Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren Mustang je nezvyklé spojení osmdesátých let, nyní se prodává téměř netknutý

Dominik Kovář
Diskuze (0)

V roce 1980 vzniklo pouze 10 kusů tohoto unikátu.

Nejméně očekávaným spojením z 80. let minulého století je dost možná spolupráce McLarenu s Fordem při tvorbě vozu Ford McLaren Mustang SVP M81. Toho se plánovalo vyrobit na 250 kusů, nízký zájem veřejnosti ale konečné číslo srazil na pouhých 10 kusů, což z něj v dnešní době dělá velmi vzácný exemplář. 

Pod kapotu se kvůli tehdejší palivové krizi vměstnal turbem přeplňovaný 2,3litrový čtyřválec Lima OHC, který u McLaren Mustangu posílil ze 133 na 177 koní a točivý moment vyrostl na 210 Nm při 3000 otáčkách za minutu. Se čtyřstupňovým manuálním řazením byl McLaren Mustang schopen zrychlit z 0 na stovku za 9,7 sekundy.

Video se připravuje ...

Zatímco motor si vzal na starost britský McLaren, o podvozek se postaral Ford. Křížený Mustang dostal upravené stabilizátory a nastavitelné tlumiče i odpružení Koni. Konkrétní kus má za svůj život najeto pouze 895 kilometrů. Už se ani trochu nedivíme tomu, že vypadá jako nový.

Mustang již na první pohled upoutá kombinací zářivě oranžové a šedé barvy exteriéru s nápisem McLaren Mustang na dveřích. V přední masce narozdíl od klasického Mustangu chybí mřížka chladiče, má širší blatníky, sklolaminátovou kapotu a patnáctipalcová kola BBS obuta do pneumatik Cooper Cobra.

Video se připravuje ...

V interiéru dělal McLaren Mustang dojem černými závodními sedadly Recaro a volantem Racemark. Ve voze se dále nachází ochranná klec, přístrojové budíky Stewart Warner a plaketa na palubní desce s číslem vozu.

V době výroby stál Ford McLaren Mustang SVP M81 kolem 25 tisíc dolarů, čímž před více než 40 lety mnoho zákazníků neoslovil. U tohoto exempláře se očekává, že by jeho prodejní cena mohla vyrůst až ke 100 tisícům dolarů (2,1 milionů korun).

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme