V bistrech se dnes dají kromě dobré kávy a pečiva pořídit také obrazy, speciální pivo nebo krásná knížka, hraje tu příjemná hudba a sedí se na zajímavém nábytku. Jedno takové multidisciplinární místo se před nedávnem překvapivě zrodilo v Litoměřicích.

Manželé Doubravovi tu otevřeli Breadfit – kavárnu, pekárnu a cykloklub v jednom, který mění zažité představy o tom, jak může vypadat podnik na malém městě. 

Najít bistro s výběrovou kávou už nebývá obtížným úkolem ve velkých ani na menších městech. To ale ještě donedávna neplatilo o Litoměřicích, kterým podobný prostor scházel. „Chtěli jsme vytvořit kavárnu a pekárnu, ale i místo, kde se budou místní scházet a kolem kterého vytvoříme komunitu,“ říká zakladatel Breadfit Lukáš Doubrava.

S manželkou Denisou si vysnili bistro, do kterého zajdete s kamarády po práci nebo po výšlapu na kole. „Sami rádi běháme a jsme nadšenými cyklisty, chtěli jsme do Breadfit natáhnout podobně smýšlející lidi a vytvořit podhoubí pro další přátelství nebo jiné spolupráce.“

Sám Breadfit čerpá z dlouholetých kontaktů – kávu mají od spřízněných Candy Cane, obrazy od Davida Krňanského a ve spojení s Repete Cycles navrhli dokonce jedinečnou edici bicyklového rámu, který teď visí na menu spolu s espressem nebo cappuccinem. Každý pátek po práci navíc provozují volnočasový klub – střídá se cyklistická skupina Take my Bread away se skupinovým běháním Fantasticky fit. 

Kromě něj na lístku najdete také ikonickou cyklistickou čepici Asphalt, kyselé pivo od táborské značky Obora nebo knížku Cabin Porn, kvůli které se k nim obávají na návštěvu chodit místní senioři.

„Na začátku jsme si mysleli, že budeme mít spíš bistro. Nakoupíte si u nás pečivo, k tomu si dáte kafe a prohodíte pár vět s baristou, případně se podíváte na pár drobností od spřízněných autorů a půjdete zas o dům dál. Po roce fungování jsme tento koncept ale museli přehodnotit a snažíme se teď místním vycházet víc vstříc. Proto si u nás dnes i sednete, zavádíme nově také sobotní provoz a pracujeme na nabídce snídaní,“ vysvětluje Lukáš Doubrava.

I když patří k menším, s prostorem se za poslední rok naučili pracovat. „Začínali jsme na čtyřech místech a odběru s sebou, teď se k nám už vejde i deset lidí na sezení, přičemž náš absolutní strop je tucet návštěvníků.“

Za barem většinu času najdete některého z pražských chatařů, kteří mají v okolí víkendové bydlení a chodí si do Breadfit odpočinout a vypomoct kamarádům. Ten, kdo ale v podniku vidět moc není, a přitom stojí minimálně za jednou jeho polovinou, je Lukášova manželka Denisa, která většinu dne stráví v zázemí přípravou pečiva.

Motivací pro provozování podniku na malém městě se pro původní profesí učitelku totiž stala hlavně její láska ke kvasu. Tak dlouho připravovala těsta a pekla, až si vysnila své výrobky i prodávat. Vytvořila koncept pečiva, které by mohlo fungovat i v Litoměřicích a spojila se s odbornicí na slovo vzatou – Julianou Fischerovou alias Maškrtnicí. „Konzultace s Maškrtnicí mi nestále rozšiřují horizonty toho, co je ještě možné z kvasu vytvořit a jak,“ říká ke spolupráci Denisa. 

Lukáš se zase vrhl na interiér. Bez jakékoli dřívější zkušenosti ho intuitivně vymyslel a nechal vyrobit jen na základě toho, co za posledních dvacet let nakoukal při cestách do zahraničí, ale i do práce. „Pracuji pro firmu v Praze a tak jsem de facto celý týden v hlavním městě a pozoruji, jak tu kavárny vznikají a zase zanikají. Přišlo mi, že existuje jen pár trendů, které se v podnicích opakují stále dokola a chtěl jsem pro Breadfit vymyslet něco méně obvyklého. A tak vznikl nápad na pult s podnoží, která kombinuje zářivě žlutou a zrcadlovou plochu,“ vypráví s přirozenou samozřejmostí.

Výrazný solitér stačilo doplnit vázami od studia Dechem, lustry od Gubi a dalším drobným vybavením od populárních dánských HAY a byl na světě konceptuální podnik, na který byste narazili spíš v kodaňských uličkách než ve dvacetitisícových Litoměřicích. 

Spolu s malířem Davidem Krňanským Doubravovi právě připravují neobvyklý snídaňový pop-up SUPR / Bread & Friends / Snídaně, co snídáš rád, z něhož vzejdou recepty pro stálé snídaňové menu.

Krňanský patří na výtvarné scéně k již etablovaným mladým autorům, kterým odborníci předpovídají velkou budoucnost. Tvoří střídavě mezi Prahou a Athénami, kde většinu roku žije. Krom snídaní bude k vidění jeho aktuální tvorba a to jak malby z kolekce Sneakers (po které je dokonce pojmenovaný i jeden z chlebů v nabídce – AirMax), tak i unikátní silniční kolo Troll With LoL, které pod záštitou Breadfit vzniklo ve spolupráci s Repete Cycles. 

Teď už jen naplánovat výlet: do diářů si zapište datum neděle 7. května a vyrazte do Litoměřic. Umělecky pojaté snídaně budou v Breadfit servírovat od devíti do jedné hodiny a od půl třetí zvou i 75 kilometrů dlouhou cyklojízdu Take My Bread Away Ride po Českém středohoří. Nacpat si břicho lepkem, oči nasytit uměním a zároveň být fit, jak geniální kombinace.