Čínské filmy zanechávají trvalou stopu na mezinárodních filmových akcích

V roce 1988 vzbudil celosvětovou pozornost film Rudé pole (Red Sorghum), když získal cenu Zlatého medvěda na 38. Berlínském filmovém festivalu. Bylo to poprvé, co čínský film získal hlavní cenu na jednom z nejznámějších filmových festivalů na světě.

Film založený na stejnojmenném románu čínského nositele Nobelovy ceny za literaturu Mo Jena se zaměřuje na život Jiu’er, mladé ženy, která spolu s dalším protagonistou filmu, Jü Čan-ao, vede podnik na výrobu alkoholu z čiroku.

Film Rudé pole, který pochází z produkce Filmového studia v Si’anu, znamenal začátek režisérské kariéry Čang I-mou a debut světově proslulé herečky Kung Li, a vydláždil cestu čínským filmařům ke skutečnému vstupu na světovou scénu.

V následujícím roce získal film Město smutku režiséra Chou Siao-siena cenu Zlatého lva na Benátském filmovém festivalu.

Film Sbohem, má konkubíno režiséra Chen Kaige získal v roce 1993 cenu Zlatá palma, nejvyšší ocenění na Filmovém festivalu v Cannes. Je to stále jediný čínský film, který získal tuto cenu.

Film Sbohem, má konkubíno, s Lesliem Cheungem, Kung Li a Čang Feng-i v hlavních rolích, se odehrává v Číně 20. století, kdy se dva chlapci setkají na operní škole v Pekingu. Následně budují celoživotní přátelství a film se zabývá tématy jako přátelství, láska, sny a některými naléhavými společenskými otázkami doby.

FOTO – CRI
FOTO – CRI

Čínská kinematografie zaznamenala další vzestup v letech kolem roku 2000

Hit bojových umění Tygr a drak se dostal do středu pozornosti, když získal čtyři ocenění z deseti nominací na 73. udělování cen Oscar. Byl to také první čínský film, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Film, který režíroval Ang Lee, je adaptace stejnojmenného čínského románu Wang Dulu ze 40. let. Tento dobrodružný film plný bojového umění zasazený ve starověké Číně s Chow Yun-fatem, Michelle Yeoh a Čang C‘-i v hlavních rolích hrál významnou roli při propagaci čínské kultury divákům po celém světě.

Filmoví fanoušci si nyní mohou vychutnat mnoho mistrovských děl, která podtrhují kreativitu čínských filmařů a výrazný rozvoj čínského filmového průmyslu, a to jak na Mezinárodním filmovém festivalu v Pekingu, tak i mimo něj.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy