Přestanov na Ústecku má stop stav na připojení nových odběratelů na tamní vodovod

2. květen 2023 11:06

Přestanov na Ústecku má problém s novými přípojkami na vodovodní řad. Současný vodovod totiž nemá dostatečnou kapacitu a vodohospodáři proto v obci vyhlásili takzvaný stop stav pro připojení dalších odběratelů.

Podle nezávislé starostky Přestanova Miroslavy Bechyňové se stop stav týká lidí, kteří tam nově koupí pozemek mimo zasíťované parcely. Současných pozemků se podle ní problém se špatnou kapacitou vodovodu netýká.

„Developeři, kteří ta sídliště vybudovali, mají garantováno od Severočeské vodárenské společnosti, protože se spolupodíleli na infrastruktuře, která tam je vybudována, že tyto domy na vodu připojí,“ vysvětluje starostka Přestanova Miroslava Bechyňová.

Právě Severočeské vodovody a kanalizace spravují vodovody a kanalizaci pro Severočeskou vodárenskou společnost. Tu vlastní obce a města v Ústeckém a Libereckém kraji.

Jak uvedl mluvčí vodohospodářů Mario Böhme, za vyčerpáním kapacity vodovodu stojí hlavně velká výstavba v posledních letech. V případě Přestanova jde ve velké míře o rodinné domy. Podle starostky Přestanova ale obec podobné problémy jako u pitné vody očekává i v případě kanalizace.

Chcete stavět? Předem se informujte, zda se budete moci připojit k vodovodu

Vodohospodáři teď musí propočítat, kolik vody budou v následujících letech v obci potřebovat. To potvrdil i Mario Böhme ze Severočeské vodárenské společnosti.

„Vzniklou situaci my řešíme s provozovatelem, se společností Severočeské vodovody a kanalizace, zadáváním bilančního přepočtu, který pro tu oblast navrhne investiční opatření k odstranění té nemožnosti se napojit. Tato opatření jsou pak v následujících obdobích realizována,“ shrnul Böhme.

Obecně by se měli lidé informovat, jestli je možné se na daném místě připojit k vodovodu. Podle Ivety Kardianové ze Severočeských vodovodů a kanalizací tím zájemci o výstavbu předejdou možným problémům. Jde například o místa, která mají vlastní vrty. Jejich vydatnost totiž podle Kardianové mnohdy klesá a to například kvůli suchu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související