Říčku Polečnici v Českém Krumlově zkrotí opatření proti velké vodě

  8:54
Když se říčka Polečnice v Českém Krumlově rozvodní, páchá v okolí škody. Do dvou let má být problém vyřešený. To ale neplatí o několika dalších místech na tocích Malše či Vltavy, kde i dvě dekády po ničivých záplavách chybí zábrany.

Rozvodněná Polečnice v Českém Krumlově (31. května 2016) | foto: Marek Podhora, MAFRA

Před více než 20 lety zaplavila jihočeská města tisíciletá voda. Povodí Vltavy od té doby investovalo do zlepšení protipovodňové ochrany miliardy korun.

Stále jsou ale místa, kde řeky dál ohrožují lidské životy i majetek. To je případ Českého Krumlova, kde zdánlivě nenápadná Polečnice na protipovodňová opatření stále čeká, a pravidelně tak místním obyvatelům komplikuje život.

„Voda se tu z koryta vylévá opravdu často, tak jednou za tři roky. Spláchne to nás i nedaleký penzion,“ vypráví Pavel Fučík, jednatel Tenis centra Český Krumlov, které říčka obtéká.

Dodává, že každá menší povodeň odnese z kurtů antuku a nadělá škodu kolem čtvrt milionu korun. I proto se klub na své vlastní náklady rozhodl navýšit a zpevnit ochranný val, který stojí mezi sportovním areálem a Polečnicí.

Podobné útrapy by klubu i ostatním obyvatelům města mohly konečně ustat. Vedení města si zadalo u společnosti Sweco zpracování studie, která má ověřit proveditelnost protipovodňových opatření proti padesátileté vodě.

U řeky Malše i Polečnice na jihu Čech dál chybí ochrana proti velké vodě

„Do zpracování studie se zapojí místní, podnikatelé i Povodí Vltavy. Proto věřím, že až bude hotová, nebude nic bránit tomu se podle ní řídit. Opatření tak snad zvládneme vybudovat do dvou let,“ říká starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO) s tím, že studii by měla společnost zpracovat za osm měsíců.

Přestože městem protéká i mnohem větší Vltava, hrozí podle starosty od Polečnice, což je jen 32 kilometrů dlouhý tok, větší nebezpečí. Proto je nutné říčku pramenící ve vojenském újezdu Boletice zabezpečit, aby nepáchala další škody.

Za mnoholeté zpoždění při řešení protipovodňové ochrany může u Polečnice letitý spor mezi městem, Povodím Vltavy a Památkářskou obcí českokrumlovskou.

Té se nelíbila plánovaná demolice barokního mostu, který stojí kousek od zmiňovaného tenisového areálu, a nyní po něm vede cyklostezka. Původně měl ustoupit opatřením proti stoleté vodě, ale nová řešení navržená v připravované studii by měla počítat s jeho záchranou.

U Malše staví pytle s pískem

Český Krumlov ale není jediným jihočeským městem, kde se zabezpečení řek táhne roky. Podobná situace je v krajském městě. Budějovice v případě velké vody mohou podél koryta Vltavy umístit mobilní stěnu od Dlouhého mostu až po Strakonickou, která ochrání Pražské předměstí. Na řece Malši ale podobná opatření chybí a stále se tam počítá s pytlováním písku.

„Od plánovaných úprav, které chtělo město na Malši udělat, muselo nakonec ustoupit. Setkalo se totiž s velkým odporem místních, kteří si nechtěli poničit oblíbenou volnočasovou lokalitu u Malého jezu. Výhledově se k tomu budeme muset znovu vrátit, nyní to ale není naší prioritou,“ uvedla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Doplnila, že pro výstavbu pytlové hráze je určená skupina zaměstnanců magistrátu, která má každý rok školení, stejně jako skupina pro výstavbu mobilní stěny na Jiráskově nábřeží. Praktický nácvik stavění hrází pořádají jednou za tři roky. Ten poslední byl vloni na podzim.

Povodí Vltavy na zabezpečení nejen jihočeských řek pracuje aktivně od roku 2002. Ten celému národu ukázal ničivou sílu řek a že tehdejší ochrana nebyla vůbec dostatečná.

Hladiny po nočních bouřkách začínají klesat, hasiči evidují stovky výjezdů

„Síla a rozsah povodní z roku 2002 nás donutily přemýšlet nad tím, jak se vodě lépe bránit. Povodí Vltavy proto za uplynulých dvacet let vybudovalo opatření proti povodním na 59 místech, kde se povodně vyskytují nejčastěji,“ uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán s tím, že vynaložená částka je 4,9 miliardy korun. „Ochrání dohromady životy více než 111 tisíc obyvatel a majetek v hodnotě více než 5,4 miliardy,“ upřesnil.

Čísla jsou nejen pro Jihočeský kraj, ale celou oblast, kterou Povodí Vltavy spravuje. Na jihu Čech jsou díky tomu protipovodňové valy, prohloubená koryta řek a další opatření v Budějovicích, Písku, ale i na vodních dílech Lipno I, Lipno II či Římov.

Poslední záplavy, které jižní Čechy zasáhly, přišly na konci června 2022. Vytopené garáže nebo zaplavené místní komunikace tehdy hlásili lidé ve Strakonicích či Českém Krumlově. Nejvíce ale tato blesková povodeň zasáhla Týn nad Vltavou, kde se voda dostala do rodinných domů a její silný proud vytrhal kamennou dlažbu na náměstí.

„Škody jsou obrovské. Řádově to odhaduji na desítky milionů korun. Jen oprava Tyršovy ulice bude stát minimálně tři miliony,“ sdělil krátce po povodni tehdejší starosta města Ivo Machálek.