Peníze jsou teď drahé. Na nové bydlení je lepší si počkat

27. duben 2023

Vzít si hypotéku na vysněné bydlení, nebo to raději odložit? Je stále zájem o drahé byty a domy? A jak to aktuálně vypadá na trhu s nemovitostmi? Současnou situaci na Pardubicku se pokusil zmapovat finanční poradce Radim Frolík.

„Máme dražší peníze, než jsme byli zvyklí v posledních pěti letech. Úroková sazba se pohybuje okolo šesti procent. Pokud si tedy vezmete hypotéku na jeden milion korun na 30 let, zaplatíte měsíčně kolem šesti tisíc korun. A počítejme dál.

V Pardubicích se účtuje nájem v průměru 230 Kč za m2, to znamená, že za 75metrový byt zaplatíte nájem kolem 17 tisíc měsíčně bez energií. Pokud byste si takový byt chtěli koupit, tak za 1 m2 zaplatíte 66 000 Kč. To znamená, že za větší dva plus jedna nebo menší tři plus jedna zaplatíte  4 900 000 tisíc korun. Pokud byste si vzali na tuto částku hypotéku, museli byste splácet měsíčně 30 000 Kč. Jasně z toho vychází, že nájem je momentálně podstatně levnější než splácení hypotéky,“ vysvětluje Radim Frolík.

Prohlídka bytu

Neznamená to ale, že by se rodina se dvěma dětmi měla tísnit několik dalších let v jedna plus jedna. Někteří mladí lidé mají možnost využít tzv. startovací byty. Během tří let, kdy platí jen minimální nájem, mají možnost si spořit na nové bydlení a našetřenou částku potom kombinovat s hypotékou. „Pokud vás ale nic vyloženě nehoní, počkal bych,“ míní poradce.

Co jsou startovací byty a jak mohou pomoct mladým lidem? Poslechněte si v audiu pořadu.

Spustit audio

Související