Šachový svět zná jméno 17. mistra světa

Ve dnech 7. 4.-1. 5. 2023 se v kazachstánské Astaně odehrál zápas o titul mistra světa v klasickém šachu. Během posledních týdnů jsme vás informovali o průběhu tohoto vrcholného klání. Nyní se vrhněme na závěr turnaje.

Mnozí fanoušci, jež fandili Ianu Nepomniachtchimu, si pomalu k závěrečným kolům mnuli ruce. „Nepo“ měl totiž po 11. partii náskok ve skóre 6:5. Na Ding Lirena tak pomalu ale jistě padal čím dál větší tlak. Reprezentant Číny v následné dvanácté partii hrál tvrdě na výhru bílými figurami. Po velkých komplikacích a hrubé chybě Nepomniachtchiho, kterému se dařilo dominovat v partii, se Dingovi povedl zkorigovat stav utkání na 6:6.

 

Ian Nepomniachtchi a Ding Liren

Zdroj: FIDE

 

Celý svět napjatě čekal, jak se ke smolnému konci 12. partie postaví „Nepo“ a zda ho tyto nepříjemnosti vyvedou z míry. Ve 13. a 14. kole se špičkoví velmistři, po menších bojích za šachovnicí, shodli na remízách.

Jelikož byl celkový stav mistrovství 7:7, nezbývalo než rozhodnout vítěze přes systém tie-break. Na poslední dubnový den byly naplánované 4 partie v rapid tempu. Po „přestřelkách“ v prvních třech kolech nebylo známo lepšího hráče, 1,5:1,5. Pak ale přišla závěrečná partie, kdy „Nepo“ měl výhodu v podobě bílých figur. Ding Liren však zvládl odvracet hrozby soupeře a i díky někdy neobvyklým tahům kladl na bílou pozici nemalý tlak. Černé figury získaly na síle, když si Ding vytvořil dva volné pěšce na dámském křídle. Ian nedokázal udržet svou pozici a čínský velmistr mohl, ač sám nevěře, slavit.

 

17. mistr světa v klasickém šachu, Ding Liren

Foto: Stev Bonhage – FIDE

 

Ding Liren „napsal“ další část šachových dějin a stal se tak 17. mistrem světa v historii klasického šachu! Gratulujeme!

Více informací i s analýzami partií naleznete zde.