Výstava na Kozlu o císaři Rudolfovi II. ukazuje i bizarní vycpaniny zvířat

  8:04
Císař Rudolf II., který vládl na přelomu 16. a 17. století, měl k Čechám velmi blízko. Svůj dvůr měl v Praze. A jako jediný panovník v dějinách si na čas, ze strachu před morovou nákazou, udělal sídelní místo z Plzně. Tuto slavnou, byť kontroverzní, osobnost připomíná unikátní multimediální výstava Rudolf II. ožívá, která bude otevřena do 18. června v jízdárně zámku Kozel.

„Návštěvníci se dozvědí důležitá i méně známá fakta, například o komplikovaném vztahu císaře Rudolfa s bratrem Matyášem, o jeho potenciálních nevěstách i oficiálních milenkách nebo o nemanželském synovi, který v Českém Krumlově zavraždil dívku,“ zve kastelán Jan Polívka.

Výstava podle něho využívá ve velké míře moderní prvky prezentace. „Na úvod je tam videomapping, kdy hologram Rudolfa II. provede návštěvníky jeho životem. Nechybí alchymistická dílna, která využívá zpětnou projekci. Zařazena je i holografická projekce všech korunovačních klenotů, které měl pravomoc používat,“ podotýká kastelán.

Zajímavostí je, že do role digitálně oživeného Rudolfa II., který přibližuje jak své málo známé mládí a cestu za vzděláním do Španělska, tak i unikátní sbírky, se ujal Jiří Werich Petrášek, syn Jana Wericha, který si svérázného císaře zahrál v oblíbeném filmu Císařův pekař – Pekařův císař.

Atraktivní podívanou nabízí i takzvaný kabinet kuriozit, který prostřednictvím replik ukazuje, jak vypadala sbírka šlechtice Rudolfovy doby. Spatřit tu je možné polodrahokamy, drahokamy, korály nebo mušle a lastury. Zařazeny jsou však i poněkud bizarní vycpaniny zvířat oblečených do různých oblečků a prezentujících dvořany.

Kuna jako hraběnka, bažant jako kardinál

Některé měl Rudolf v oblibě, těm dopřál krásné oblečení, z některých si dělal dobrý den. K vidění je vycpaný kohout v oděvu generála, bažant jako kardinál, kočka v šatu baronky a kuna jako hraběnka. Císař nešetřil ani hradní personál. Vystavena je tak husa v šatech kuchařky a kačeři coby komorníci.

Výstava vznikla loni k výročím Rudolfova narození a úmrtí a nabízí zábavu i poučení pro všechny věkové kategorie. Na Kozlu se zabydlí do poloviny června. O prázdninách ji nahradí expozice o největších záhadách a tajemstvích lidských dějin.

„V obou případech tak pokračujeme v tradici větších výstav v jízdárně. Ty zařazujeme i s ohledem na to, že reinstalace prohlídkové trasy na Kozlu je v přípravě. Jejich prostřednictvím se snažíme k nám přilákat i návštěvníky, kteří běžně procházejí jen naším parkem,“ dodává Polívka.