  

Zdroj fotografií: MBPFW, @petrvagner